Dezerty a sladké hříchy

Výborný jablkový moučník v expresním podání

76 komentářů

"jablečný koláč nebo buchta" 

Jablkový moučník s expresním dodáním na stůl. Laicky řečeno, je tak velmi jednoduchý, že jsem si ho pracovně zařadila do oblíbené kategorie “primitivního pečení” 🙂 Pekla jsem ho v dobách, kdy jsem neuměla vůbec nic. Peču ho pořád, i když jsem na tom o trochu líp. Je to tím, že je tak okouzlující. Voní skořicí, šťavnatou pikantnost si vzal z jablek a s kapkou rumu má neodolatelný podzimní půvab. Servírovat ho můžete absolutně bez příkras, žádná poleva mu nevylepší pověst. Stačí jen tak obyčejně poprášit moučkovým cukrem a vlažný podávat. Jedině tak vynikne ta správná jablečná chuť, za kterou se žádný jablkový moučník nemusí stydět a měl by ji naservírovat jako hlavní atrakci.

Výborný jablkový moučník – šťavnatý, jednoduchý a rychlý

Potřebujeme:

  • 180 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 150 g čerstvého másla nebo oleje (ze základní dávky tuku je možno slevit až na polovinu! já preferuji rozpuštěné máslo nebo kvalitní slunečnicový olej)
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka skořice
  • 5 ks středně velkých jablek
  • lžíce rumu
  • forma na pečení (klasická koláčová, dortová nebo pekáček)
  • plátek másla na vymazání formy
  • jemná strouhanka na vysypání

Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva a zamícháme. Ochutíme skořicí a osladíme. Přidáme 3 vejce, rozpuštěné máslo nebo olej, rum a společně s nastrouhanými jablky na struhadle s velkými slzičkami vařečkou umícháme polotuhé lité těsto. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou. Pečeme při 175 – 180 °C 40 až 45 minut. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

"jablkový moučník jednoduchý"

Malé vylepšení: Když nás nehoní čas a můžeme si dovolit s přípravou se courat, předem namočíme rozinky do rumu a přidáme do těsta  i nasekané vlašské ořechy.

Využila jsem poslední příležitosti k načesání jablek. Některá byla lahůdková, o většině se to říct už nedalo. Až odletí hladový motýl, tak  nezbude některým plodům vůbec nic, čím by mohly okouzlit 🙂 Jablečné moučníky jsou symbolem podzimu, tak si na nějakém dobrém pochutnejte. Co třeba pozvání na můj pivní jablečný štrúdl?

"jablko v sadu s motýlem"

Pěkný podzim se vším všudy.

Hezkou atmosféru vykouzlí i kuře pečené v rendlíku s jablky a křupavou pokličkou z ementálu.

76 Komentářů

  1. Tak to zní opravdu hodně jednoduše. O víkendu jedu k rodičům pro jablka, které se jim letos povedlo vypěstovat, tak si recept na tenhle moučník schovám a bude se péct 😉

  2. Nádhera, v sobotu se nechám inspirovat. Já teď ujíždím na křehkém lineckém-jablíčky a oříšky plněném. Nejlepší je tak druhý až třetí den, tedy pokud vydrží 🙂

  3. Vypadá strašně moc lákavě a ve vašem podání tak i zní :). Hned bych se do něj pustila, i když tu mám teď mřížkovaný apple pie, jablečné dobrůtky prostě můžu 🙂

  4. Petr:

    Takový obyčejný moučník mívá hodně půvabů a jablka jsou v něm moc dobře cítit. Neznám šťavnatější dobrotu 🙂 Z doma vypěstovaných jablek bude ještě o třídu lepší, než když si pro ně dojdeme do supermarketu.

    P.S.
    Ať se povede a chutná!

  5. Dana Dufková:

    Na linecký koláč mám už delší čas zálusk 🙂 Já ho prostě miluju! Rozležení mu prospěje, ale někdy se nedá čekat 🙂 To znám.

  6. Lůc Mác:

    Jablečných koláčů je v mé hitparádě oblíbenosti hned několik 🙂 A to jsem ještě nepočítala apple pie! Mňam 🙂

  7. Vaše podání je vždycky tak nádherné, že se mi začnou sbíhat sliny a musím hned začít péct. Naštěstí jsem dostala od paní sousedky plnou tašku padaných jablek (bylo mi ji líto, spadla ji vichřicí jabloň plná nesklizených jablek a sama už má zavařených asi 50 sklenic) tak se můžu pustit do práce. Jen asi vynechám rum, i když si myslím, že bez něj to nebude ono. Manžel ho totiž nerad (divný, co?) a to by se pak mohlo stát, že bych koláč musela sníst celý sama… 🙂

  8. Včera večer mi došlo, že jsem se zapomněla zmínit i o variantě, kdy se na křehké těsto dá vrstva makové náplně, potom nakrájená jablka a opět maková náplň. Já jsem u nás na trhu narazila na křížence jablka s hruškou a ten je úplně nejlepší. Přeji všem krásný den s nějakou dobrotou (u mně to bude slepička na paprice s domácím knedlíčkem 🙂 A ještě malá poznámka k rumu. V Olomouci máme Zoru (nyní už Nestlé) a já se náhodou dostala k rumu, ktarý se používá při výrobě kokin. Je úžasně voňavý a jemný, skvělý na pečení i do čaje (už se těším na zimní chladné večery).

  9. Můžu potvrdit, že je tento moučník opravdu výborný. Pekla jsem ho asi před 14 dny a jen se po něm zaprášilo. Můj čtyřletý synovec se od něho nemohl odtrhnout. Recept jsem našla na \”dolcevitě\”. To je důkaz toho, že pokud chci něco dobrého uvařit nebo upéct (což je dost často) nejdřívě se podívám na oba Vaše blogy, které patří do mých oblíbených. Recepty, které jsem vyzkoušela mě nikdy nezklamaly.
    Velice ráda si u Vás čtu i starší články. Objevila jsem Vaše blogy asi před rokem a od té doby jsem pravidleným návštěvníkem.
    Moc Vám za ně, milá Šárko, děkuji

  10. Pavla:

    Díky za pochvalu 🙂 Všechny recepty na dobré a rychlé koláče jsou tím pravým pokušením pro chvilky, kdy toužíme svůj apetit svrchovaně uspokojit. Ovocné koláče s podzimními plody, čerstvě vyloupanými ořechy, špetkou skořice a třeba i s voňavou máslovou drobenkou, to je ta pravá podzimní magie, kvůli které stojí za to podlehnout pokušení. V tomto případě jsem podlehla i já ráda a nestálo to ani moc námahy ani času. Doporučuji i bez doporučované kapky rumu 😉

  11. Dana Dufková:

    Dneska to u vás doma musí krásně vonět 🙂 Slepice na paprice má nestárnoucí klasickou vůni – srovnatelnou s Chanelem No5. Když v kuchyni zavoní slepička na paprice, místnost se stává rafinovanou a svůdnou komnatou, kolem které bez povšimnutí nemůže projít ani noha (pokud jedinec nepřišel o čich, ale to bych mu nepřála). Připravit v dnešní uspěchané době solidní domácí jídlo korunované domácím nadýchaným knedlíkem – to je opravdová magie a lék na absolutní spokojenost. Ani si netroufám pomyslet na úžasný moučník s jablky prokládanými makovou nádivkou. To už je přímo esoterická věda! 🙂

  12. Eva D.

    Stránky DolceVita jsou důkazem toho, že tento moučník patří do mého \”sladkého života\” 🙂 Když jsou po ruce jablka, po paměti na tento koláč zadělám a vždycky jsem fascinovaná tou úžasnou šťavnatostí, která přejde do těsta. Jsem moc ráda, že si se svými čtenáři často padnu do chuti a můžeme se pozastavit nad stejnými recepty. Je fajn o tom vědět a být díky stránkám v kontaktu 🙂 Děkuji za všechny vaše minulé i budoucí návštěvy. Moc si toho vážím a jsem ráda, že jsou mé stránky užitečné a použitelné i ve vaší kuchyni. Díky za komentář a přeji krásný podzimní čas 😉 Šárka

  13. Tak jsem tento koláč právě vytáhla z trouby. Ještě nevím, jak chutná, ale ta vůně po celém bytě je tak úžasná, že už jen to stojí za to. Úplně to láká uvařit si ke koláči horký punč a posadit se s oběma pochutinami k roztopeným kamnům. A venku ať si klidně mrzne!

  14. Mandarinka:

    Provoněný podzim teplem domova a skořicí není k zahození 🙂

  15. Šárko, právě mám v troubě již druhý pivní štrúdl dle Vašeho receptu, ale nevím pořád kde dělám chybu,. ať pču ajkýkoliv štrúdl vždycky mi popraská. 🙁 Peču teď na 160 stupňů na horkovzduch. Poradíte mi někdo, ja upéct štrúdl tak, aby mi nepopraskal?

    1 štrúdl jsem víc utahovala a druhý jsem zkusila smotat navolno, ale stejně taky praskl. 🙁

  16. Taky tvrdím, že podzim a jablka, rum, skořice, to vše spolu prostě nádherně ladí a nejde to pokazit!

  17. iveta:

    Jedna babská rada říká, že štrúdl de luxe se upeče jedině s použitím jemného sádla 😉
    Určitě záleží na dobrém vypracování těsta a na dostatečné době k odpočinku. Problém s popraskáním těsta na závin (štrúdl) je celkem častý, bohužel.

    Proč tažený štrúdl při pečení tak rád a často praská?
    Má někdo zaručený tip, jak to udělat, aby se všechna rizika vyloučila a těsto nepopraskalo?

  18. HaF:

    Je to takové dokonalé podzimní souznění. A k tomu všechny teplé a křiklavé odstíny spadaného listí! Podzim je i ve svém smutku pěkně naparáděné roční období 🙂

  19. Já tam dala Heru + kousek másla, jak bylo uvedeno v receptu. Takže příště raději zkusit to sádlo? A prosím pečete všechny ty koláče, buchty a štrúdl, klasika x horkovzduch? Já většinou na horkovzduch. Tato informace mi většinou v receptech chybí. 🙂

    Přeji hezkou neděli.

  20. iveta:

    Polepším se s informacemi a doplním i to, že všechno peču opravdu v horkovzdušné troubě. Klidně mohu přiznat, že je to chytrá trouba zn. Siemens a nedám na ni dopustit 🙂 Sádlo jsem do těsta na závin zatím nezkoušela přidat, ale vím, že bývalo oblíbené a v pečivu fungovalo zázračně. Chce to vyzkoušet a pokud mi čas dovolí, určitě se do toho pustím a dám vědět. Hezký zbytek neděle a díky za komentář. Šárka 😉

  21. Tento výborný dortík jsem ihned v sobotu vyzkoušela – dala jsem rozinky naložené v rumu a hrst ořechů, byl naprosto výborný !!! Pořád jsem chodila ukrajovat…. Jablíčka jej dělají pěkně sladký i přesto, že tam cukru moc není. Těch jablek jsem dala ještě trochu víc a byl hodně šťavnatý. Mňam ! Pekla jsem jej v kachlových kamnech a výborný !! Příště jej vyzkouším na plechu, bude rychleji upečený.
    Díky za vynikající recept ! Zdravím.

  22. Jana z VM:

    Pečení v kachlových kamnech má své velké půvaby 🙂 Sama jsem majitelkou velkých kachlových kamen, ale bohužel nejsou uzpůsobeny na takové pečení a spoléhat se musím na moderní troubu v kuchyni.
    Zdravím a díky za pozitivní zprávu. U jablečných moučníků je fajn, když se s cukrem šetří, protože ovoce má svou přirozenou sladkost a tak vynikne daleko víc jeho chut. Přeji pohodový nový týden. Šárka 😉

  23. Díky za rekaci 🙂 Stará kachlová kamna jsme zbourali a nechali si postavit nová se dvěma troubama, takže všechno peču v nich. Hlavně – je to jiná chuť a především maso je vynikající, taková kačenka….. nemá chybu! Musí se ale – hlavně u buchet a moučníků – dávat pozor, protože když trochu přitopím, potom ouvej ! Taky se mi občas stane, že některá buchtička je trochu zespodu \”přichycená\”….
    Díky ještě jednou za príma recepty i články a těším se na další Vaše \”psaní o vaření a pečení\” :).

  24. Zdravím,
    po delší pauze se zase ozývám.Sádlo se dává do buchet a ty jsou pak opravdu výborné.Tak proč ho nepoužít i do štrůdlu(když se může do něj dát pivo,tak mu sádlo neuškodí)…nedávno jsem četla zajímavý článek o přepouštěném másle
    http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dorty-kolace-cukrovi/k-cemu-se-hodi-prepoustene-maslo/
    …….myslím,že i to by stálo za úvahu vyzkoušet

  25. Včera jsem pekla koláč z jablek.Nic lepšího jsem poslední dobou nejedla.Mebyl by tam ještě nějaký takový rychlý a dobrý recept?Vždycky netrpělivě čekám,kdy se bude nový článek.Šarko,jste super.Yvona

  26. Jana:

    Do pořádné chalupy kachlová kamna patří 🙂 Doma máme takový velký solitérní kousek a vzhledem k počasí se v nich už zase začalo topit 🙂 Oproti pečení v troubě vyžaduje pečení v peci trochu víc umu, ale výsledek rozhodně stojí za to. Nikde jinde se lépe neupeče a když je uvnitř pěkná pečínka, vždycky se najde dobrovolník, který ji s velkou chutí pohlídá a od rozpálených kamen nikam neuteče 🙂

  27. babs:

    Také zdravím! 🙂

    Za dob babiček se sádlo do jemného pečiva používalo úplně běžně a na výsledku to bylo sakra znát. To samé platí o dobrém másle, díky za odkaz. Zásobu přepuštěného másla mám v domácích zásobách a v podstatě se nedá ničím lepším nahradit. Krásně voní a když se na něm peče, nepřepaluje se. Jeho geniální vlastnosti stojí za zmínku a za trochu té námahy, když se pustíme do jeho přípravy. Dobré přepuštěné máslo se dá i koupit. Doporučuji 🙂

  28. Yvona:

    Díky 😉 Jeden zajímavý a rychlý jablečný koláč jsem včera upekla. Když se mi podaří ještě těch pár posledních kousků vyfotografovat (pokud je mezi tím někdo nesní a nezbydou na talíři jenom drobky) – nabídnu i receptovou ochutnávku.

    Zdravím a přeji pěkný den Yvono. Šárka 😉

  29. Nemohu nereagovat na praskání štúdlu při pečení, protože to byl můj letitý problém. Moje stručná rada
    je: natřít štrúdlovou nohavičku celým rozšlehaným vejcem, konce a střed kolmo a až na dno propíchnout párátkem nebo zkrácenou špičatou špejlí. V místě vpichu totiž uniká pára a tím je problém prasknutí těsta vyřešen. Po vyjmutí pečiva z trouby, odebrat i párátka. Vyzkoušejte a pravděpodobně mi dáte za pravdu. Pokud by vyvstal i jiný problém, klidně mi napište a dáme hlavy dohromady.
    Ať se tedy zadaří – s pozdravem Jarmila

  30. Je Jarmilo díky, to určitě vyzkouším. Ale až jindy, protože právě nyní mi na lince chládne výše uvedený jablkový moučník a starší se už nemůže dočkat až ji ochutná. 🙂 No ostatně já taky. Voní opravdu úžasně. A to jsem ho rovnou udělala z dvojité dávky a dala na celý plech, protože původní velikost z fotky výše by nestačila pomalu ani mému synovi na svačinu. :-). Jsme buchtová rodina. A kromě toho, že mám skoro všechny recepty z Šárčiny kuchařky (je neustále po ruce) již vyzkoušené, tak mám i velkou část receptů z jejich stránek a jsou opravdu úžasné. 🙂

    Jen jsme zase nevěděla, zda mám ta nastrouhaná jablka trochu vymačkat nebo ne. Nakonec jsem je trochu vymačkala, protože byla strašně moc šťavnatá a já měla strach, aby moučník nesedl. 🙂

  31. Ivetko, velká škoda vymačkávat cennou šťávičku ze strouhaných jablek do štrúdlu. V tomto případě se z důvodu šťavnatého ovoce lehce posype rozválené štrúdlové těsto strouhankou a nebo jemně drcenými piškoty. Pak pokladete ovocem a dáte ostatní ingredience dle svého zvolení. Zdraví Jarmila

  32. Reakce na Vaše praskání štrůdlu.Zabalený štrůdl je nutné propíchat vidličkou,aby mohla unikat pára,které je u jablečných moučníků víc než dost.Moje matka přidávala téměř do každého pečení místo tuku část sádla.Upečené těsto je krásně křehké a velmi chutné.

  33. Jarmilo do štrúdlu jsem jablka nevymačkávala, ale tady u toho receptu jsem měla pocit, že by to nevykynulo. Měla jsem opravdu velmi ale velmi šťavnatá jablka. 🙂

    A tento jablkový křehký moučník je opravdu neuvěřitelně dobrý. Samá jablíčka a není suchý. 🙂

  34. Petr Cvačka:

    Sádlo patří i do cukrařiny, i když podle dnešních zvyklostí se na to trochu zapomíná 🙂 Díky za připomenutí tohoto starého moudra.

    P.S.
    Na vánoce se u nás často pečou sádlové důlkové koláčky s je to moje nejzamilovanější cukroví. Samozřejmě je nejlépe peče moje mamina 🙂 S domácí rybízovou zavařeninou jsou famózní.

  35. iveta:

    Těžko takhle posoudit šťavnatost jablek, ale já se přiznám, že je nevymačkávám a zatím se mi to vždycky vyplatilo. Výsledek byl šťavnatý 🙂 Pěknou neděli, Šárka

    P.S.
    Debatovat si tu nad jablečným moučníkem je moc fajn 🙂

  36. Ahoj, právě se dopíká v troubě ještě tak minutek a bude hotovo . zatím vypadá moooc dobře,akorát jsem se nevyhla malé prasklince na zlatavém povrchu, což mě mrzí :o( ale už teď se těším jaký bude. Bohužel ať teď mě napadlo, že ke skořici jablku a ořechům se perfektně také hodí med. Možná by nebylo špatné zkusit přidat. Příště určitě zkusím trošku dochutit medem místo cukrem. :o))

  37. Lea:

    Už ho cítím i na tu dálku 🙂 Medu ani javorového sirupu se není třeba zříkat. Sladký kus přírody každému receptu jenom pomůže. Ať chutná, přeji krásný večer a děkuji za zprávu. Šárka 😉

  38. ahooj,výborný koláč,který určitě stojí za to vyzkoušet…ale nedá mi to jednu otázku:-)) co to tam je za za ty zelené listy při cukrování?

  39. jirka:

    Ahoj! Zelené listy jsou listy javoru dlanitolistého – Acer palmatum 🙂

  40. Výborný koláč… Peču ho celkem často, ale pokaždé trochu jinak. Dnes ho okusí můj děda, který přijde na návštěvu:)) Děkuji za skvělý recept!

  41. Darja:

    Já děkuji za zprávu a za vyzkoušení 🙂 Jablkové koláče sice nejsou nic nového pod sluncem, ale já jim skoro nikdy neodolám. Jablka v této podobě zastíní i daleko exotičtější ovoce.

    P.S.
    Snad si děda pochutnal 🙂

  42. Vzhledem k tomu, že jsem v pečení moučníků, koláčů a všeho sladkého, dá se říct, téměř nepolíbená (zvládnu upéct jablečný koláč, štrúdl a nějaký ten narozeninový dort), jsem vděčná za jakýkoliv jednoduchý recept! Tento rok se pokouším i poprvé sama upéct cukroví, zatím se zadařilo… Poměrně mě pečení začíná bavit, a když je chuť, jde všechno lépe, no ne?:)) … Na závěr ještě dodávám, že dědovi koláč chutnal!:) Ještě jednou díky.

    S pozdravem

    D.

    • Darja:

      Všechno je jednou poprvé a začátky jsou krásné 🙂 U pečení koláče se všechna vynaložená práce za nějakých 45 minut po vytažení z horké trouby projeví. A to je přeci krásné 🙂 V podstatě vaření je taková užitečná a ušlechtilá zábava, kterou okolí rozhodně ocení. Tak držím palce při dalších pokusech a věřím ve fantastické výsledky. S pozdravem a přáním krásného adventního času, Šárka 🙂

  43. Nevím, kde se stala chyba, ale koláč mi přijde strašně mastný…

  44. Marketa:

    Takovou zkušenost s ním nemám, ale každého nepovedeného koláče je škoda …

  45. Pro Markétu: Mastný? Přitom vypadá spíš suše, taková buchta, přitom ne moc vysoká. Možná záleží jaké jste použila máslo nebo tuk.

  46. Jablka mám velmi ráda a v tomto koláči jsou lahodná. Chutnal i mím přátelům a hrozně jsme se při jeho jedení nasmáli. A tak bych chtěla poděkovat člověku, který vytvořil tento blog, protože díky těmto receptům mužu strávit krásné chvíle plné smíchu se svími přátely. Znovu děkuji za tyto recpty, tíky nim je můj život opravdu sladky.

    • Bloom:

      Já děkuji! Za vyzkoušení receptu a za to, že se osvědčil a byl nakonec i zdrojem zábavy, což se počítá 🙂 Tyto stránky by měly být přesně takové. Tak trochu inspirující a tak trochu pro zábavu. Když je tvořím, příjemně se u toho bavím a všechny zdejší recepty jsem sama připravila a ochutnala. Lépe se o nich potom píše. Život je fajn a s každým kouskem koláče i sladký. Tedy pokud vynecháme všechny dokonalé slané quiche 🙂 Ale v podstatě je život jako koláč ze dvou půlek. Jedna je sladká, ta druhá slaná. Hořkosladký a chuťově vyvážený 🙂

  47. Dobrý den

    pokusila jsem se o Váš koláč a nedal se dopéci. Nevím jestli jsem udělala chybu já, nebo Vy. Netuším, jestli se o to pokusil také někdo jiný, je možné, že ani ne, jinak by možná zjistil že jste pozapomněla něco důležitého např napsat přesnou konzistenci těsta, nebo podobně.

  48. Míša:

    Dobrý den,

    děkuji za vyzkoušení koláče a za zpráva přímo z kuchyně. Pochopila jsem správně, že se koláč nepovedl? Potom je mi to opravdu moc líto, protože receptem by to být nemělo. Na obrázku je koláč, který podle receptového zadání vznikne. Mnou bylo vyzkoušeno již xkrát a soudě podle komentářů ostatních čtenářů nic nevypovídá o tom, že by měl být recept popsán nesrozumitelně nebo nepřesně. Pokud jde o konzistenci těsta, v receptu se přímo píše, cituji: \”vařečkou umícháme polotuhé lité těsto\”. Je mi líto, ale těžko mohu poradit, kde se mohla stát chyba. Krásný zbytek neděle a na jablečné koláče kvůli jednomu nezdaru nemá cena zanevřít. Jablečná sezóna je v plném proudu, zkuste tedy jiný recept 🙂 Zdraví Šárka

  49. Hezký den,

    včera jsem na internetu hledala nějakou mňamku pro svého přítele, kterého zklátila chřipka. Toužila jsem po něčem lehkém, proto mě zaujal Váš jablkový moučník. Již při vážení jsem se zarazila, že je nutno na 180g mouky 170g tuku, ale řekla jsem si, reference výborné, asi je to tak správně. Po upečení a ochutnání ale musím souhlasit s názorem jedné zde píšící ženy, že je moučník velmi mastný. Těšila jsem se na jeho jablečnou lehkost, ale po upečení spadl a jeho struktura je jakoby sražená, prostě díky tuku, moc těžká. Jelikož jsem nutriční poradkyně vyškolená mimochodem i MUDr. Kateřinou, zajímala mě energetická hodnota tohoto moučníku. Pokud vezmu v úvahu, že je korpus nízký, klasická porce je osminka s dortové formy. Výpočtem na http://www.flora.cz vyšlo na 1 porci úctyhodných 1660 kJ, tedy cca skoro 1/4 denního energetického příjmu ženy se sedavým zaměstnáním a minimem pohybu, což v dnešní době splňuje skoro každá žena v ČR. A pokud by se moučník pekl z másla, už vůbec nepočítám obsah cholesterolu!

    Ve své poradně denně řeším obezitu našeho národa, proto bych se raději přiklonila k méně zatěžujícím recepturám..

    Přesto byl moučník obecně chutný, jen pokud bych ho příště dělala, určitě snížím obsah tuku na pečitelné minimum.

    Krásný den.

  50. Lucie:

    S tukem je třeba za každých okolností šetřit, s tím naprosto souhlasím. V tomto receptu není problém obsah tuku snížit, i tak bude jablečný moučník fungovat. Recepty vycházející ze starých zápisků se často přemírou tuku jen hemží, ale v tomto případě je možné ubrat a mít tak mnohem lepší pocit při konzumaci. Díky za boj s naší obezitou! To je mi moc sympatické a rozhodně do receptu připisuji, že není nutné do moučníku přidávat plnou dávku tuku. Ostatně jsem to sama zkoušela také s menším obsahem másla a fungovalo to krásně. Jsem ráda, že jsem se ke svému staršímu receptu díky vašemu příspěvku vrátila a mohu ho tak lehce doladit a snížit jeho kalorickou hodnotu. Hned jsem text upravila a nemusím mít výčitky svědomí, protože já sama se snažím s tuky všeho druhu šetřit. Pravda je, že když se soustředím na klasické české recepty, nelze se občas ani sádlu vyhnout, ale není tím řečeno, že taková jídla bychom měli konzumovat příliš často. Spíše beru takové odběhnutí k poctivé české klasice jako příjemnou změnu od stravy zdravé a vyvážené. Pěkný den a díky za milou reakci. S pozdravem Šárka 😉

  51. Děkuji za Vaši reakci:-).

    Receptura s polovinou tuku už zní lépe;-).

    Mějte se krásně, Lucie.

  52. lepsi recept jsem jeste neskousel sice jsem tam dal trosku vic Rumicku ale itak vynikajicy jen tak dale a zase nejekej lechkej jsem jenom chlap Emilio

  53. emil:

    Rum nikdy nic nezkazí 🙂
    Zrovna jsem se o tom přesvědčila v Karibiku. Místní rum tam považují za medicínu 🙂

  54. před 20 minutami jsem ho vyndala z trouby a potvrzuji je skvělý ,stačila jsem zachránit osminu pro manžela jinak se po něm zaprášilo 🙂 a to doslova lehký a nadýchaný . Zkusila jsem namíhat cukr 70 g bílého a 50 g třtinového . chuť i vůně na jedničku 🙂 .

  55. Pěkný den
    Protože byl dosud čas švestek, alespoň u nás, dělal jsem podobný koláč s nadrobno pokrájenými švestkami. Jinak snad všechno ostatní bylo stejné. Teď nastává čas jablečný, a tak si už pomalu připravuji jablka na tuto dobrotu. Rum je nejlepší z Jindřichova Hradce, ale může být i Božkov, nebo Krásné Březno. Ovšem i takový rakouský Mautner (ten nejobyčejnější rakouský rum za 4 € třetinka) není špatný.
    Jinak. Na tyto stránky jsem natrefil včera. Abych neumřel hlady, čas od času si něco uklohním. A protože rád sladké, žádnému koláči, či buchtě neodolám. Když slyším, že kalorie jsou našimi nepřáteli, tak se jich nic nelekám a na množství věru nehledím.

  56. Tak, dnes jsem hledala něco dobrého a pokud je to i jednoduché, tak to nemá chybu. Zalíbil se mí Váš recept, který slouží, jak vidím již několik let. To jistě potěší. Dnes dělám růžky. Vše po čtvrt kg, nic světoborného, receptů na to je tu dosti, také jednoduché. Vše po čtvrt kg. 1 Hera, 1 tvaroh, 250 hladká mouka. Náplň tvaroh hebo tuhá povidla. Těsto na čtverce 7×7 a dát do toho ta náplň. Péci do růžova a horké obalit v cukru. Manžel příjde z práce, má obědy, tak si rád dá něco sladkého a nebo na snídani třeba v neděli výborné. Tak teď opět k Vašemu receptu. Je moc lákavý, nemám ale dnes ingredience, tak to zkusím hned zítra nebo pozítří. Jistě bude výborný a také krásně vypadá. Podívám se v parku na lísteček a nazdobím stejně jako Vy. Mám i oříšky, letos je jich až až a jablíček zrovna tak. Také s těmi zavěšenými jablíčky je to dobrý nápad. Nikdy mě to nenapadlo. Díky a omlouvám se za dlouhé povídání. Příště napíši jen krátce a předpokládám, že to bude – \”výborné\”.

  57. Jarka:

    Pěkný den, Jarko! Děkuji za milé povídání na sladké téma. Pravda je, že i ten nejjednodušší koláč připravený z právě dozrálých plodů našich zahrad nemá chybu 🙂 Nedám na ně dopustit a letos jsem stihla doma připravit koláče švestkové z pečených hrušek a chystám se uveřejnit i nějaký ten nový recept. Poslední dobou jsem byla hodně na cestách a tak na publikování nebylo tolik času. Mějte se krásně a přeji vám sladce provoněný podzim nějakou doma upečenou dobrotou. Váš rcp na \”růžky\” láká k vyzkoušení. S pozdravem Šárka

  58. Děkuji za vaše recepty 🙂
    Protože nás doma pronásledují dědičně všeliké metabolické choroby, recept mám vyzkoušený i v \”zdravotní\” variantě: vejce jen jedno (nebo jen lžíci sojové mouky), slunečnicového oleje 2PL, cukr žádný, navíc jednu malou mrkvičku najemno strouhanou – osladí to i zvlhčí a mouku se rozhodně vyplatí namíchat z třetin: hladkou celozrnnou, obyč. hrubou a ovesnou. Lepší než \”prdopeč\” je \”prdoper\”, tedy prášek do perníku… Po těchto úpravách může jeden dílek i diabetik (samozřejmě jako samostatný chod, ne ještě po obědě).
    Přimlouvala bych se za víc receptů, které by byly jakž takž i pro nás diabetiky, protože nás neuvěřitelně přibývá, a řešit to umělými sladidly či rádoby diavýrobky je opravdu nesmysl, stačí vynechat cukr a spočítat sacharidy, sladíme obvykle mrkví a ovocem (které je na rozdíl od rozšířeného bludu zdravé a vhodné)… Bílý cukr ostatně není vhodný ani pro ty dosud zdravé. Mimochodem, také se vám zdá oproti dřívějším časům dnešní přešlechtěná mrkev tak přeslazená? Pokud ji vaříte \”naslano\”, musíte opravdu důkladně osolit, a tomu se snažím vyhýbat – ostatně to bychom také měli všichni 🙂 . Nemáte asi někdo semínka nějaké starší odrůdy???

  59. Vůbec to není cílené, ale opět v době, kdy jsou jablíčka a také oříšky jsem hledala něco dobrého k upečení a opět jsem skončila zde u tohoto koláče a opět v měsíci září. Není to ani náhoda, protože Šurka dokáže své recepty natolik pěkně vykreslit, že se nedá odolat a člověk je musí vyzkoušet. Tak jsem si osvěžila paměť a koláč opět na chalupě udělám. Loni jsem jej udělala a vím, že byl moc dobrý a hned zmizel. Jen, jak si vzpomínám, ten lísteček, který jsem sesbírala pod stromem, se mi tak pěkně, jako Šárce, nepovedl. Takže teď si dám větší pozor. Koláč ale mohu doporučit. Je jednoduchý a moc dobrý.
    Zdraví všechny Jarka

  60. Marjánka:

    Děkuji za podnětný komentář k zamyšlení. S cukry je třeba šetřit na každý pád! A slazení mrkvičkou je moc fajn. Bohužel semínka starších odrůd nemám, ale pravda je, že čím má mrkev zaoblenější špičku, tím se mi zdá být sladší 🙂 Když mohu, jezdím si pro zeleninu k farmářům z okolí. Naštěstí je mám po ruce. A když je úrodný rok, něco sklidím i z mé vlastní zahrady. Snažím se hledět na to, co jím a jsou to zajímavá poznání. Zákony diabetické stravy by měly být dodržovány i těmi, kteří diabetem zatím netrpí. Cukrovka se bohužel šíří jako lavina a přispívá k tomu náš konzumní způsob života s mnoha cukry ve stravě a s nedostatkem pohybu. Také mám ve svém životě mnohá pochybení, která bych měla odbourat. Mějte se krásně, Marjánko 😉

  61. Jarka:

    Je pravda, že jablíčka mají svou vrcholnou sezónu. To se nějaký jablkový koláč rozhodně hodí upéct 🙂 A tento jednoduchý recept je moc fajn. Nezabere tolik času, není náročný na suroviny a vždycky si na něm pochutnáme. Děkuji za vyzkoušení a též za doporučení. Krásný podzim přeje Šárka

  62. Krásný den, dnes jsem hledala novou inspiraci a objevila Váš Web z odkazu na jiném receptu – první tvoření byla bábovka – sice bez rozinek – ty syn nejí a bez ořechů. Syn prohlásil že je luxusní a muž chválil také – moc děkuji za skvělé recepty – část jsem pročetla a určitě budu zkoušet i další.Přeji další mňamky a spoustu spokojených návštěvníků. Krásné tvoření přeje Dana

  63. Koláč výborný a hlavně jednoduchý. Dala jsem o dost méně cukru a příště ještě uberu, jen 2/3 tuku, přidala trochu mléka, aby se lépe lilo. Jinak rozinky v rumu, ořechy doma nebyly, byly mandle a jablka do litých těst nestrouhám, ale krájím na kostičky. Je výborný. Nadýchaný a hebký. Musím vyhledat vaše další recepty. Zdravím

  64. Zdavím!
    Tip: místo strouhanky vysypte formu strouhaným kokosem….

Přidal komentář