Bábovka s cibulí a octem. Odpůrce sladkého pečení je tímto receptem poctěn 🙂 Tlačenku do bábovkové formy natlačila Lenka a zase se jí to povedlo 🙂 Oceňuji, jak Lenčinou kuchyní procházejí bábovkové exempláře různých chutí. Sladké, slané, masové, vegetariánské, … 🙂
Bábovka – tlačenka
Ingredience:
- 1 kg vepřového plecka
- 1 vepřové srdce
- 1 vepřový jazyk
- po lžičce kuliček pepře a nového koření
- 4 bobkové listy
- sůl
- 1 lžíce majoránky
- 5-6 stroužků česneku
- 50 g želatiny
Postup:
Do hrnce dáme asi 1,5 l vody, osolíme, přidáme kuličky koření, bobkový list a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme očištěné maso a uvaříme doměkka.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout, aby se lépe krájelo.
Vývar přecedíme a odměříme ho přesně 1 litr. Z tohoto odměřeného litru odebereme asi půl hrnku a zbytek nalijeme zpátky do hrnce.
Maso pokrájíme na kostičky a vrátíme do odměřeného vývaru. Přidáme majoránku a rozmačkaný česnek, promícháme, znovu zahřejeme a necháme přejít varem. Odstavíme.
Do vývaru v hrnku nasypeme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat.
Až obsah hrnce nebude vařit, nalijeme do něho z hrnku vývar s želatinou a dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme či dokořeníme. Chuť by měla být výrazná, při chladnutí a tuhnutí tlačenky se zjemní.
Za občasného míchání necháme tlačenku trochu prochladnout a pak nalijeme do bábovkové formy vypláchnuté studenou vodou. Dáme ztuhnout do druhého dne do ledničky.
Formu se ztuhlou tlačenkou si položíme na ruce a dáme pod horkou tekoucí vodu. Až se tlačenka uvolní (poznáme rukama), přeneseme ji na talíř a vrátíme do ledničky, aby ztuhnul teplem narušený povrch.
Podáváme s cibulí, octem a chlebem.
Dobrou chuť přeje Lenka
Něco takového jsem měl na mysli. To je přesně bábovka podle mého gusta.
Jen bych jěště dodal, zapíjíme pivem.
Bábovka s octem a cibulí, to zní mnohým jako sen 🙂
teeeeda… tak ta je parádní :o))) už dobře týden dávám na tlačenkovou \”bábovku\” dohromady čas a suroviny… ;o) nu, což tak si jí uděláme nesoutěžní…
ham