Miniaturní bábovky s vůní česneku a celozrnné žitné mouky. Místo tradičního pečiva je můžete zkusit k nedělní snídani, tak jak radí autorka receptu Madla 🙂
Žitné bábovičky s česnekem a se sýrem
Občas zaexperimentuji s pečením chleba a tyhle bábovičky jsou mým osvědčeným receptem. Komu nelahodí česneková vůně, může místo česneku přidat třeba chilli nebo nahrubo nakrájenou cibuli. Já mám ale česnek velice ráda a nejen proto, že je velice zdravý. Tyto bábovičky skvěle poslouží třeba jako snídaňové pečivo. A jejich příprava je velice rychlá a jednoduchá.
Takže si vezměte klasický čtvrtlitrový hrnek a dál už jen pár nezbytností:
- 2 hrnky celozrnné žitné mouky
- 1 hrnek mléka
- 8 lžic olivového oleje
- 1 balíček kypřicího prášku
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku celého kmínu
Všechny přísady zamícháme a pomocí lžíce pěchujeme do tukem vymaštěných formiček. Pečeme asi 20-25 minut v předem vyhřáté troubě na 200 °C. Do trouby vložíme také plecháček s vodou.
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová
Jsem také milovnice česneku a opravdu velká :-), takže jste mi kápla do noty. A pak ta zdravá výživa, to je také něco pro mne. Na fotkách se mi zdá, že je v bábovičkách kousek sýra a jestli tam není, tak by se mi tam moc líbil 🙂
Až mi bude o víkendu někdy chybět můj oblíbený žitný chleba, mohla by tohle být chutná plnohodnotná náhrada. Jak je to u nich s přídavkem česneku a sýra? Kolik česneku a jaký sýr je v těch kouscích na snímku? 🙂
Tyhle zdravé bábovičky se mi mooc zamlouvají! Teď je pěkné vedro, člověku se nechce péci s chlebem, ale tohle je rychlé a určitě to bude i dobré! 🙂
Jsem také velká milovnice česneku a sýra, takže konkrétně do těchto báboviček jsem přidala asi čtyři velké stroužky česneku nahrubo nasekané a asi 100 gramů uzené parenice, ale dá se použít jakýkoli sýr, třeba i obyčejný eidam 🙂
Nechci být rýpal, ale nějak mi v receptu schází návod, kdy přidat česnek a sýr…
Kdy přidat česnek a sýr? Myslím, že si s tím vcelku každý poradí. Přidala bych určitě s ostatními ingrediencemi, tak jak je to obvyklé. Drobná chybička mě neodrazuje a tyhle zdravé žitné bábovičky (spíše muffiny) si určitě vyzkouším. Děkuji za recept.
lucianka:
Omlouvám se za pozdní odpověď, neměla jsem teď pár dní přístup k internetu. Tak tedy s tím česnekem a sýrem je de facto jedno, kdy je tam přidáte. porpvé jsem je dala až po smíchání mouky s olejem, kypřicím práškem, mlékem a kořením, tedy až na samotný závěr, ovšem při dalším pečení jsem je tam dávala jak mi ruka na danou surovinu padla 🙂 a nic se nestalo, výsledek byl stejný jako poprvé.