Tak to je on. Jeden z prvních koláčů, který jsem se naučila samostatně péct na velký plech. I když se mi recept do kuchyně dostal v době mých absolutně nesmělých kuchařských začátků, udržel si svou pozici oblíbenosti do dnešních dnů a ráda si chutný retro socialistický koláč tří barev upeču i dnes. Vlastně neznám žádný tvarohový koláč, který by mě dokázal zklamat. Na tvaroh já prostě trpím už od mládí a staré rukou psané recepty do koše nikdy neházím.
TŘÍBAREVNÝ KOLÁČ na velký plech
Potřebujeme:
Spodní tmavá placka:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- ½ prášku do pečiva
- 5 lžic vody
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
Vše smíchat a vypracovat těsto hutnější konzistence.
Tvarohová náplň:
- 3 ks měkkého polotučného tvarohu, tj. 3 x 250 g
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 pytlíček vanilkového cukru
- lžička strouhané citrónové kůry
Vše smíchat v misce a ruční metličkou vypracovat hladký tvarohový krém.
Vrchní světlá placka:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 3 vejce
- 200 ml slunečnicového oleje
- ½ prášku do pečiva
- ½ pytlíčku vanilkového cukru
- 5 lžic vody
Vše smíchat v misce a dobře metličkou prošlehat.Vznikne poměrně tekuté těsto.
Způsob přípravy:
Velký obdélníkový koláčový plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a na dno rozprostřeme tmavé těsto, na které natřeme bílou tvarohovou náplň a na ni nalijeme a rozprostřeme po celém povrchu rovnoměrnou vrstvu světlého těsta. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 45 minut. Po mírném vychladnutí koláč nakrájíme na kostky.
Výhodou tohoto koláče je fakt, že není náročný na žádné sezónní suroviny, tvaroh je běžně dostupný po celý rok. A protože se koláč peče na velkém plechu, je důvod na něj někoho pozvat. Pro mě to není recept na obyčejný koláč s tvarohem, ale považuji ho za nestárnoucí přátelský koláč, o který se vždycky moc ráda rozdělím. Jak se mi rodina rozrůstá, přestává nám koláč z jednoho velkého plechu stačit, peču raději rovnou dva 🙂
Jak objednat mou kuchařskou knížku?
Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
Je to přesně tak, jak píšeš, Šárko. Nikdy neurazí, je mírně slavnostní, moc dobrý, voní vzpomínkami.
Ten je můj nejoblíbenější.
Je tak nějak nezapomenutelně obyčejný 🙂
Musím se přidat a potvrzuji, že musli, které kupujeme ve Švýcarsku např. v Migrosu, je opravdu moc dobré a hlavně kvalitní. Dnes v supermarketech často jen nafukují sáčky a uvnitř je jen půlka odhadovaného obsahu, a především ten obsah se nerovná chutně vyvedenému obalu. Takže myslete a jděte do toho správného musli:-)
Petra:
Švýcarské müsli z Migrosu či Coopu je opravdu to nej, co znám 🙂 Každý nemá možnost se k takovým produktům dostat … ale dá se udělat hodně parády i s obyčejnými ovesnými vločkami. Začala jsem snídat ovesnou kaši s medem a také to nemá chybu 🙂
; Q+SĚS ; AWxy
Toto neni receptura na velký plech. Asi to bylo někde opsano a nevyzkouseno.Nebo je problém jak velký je velký plech na pečení. Pro mě zklamání. Koláč znám, ale recept jsem nemela. Musela jsem si ho najít na internetu. Bohuzel tady.
Monika:
Já mám teda opačnou zkušenost. Jakýkoliv recept, který jsem dělala podle paní Šárky, se vždycky povedl a jídlo mělo úspěch. A že těch jídel není málo. V podstatě by se dalo říct, že Šárka Škachová je už pár let takový můj guru. 🙂
Zrovna na těchto stránkách opravdu nevěřím, že by recept, zde zveřejněný, nebyl vyzkoušený.
Děkuji za důvěru v mé recepty a za milý kompliment 🙂 Mám radost, že mé rcp fungují tak, jako u mě v kuchyni!