Když si tuhle čočkovou bábovku upečete na Nový rok, budou se vás držet peníze 🙂 Čočka platí za symbol rozmnožovatelky financí, recept na tuto bábovka je doslova stvořen pro novoroční stůl. Ale protože je čočka úžasná luštěnina, bábovka od Lenky se hodí i na kterýkoli jiný den v roce.
Čočková bábovka
Ingredience
- 1 hrnek hnědé čočky
- 1 hrnek červené čočky
- 1 větší cibule
- 150 g anglické slaniny
- 2 lžíce oleje
- 150 g tvrdého sýra
- 4-5 větších sterilovaných okurek
- 4-5 vajec
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- česnek, chilli
- 4 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
Postup
Hnědou čočku přebereme, propláchneme a přes noc namočíme do studené vody. Druhý den přidáme do hrnce 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a uvaříme doměkka.
Červenou čočku uvaříme úplně stejně, s tím rozdílem, že není třeba ji dopředu máčet.
Uvařenou čočku scedíme.
Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji společně usmažíme.
Sýr nahrubo nastrouháme, okurky nakrájíme na malé kostičky.
Ve větší míse všechno smícháme a podle chuti osolíme a okořeníme pepřem, rozmačkaným česnekem, majoránkou a kořením chilli. Nakonec vmícháme celá vejce a hmotu přemístíme do bábovkové formy vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme asi 40 minut.
Podáváme s čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť přeje Lenka
Ještě jsem se nestihla pokochat všemi recepturami, ale tahle krásná čočková varianta by neměla zůstat bez povšimnutí. Vypadá krásně a rozhodně bude příjemně chutnat. Cítím tu dokonalou harmonii sladké čočky a kyselých okurek, vůni slaniny a parfém koření 🙂
No tak já budu doufat, že nám čočková bábovka, která tedy musím přiznat vypadá naprosto luxusně, přinese do života nějaké peníze – ty by se nám totiž aktuálně s manželem velice hodily 😉 Byli jsme nuceni kvůli vládním opatřením (a s tím souvisejícím nechozením do práce) prodat přes výkup vozů v Praze https://zahotove.cz/vykup-vozu-v-praze/ náš automobil, abychom vůbec mohli zaplatit nájem.