Maso, maso a zase maso! Všude na světě patří k zimnímu jídelníčku maso, o tom nikdo nepochybuje. S kvalitním masem je nejlépe udělat krátkou proceduru. Když máme k dispozici otevřený oheň, získáme nádhernou kouřovou vůni. Hovězí svíčková, vepřová panenka a delikatesní husí játra, to byl náš druhý chod. Je snad někdo, komu by tohle nepřišlo vhod?
Jak odblanit parádní kousek svíčkové a vepřové panenky? Máte chuť na husí játra? Všechno bude, ale bez ostrého nože se neobejdete. Umíte nabrousit nůž? Rachad nám podal názorný výklad a zručně u toho šermoval v jedné ruce nožem a v druhé ocílkou. Kdyby se nůž změnil v nástroj od Antonia Stradivariho a ocílka ve smyčec, možná nám zahrál nějaký ďábelský Paganiniho kousek. Když už byl ostrý nůž připraven k boji, nechali jsme si vysvětlit fígle, jak se stát mistrem v krájení cibule. Nyní už to chce jenom hodiny a hodiny praxe :o)
V Maďarsku jsou husí játra významným vývozním artiklem. Čím jsou játra větší a bělejší, tím jsou chutnější. Na pečení jsou nejvhodnější játra o hmotnosti kolem 800 g. Rachad játra upekl naprosto mistrovsky. Povrch zůstal rezavě hnědý a vnitřek jemňoučký, až se na jazyku rozplývala. Božská to mana. Čím játra kořenit? Jen malá špetka soli udělá ten velký div. Vlastní chuť jater musí dominovat za každou cenu. A přesně tak to bylo 🙂
Než se maso na grilu krátce a prudce opeče, co si dáme k němu? Pečený salát na grilu, už se chystá. Stačí jenom rychle ochladit a přidat dresink.
V alobalu pečenou červenou řepu a jablka vyhrábneme z grilu rovnou do sněhu. Než podstoupí ochlazovací proceduru, připravíme si nezbytný dresink, který dá salátu potřebnou noblesu a doladí chuť ovoce i zeleniny.
Z olivového oleje, citrónové šťávy a medu metličkou ušleháme příjemně sladkokyselou emulsi. Jablka i červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme dresinkem a naprosto dokonalý pečený salát je na světě.
Masový chod jsme si odskočili sníst ke stolu, protože foie gras ani plátky ze svíčkové se nejedí jen tak venku na koleně. Chce to příbor a kapku klidu 🙂 Nakonec další luxusní chod se vaří v kotlíku, pod kotlíkem praská oheň, tak proč si trochu neorazit?
Ke královsky prostřené tabuli zasedli rytíři řádu “mlsného jazyka” a dámy ze spolku “vytříbeného a jemného horního patra.”
Ticho rušilo jen cinkání příborů a šplouchavý zvuk vína, které bylo přemisťováno z lahví do věčně prázdných sklenek. Rachade, to se ti povedlo!
Nejsou to jen stoly plné jídla, ale i ta prima parta lidí okolo, která umí přiložit ruku k dílu a krom chutného pokrmu vyrobit taky extra porci legrace. Právě jsme se dostali do poloviny celého seminářového dění. Máte taky ten silný pocit, že nic víc nepozřete? To nejchutnější zatím bublá a voní na dvoře. Jen co se trochu ohřejeme, natáhneme bundy, šály, čepice, rukavice, teplé ponožky … vyrazíme po čichu do tmy ke kotlíku 🙂
Maďarsko na sněhu –
druhý chod / právě byl zkonzumován 🙂