Nedělní oběd se vším všudy. Houskovou polévku navařila Hanka. Po dobré polévce bude servírovat kuřátka s drůbkovou nádivkou a neošidí nás ani o výtečný moučník. Inspirací se jí stala opět tradiční česká kuchařka Anuše Kejřové. Recept přidávám do rubriky a zároveň do soutěže Vaříme podle starých kuchařských knih. Nejsou v nich jen zapomenuté obyčejné recepty, ale samá lahodná jídla, navíc kořeněná vzpomínkami na vynikající kuchařské umění babiček. Špetka vzpomínkového koření prospěje každému z nás 😉
Hanka píše: “U nás na Moravě už je jaro v plném proudu a tak jsme dostali chuť na jarní oběd. A protože polévku z jarních bylinek už navařila p.Vilemína, padla volba na houskovou polévku a k tomu kuřátka s drůbkovou nádivkou.”
Rohlíky nakrájíme na lístky a dáme osmažit na máslo.
Zlatavé rohlíčky zalijeme zeleninovým vývarem (jemný kuřecí by se hodil taky) a povaříme asi půl hodiny.
Anuše radí prolisovat, já vzala ponorný mixer a polévku rozmixovala.V případě potřeby rozředíme vývarem a přidáme hrníček sladké smetany s rozmíchaným žloutkem. Polévku okořeníme muškátovým oříškem, dosolíme a přidáme drobně usekanou pažitku nebo petrželku.
Tato polévka je úžasně jednoduchá, voňavá a překvapivě velmi chutná. Přesné množství surovin nerozepisuji, dělala jsem ji od oka, ze dvou rohlíků pro čtyři porce (k tomu asi 1dl smetany a 1 žloutek). Myslím, že si ji každý uzpůsobí podle svých chuťových zvyklostí.
Dobrou chuť přeje HaF (Hanka)
Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih
– tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.
Přidejte se k nám 😉
Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství
Plně souhlasím s autorkou-jednoduchá, voňavá, chutná. Dnes jsem tuto polévku vyzkoušela více méně jako z nouze ctnost. Staré rohlíky jsou u nás vždy a nechtělo se mi dlouze vymýšlet, jakou polévku vařit.
A výsledek? Naprosto luxusní chuť, a to jsem ji nemusela ani dochucovat kvůli dětem muškátovým oříškem a solí. Kouzlo bude asi v těch do zlata opečených lístků rohlíků. Vůně náramná a jednodušší recept by člověk těžko pohledal.
Této polévce dávám jedničku s hvězdičkou a děkuji autorce 🙂
Nejjednodušší recepty bývají skutečně nejlepší a člověk si krásně zapamatuje chuť 😉