BRAMBOROVÉ KROKETY SVÁTEČNÍ
Potřebujeme:
- 5 brambor uvařených ve slupce
- 50 g másla
- 2 žloutky
- muškátový oříšek
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- slunečnicový olej na smažení
- 100 g hladké mouky na obalování
- 2 vejce
- 100 g strouhaných mandlí
- 100 g hrubě sekaných mandlí
Postup přípravy:
Uvařené ještě horké brambory oloupeme, rozmačkáme je s máslem a našleháme se žloutky, špetkou muškátového oříšku, solí a čerstvě umletým pepřem. Směs necháme vychladnout. Mouku na obalování vsypeme do misky a přidáme pepř se solí. V druhé misce rozšleháme vejce, ve třetí misce smícháme mandle. Z bramborové směsi vykrajujeme lžící kousky, které v dlani vymodelujeme do tvaru válečku. Obalíme je v mouce, ve vajíčku a oválíme v mandlích. Smažíme v horkém oleji dozlatova. Krokety servírujte s pánve rovnou na stůl, protože každá snaha uchovat je v nádobě přikryté poklicí jim sebere všechnu křupavost. Krokety můžeme připravovat i s náplní, např. kousky oliv, zelených bylinek, šunkových kostiček nebo pikantní sýr udělají krásně barevnou strukturu a pozvednou bramborovou chuť trochu výš do gurmánského nebe.
Také jste si všimli, že ve starých kuchařských knihách nebývala nouze o olivy, parmazánský sýr, olivový olej a dokonce ani o lanýže? Do bramborových kroket můžete dát něco podle své chuti, ale když budou jen „bramborové“, budou skvělé.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / Kuchařka ze vsi (v knižní podobě)
No tak to zní skvěle! To určitě musím vyzkoušet. Díky za recept. 🙂 Jen teda ten čersvě mletý pepř by v mém případě byl asi trochu problém, protože doma nemám mlýnek na pepř. Už nějakou dobu mám ale v plánu si ho pořídit. Koukala jsem, že například tady https://www.emako.cz/korenky/ mají jeden velmi pěkný. Asi ho zkusím objednat.
Třeba já, když si řeknu, že dnes něco upeču, tak to často nedopadne úplně podle představ. Děti mi stále pobíhají okolo stolu, já sama mám hlavu plnou starostí a vůbec se mi do toho pečení rázem nechce. DO toho přijde unavený manžel z práce a chce chvilku klidu, natož abych dělala kravál s troubou.