Opakování je matka moudrosti. Jsou recepty, ke kterým se vracím. Recept na expresní a jarem navoněný koláč je můj favorit. Pekla jsem ho loni, s chutí jsem se do něj pustila i dnes. Kdo miluje zelené lupení a čerstvá vejce, toho nemůže zklamat. Recept se vám bude hodit i v době povelikonoční a pomůže vám najít uplatnění pro všechna vařená vajíčka, kterých bylo víc než koledníků. Zase jeden dobrý důvod, proč si upéct výtečný slaný koláč. Tento je hodně jarní a tím pádem v trendu ročního období. Včera se tento můj recept objevil v Jarní kuchařce vydané magazínem MF Dnes – Ona Dnes, ale mým čtenářům ho servíruji i zde na stránkách a nabízím jednoduchý recept k otestování. Kuchařská fantazie se na jaře spřádá sama, třeba naleznete nějaká svá vlastní vylepšení, která vás nadchnou a nám udělá radost, když je prozradíte 😉
Jarní koláč s vejci aneb koláč velikonoční
- listové těsto rozválené na pečícím papíru (pokud máte čas a chuť nachystat si domácí křehké těsto, nenechte si tu chuť sebrat a dejte se do toho)
- čerstvé špenátové listy (klidně nahraďte mladou pampeliškou)
- 200 g sýra s bílou plísní na povrchu (Camembert, Brie, Hermelín)
- 5 vařených vajec
- čerstvé výhonky, např. česneku (pokud nejsou klíčky, sáhněte po jarní naťové cibuli, pažitce, řeřiše)
- bylinková sůl
- čerstvě mletý pepř
- 250 g créme fraiche (lze nahradt hustou kysanou smetanou, nebo si rovnou vyrobit domácí Crème fraîche (krém freš)
-
2 čerstvá vejce
Listovým těstem rozváleným na pečícím papíru vyložíme koláčovou formu a těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedalo. Na dno vyskládáme čerstvé špenátové listy, ale na jaře je můžeme nahradit mladými pampeliškovými lístky. Na zelenou peřinu nasteleme plátky sýru (použila jsem famózní Brie), kolečka vařených vajec, osolíme, opepříme. Povrch vajec si naparádíme čerstvě naklíčeným česnekem, ale použít můžeme i jiné klíčky. Dají se snadno vypěstovat doma i sehnat v obchodě. Pokud je po ruce nemáte, vystačíte si s mladou jarní naťovou cibulí nebo pikantní řeřichou. Ta chuť koláče výtečně obohatí a jarně osvěží. Nyní už zbývá jen zalít krémovou čepicí z créme fraiche (nahraďte hustou kysanou smetanou nebo si krém freš vyrobte), který stačí rozšlehat se dvěma kusy čerstvých vajec, přisolit bylinkovou solí a přidat špetku čerstvě umletého pepře.
Povrch koláče stěrkou rozhrneme po celé ploše a pečeme 35 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Koláč necháme lehce prochladnout a poté nakrájíme na řezy.
Podle fantazie si tento koláč klidně vylepšete i jinak. Všechno čerstvé, zelené, jarem navoněné lupení se hodí.
Nemáte pocit, že jaro na talíři voní naprosto nedostižně? Svůj podíl na tom má svěže zelené lupení a všechny ty omamné bylinky. Ta vůně visí v povětří! Možná proto jsem si pro další díl kuchařské přílohy, kterou pravidelně každé dva měsíce zpracovávám, vybrala téma bylinky a nazvala ho Kouzlo bylinkové zahrady. Zatím jsem začala krátkým úvodem, “Příroda je ta nejlepší lékárna, ve které rostou bylinky s čarovnou mocí, co umějí zahnat všechny nemoci, jen … Lásku nelze vyléčit bylinkami! – jak mi správně napověděl (Publius Ovidius Naso).” Tuto příjemnou práci si vynesu z kanceláře do své zahrady, protože tam tenhle žánr patří. Jaro budiž pochváleno 😉
Bez čerstvých vajec se na jaře neobejdu – na mazance, na jidáše, na koláče, do velikonoční sekanice nebo jen tak na pánvičku. Vejce obsahuje zárodek života, je symbolem plodnosti, úrodnosti a je jako zamčený hrob, ve kterém je přesto ukryt život. Proto je symbolicky spojováno se Zmrtvýchvstáním Ježíše a s křesťanskými Velikonocemi.
Co k svátkům jara ještě patří?
konečně začíná plevel rašit, ještě minulý týden byla zahrada jak vyholená a už chodím na zahradu s nožem a miskou, z pěstovaných mi zatím roste jen špenát,šťovík,pažitka,sibiřská cibule a barborka, ale už mám nachystané sáčky se semínky
luckydina:
Nejprve se na ten plevel člověk těší, potom ho přebujelá zahrada dokáže i lehce otrávit 🙂 Na mé zahradě se to též začíná zelenat, něco vymrzlo, něco jsem již přikoupila a chystám se osazovat květníky, aby mi na záhonech nic nechybělo. Jsem na tom podobně, už počítám sáčky se semínky a květináče. Než to vypukne, musím uklidit skleník, protože dlouhá zima mu nesvědčila. Sibiřskou cibuli jsem ještě nezkoušela pěstovat, ale láká mě to.
U nás vykukuje křen,pažitka raší jak divá,své růžky vystrkuje máta.V rožku zahrádky si hýčkám pár mladých kopřivek do velikonoční nádivky.
Oregáno se už taky probírá.Už se těším do trhu -na přísady a sezónní ovoce a zeleninu.
Tak přesně takový recept jsem potřebovala. Už se těším, až se do toho pustím 🙂
Takový koláček bych si dala líbit :-). Spousta zeleného, žádné maso a lahodný crème fraîche. Asi se pustím opět do domácí přípravy. Naladila si mě, i když momentálně nevím, co bych s ním pak podnikla, ale ono už se něco najde, že :-D?
HaF: Jak zahradu odemknou petrklíče, začínají se tam dít divy 🙂 Objevila jsem též pár bujných záležitostí, ale pažitka se letos moc k světu nemá 🙁 V kuchyni by mi chyběla, musím ji honem zasázet. Mladé kopřivy už raší, velikonoční nádivka bude pěkně zelená 😉
Janah:
Ať se povede 😉
coco-choc:
Když se koláč povede, jeden stačit nebude 🙂 Creme fraiche se dá utopit v omáčce, sladkých i slaných koláčích a určitě by se na jaře našlo daleko víc příležitostí, jak s ním zatočit 😀
P.S.
Creme fraiche je kalorická bomba – můžeme ji věnovat nepříteli 🙂
Ahoj mami, moc se mi ten tvůj koláč plný jara líbí. I tady se připravujeme na Velikonoce. Minulá neděle se v Itálii nazývá Neděle palem, a ta příští je přímo velikonoční neděle. Bohužel tu nelítají děti s pomlázkami, nikde nejsou barvená a zdobená vajíčka a nikdo neodříkává básničky o slepičkách… Místo toho se v supermarketu koupí velké čokoládové velikonoční vejce, většinou s malým překvapením uvnitř, a jakási bábovka ve tvaru holubice zvaná Colomba a byt se vyzdobí snítkami olivovníku, které jsou považovány za náboženský symbol Velikonoc. No ale musím říci, že mnohem více preferuji český způsob oslav Velikonoc, člověk se více pobaví!
Petra:
Ahoj 😉 České pojetí Velikonoc s sebou nese trochu víc zábavy, o něco víc dobrého jídla a navíc i nějaká ta modřina po pomlázce z vrbových proutků se snese :-))) My pečeme mazance, jidášky, velikonoční nádivky, beránky a samé jarní dobroty. Však to znáš. Společné Velikonce byly (a budou) vždycky fajn. Napíšu ti e-mail, tak zatím pa, měj se a opatruj se mi 😉
P.S.
Chybí mi tu pomocnice do kuchyňky, abych všechny ty velikonoční úkoly zvládla. Ty jsi ta nejšikovnější! 😉 Chystám se na pečení mazanců podle receptu z místní fary. To by v tom byl čert, aby se nepovedly!
Máte moc krásné fotky s recepty, které se již úřed časem staly mou domácí výbavou, na kterou je spolehnutí. Děkuji vám a přeji krásné svátky velikonoční.
Zajímavý koláč a určitě taky dobrý. Jenže nevím co dřív připravit. Každý má rád něco jiného a chtíc všem vyhovět lítám jak hadr na holi.
Ach jo, zase se bude vařit podle Šárky :-)Asi tě zažaluju, že přibírám na váze. Ty tvoje recepty jsou fakt tak dobrý, že se nedokážu krotit. Když se mi to povede hned napoprvé, druhý den to cvičně opakuji a samozřejmě taky do posledního drobku sním! Koláč vypadá moc pěkně a s jarem doslova ladí. Čauky, těším se na příští dobrotu, kterou nám tu naservíruješ. Zdraví tě Hanča z Hořovic.
Šárko,
krásný a zcela jistě chutný koláč a nádherné profi fotografie.
Koláč si určitě nenechám ujít! Lístkové těsto mám doma, vejce taky a \”krém freš\” udělám.
Míla:
Děkuji za takovou poklonu. Mám radost, když mé stránky slouží k užitku 🙂 I já sama si na nich často lovím inspiraci 😉 Díky a pěkné Velikonoce! Šárka
Hanča:
Dobré jídlo patří k tělesným rozkoším, tak proč si nedopřát trochu toho hýčkání :-))) Koláč vyzkoušej (třeba po velikonočních svátcích, až nebudeš vědět co s vejci), je vynikající a já na něj mám už teď zase chuť! Nejspíš tyhle tělesné hříchy budu pořád pilovat k dokonalosti 🙂 Krásné Velikonoce!
Aleno,
díky za komentář! Po delší době tě zase vítám mezi námi 😉 Lístkové těsto je fajn a můžeme ho mít pořád po ruce. Kdybych ho doma neměla, tolik bych neexperimentovala a občas bych si rozmyslela jít do kuchyně a chystat těsto vlastními rukama. I když na to mám také dobré fígle a moc času mi to nezabere. Nejspíš tyhle hříchy budu páchat neustále 🙂 Pěkné Velikonoce!
Perfektní recept, tohle rozhodně v pondělí upeču z vajec, co přinesou mí čtyři chlapci a chlapi z omlazovací velikonoční akce kamarádek, maminek, spolužaček a spoluškolkařek…
rybička:
Omlazovací velikonoční akce bude pro tvou kuchyni přínosná 🙂 Ať koláč chutná a kluci mají něžnou ruku, aby dámy nebyly samá modřina 🙂
Krásný koláč – a skutečně šikovné využití vykoledovaných vajec!
Milá Šárko, Váš koláč mě zaujal a hned jsem ho vyzkoušela. Všem doma moc chutnal. Díky. Mám jen ještě jeden malý dotaz ohledně Creme fraiche. Tu jsem pochopitelně narychlo nesehnala, tak jsem to nahradila hustou zakysanou smetanou, která ovšem po přidání vajec seřídla a nebyla to ta správná čepice. Pro příště bych si chtěla Creme fraiche vyrobit, ale nejsem si jista, jestli k tomu můžu použít čerstvou smetanu z obchodů. Mám obavu, že jinou než pasterizovanou neseženu, a jestli se mi tedy ta pravá Creme fraiche vytvoří. Díky za odpověď a přeji krásný zbytek velikonočních svátků. Pavla
P.S. Vždy s nedočkavostí čekám na Váš nejnovější recept. Už jsem jich mnoho vyzkoušela vždy měli velký úspěch. Jentak dál. L
vilemina:
Teď po Velikonocích se možná někomu takový recept bude hodit 🙂
Pavla:
Milá Pavlo, dotazu jsem si všimla pozdě – omlouvám se. Pokud jde o smetanu, tak se hodí ta vysokotučná s krátkou dobou trvanlivosti. Ta vás určitě nezradí 🙂 Kde taky dneska sehnat opravdovou poctivou domácí smetanu? To už je opravdu luxus, ke kterému se dostanou jen ti, co jsou u zdroje. Občas mám tu výsadu, že si poctivé smetany mohu líznout 😉
Mám radost, že se vám mé recepty líbí a najdete čas na jejich vyzkoušení 🙂 Za to moc díky! Mějte se prima a hezké jarní dny.
S pozdravem
Šárka
Tak se peklo,jedlo a teď se v klidu tráví.Koláč je skvělý!Créme fraiche jsme včera zadělali a dnes nás čekalo úžasně jemné a lahodné překvapení.Jen ten koláč byl místy barevnější- inu barvená vajíčka jsou barvená vajíčka!
P.S. Je tu někde odkaz na nějaké dietní stránky?Takhle letos plavky nevytáhnu!
Šárko, díky za milé přivítání. 🙂
Koláč byl výborný, ani jsem ho nestačila nafotit. Hned se po něm zaprášilo.
Já mám vyválené lístkové těsto taky pořád po ruce. Krásně se dá zamrazit a když je ho potřeba, za chvilinku jej můžeme plnit a strkat do trouby.
Pavlo, Já jsem koupila smetanu v modrém kelímku, myslím že obsahuje tuk něco málo přes 30%. Krém freš byl LAHODNÝ a krásně hustý.
HaF:
Barvená vajíčka sice nejsou moc chic, ale chce to v tomto případě zavřít oči, protože ta chuť koláče za to stojí 🙂 Začnu přemýšlet dietně, to slibuji :-)))
Alena:
Není nad úsporu času 🙂 Jaro je pro mě koláčové období a zelenou mají právě ty svěží slané jarní varianty. Příště bude zase něco dobrého k vínu.