I když není kulatý, pořád je to dort. A tenhle je ke všemu bez mouky a podle 120 let starého receptu, který má svůj původ. Pochutnával si na něm i hubební skladatel (dramaturg, režisér) Otmar Mácha, protože právě tento recept pochází z kuchyně jeho manželky. Ořechový dort paní Máchové si oblíbila “babs”, která recept vlastní, upekla ho, nafotila a zaslala ke zveřejnění. My všichni ostatní si můžeme vyzkoušet na vlastní chuť jeho jedinečnost. Použity jsou v něm tradiční suroviny, protože i sám Otmar Mácha nebyl příznivcem žádných experimentálních hudebních směrů. Hudba Otmara Máchy i dort paní Máchové je sázkou na tradici.
Ořechový dort paní Máchové
- 280 g -300 g jemně strouhaných vlašských ořechů
- 210 g moučkového cukru
- 6 vajec
- 2 lžíce studené vody
na ozdobu:
- čokoládová poleva
- šlehačka
Postup přípravy:
Utřeme cukr a žloutky, během tření přidáváme po kapkách vodu a vmícháme ořechy a sníh. Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Můžeme použít klasickou kulatou, ale dobře poslouží i forma na chlebíček či srnčí hřbet. Pečeme zvolna 45 až 60 minut v předehřáté troubě. Hotový dortík polijeme čokoládovou polevou (na 100 g čokolády na vaření použijeme 50 g másla a rozpustíme ve vodní lázni). Podle “babs” zdobíme čerstvě ušlehanou šlehačkou. Kdo dává přednost rozkrojení a pomazání středu dortu dobrou zavařeninou (třeba meruňkovou), mohu jen doporučit.
P.S.
Máme-li málo ořechů, lze péci z poloviční dávky a použít formu srnčí hřbet. Pak dáme jen polevu a ozdobíme šlehačkou. Na fotografiích je dort po upečení z poloviční dávky.
Dobrou chuť přeje “babs”
Děkuji “babs” (Hance Charvátové) za prima recepturu.
Pro všechny milovníky pečení bez mouky přidávám ještě několik mých dortových extratipů.
- Moka dort naší babičky (voní kávou a obejde se bez mouky)
- Kokosový dort (koláč) utopený v pomerančové šťávě (ani tady nemá mouka své místo)
Užasný, jednoduchý receptík! Určitě zkusím. Co myslíte, jak by chutnal prokrojený a namazaný povidly? Nebo se víc hodí ta marmeláda?
Radka:
Tenhle dort si umím představit naprosto bez příkras. Ta jeho silná ořechová chuť musí být omamná. Ve spojení s dobrou čokoládou téměř dokonalá 🙂 Ovšem dobrá domácí povidla si s ořechy i čokoládou celkem rozumí, tak proč to nezkusit i tímto směrem?
Jó, to je panečku dobrota. Ořechy jsou středem mého vesmíru, recept kopíruji ženám, se kterými sdílím společnou domácnost …. a teď už budu jen doufat ……… dostanu možnost ochutnat???? :o)))
Harry: To je dobrý nápad 😉 Tak ať chutná všem.
Povidla miluji, ale k piškotovému těstu bych je nepoužila, jsou \”těžká\”. Marmeláda, např. meruňková či jiná pikantní jemně ovoněná rumem ořechovou chuť znásobí.Pokud je ořechový základ a tady evidentně je,čokoládovou polevu zdobíme buď sekanými ořechy, nebo bohatě šlehačkou,ale to záleží jak má kdo co rád a co se mu líbí.
Ořechový/mandlový dort bez mouky se dělal a dělá u nás na Vánoce, marmeláda je v něm rybízová. Za hubených let to byl problém, tolik vajec a ořechů – moje babička ho s nostalgickou vzpomínkou na předválečné roky pekla, ale vždy měla něčeho málo, tak často byl dort nízký, tak kolem dvou centimetrů, nešel pořádně překrojit…ale i tak byl báječný.
Zkuste višňovou marmeládu,nemá to pak chybu
http://www.kuchtik.cz/RECEPTY/STARE-RECEPY/PREKLADANE-TESTO-KYNUTE-%E2%80%93-PLUNDROVE-(Recept-z-tricatych-let-minuleho-stoleti).html
Procházela jsem svojí ,,Zlatou Kuchařku\” ,hledajíc nějaký recept,který bych mohla vyzkoušet a našla jsem v knize založený a zapomenutý recept z doby asi tak před 30lety,kdy se ještě nepečené dorty vůbec nedělaly.Asi jsem v té době k tomu neměla moc důvěry,ale spíš se mi zdálo,že by toho bylo pro mé 3 chlapy moc málo a tak jsem recept založila a zapomenula na něj.
Protože mi zbyly od vánoc strouhané ořechy ( jak je něco s ořechy,tak neodolám )a hned dnes dopoledne jsem začala tvořit .Výrobní název bych tomu dala,,nepečený dort s ořechovým krémem\”.
Moje přítelkyně Danuše,prohlásila,že to není vůbec jedlé,ale přímo žravé……sedím,píši a statečně odolávám,abych si nešla pro přídavek.Zítra přijdou vnoučata,tak aby něco málo zbylo.Vypadá to však,že to budu asi muset udělat znova.Kalorie nekalorie…
,,nepečený dort s ořechovým krémem\”
1 sáček piškotů postříkáme rumem
1 sášek piškotů postříkáme silnou černou kávou
ořechový krém : 150 g másla;150 g cukru;150 g ořechů(strouhaných);2 žloutky; 1 šlehačka ( dávat po kapkách)
Do dortové formy střídavě skládáme piškoty a krém……..uložíme do lednice přes noc a druhý den před podáním zdobíme šlehačkou.
Trochu jsem si to zjednodušila .Smíchala jsem kávu s rumem a namáčela jsem v tom piškoty . V lednici jsem to nechala 6 hodin a déle jsem navydržela a s Danuší jsme to musely otestovat..Chuťově je to trochu jiné než jsou současné nepečené dorty,ale je to mňamka…
babs:
K čemu všemu je dobré, když zalistujeme ve starých knihách 🙂 Já v těch svých nacházím neustále nějaké poklady, které bych tam nehledala. Mám mánii zakládat si stránky všemožnými rukou popsanými lístečky a najít takový recept na nepečený dortík, bylo by to milé 🙂 Alespoň budu moci vyzkoušet ten podle vás a určitě si na něm velice pochutnám. Piškoty, ořechy, rum, doma ušlehaná šlehačka – to musí být opravdu k sežrání. Díky za recept na nepečený dortík, se sladkou představou v hlavě jdu spát 🙂
Prostě úžasný recept,dělala jsem ho narychlo,nic jsem doma kromě borůvkové marmelády neměla a tak jsem těsto vylila na plech,rozřezala na 4 díly a slepila jen marmoškou.Bylo to skvělé,lednice se netrhla 😀
Díky za recept paní Charvátová,až budu s UPC zase u Vás ve městě tak se Vám ozvu.
Děkuji moc za velice zajímavý recept 🙂