Tahle bábovka je kynutá, voní oříšky a upekla ji Lenka. Těsto je cítit po muškátovém oříšku, náplň je štědrá na vůni lískových. Já za ni Lence posílám dík 🙂
Ingredience
těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 200 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- špetka strouhaného muškátového oříšku
náplň:
- 200 g pomletých lískových oříšků
- 200 g strouhané čokolády
- 100 g moučkového cukru
- špetka skořice
- 3 vejce
Postup
Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku se solí a muškátovým oříškem. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, vzejitý kvásek a vypracujeme hladké vláčné těsto. Necháme nakynout.
Náplň připravíme důkladným promícháním všech surovin.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na obdélník a potřeme polovinou náplně. Smotáme, obě “rolády” spleteme dohromady a přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem.
Ve formě necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (180°C, cca 50 minut).
Toto množství je na hodně velkou bábovku. Když dělám bábovku menší, vyrobím ji jenom ze dvou třetin těsta a náplně. Ze zbytku udělám malý závin. Když ho vložíme do vymazané formy na srnčí hřbet, může se péct současně s bábovkou.
Na tuhle bábovku jsem čekala. Viděla jsem ji na \”maminčiných\” stránkách před pár dny a říkala jsem si, tento kousek do soutěže rozhodně patří. Originalita paní Lenky nezná mezí. Doporučuju se podívat na její stránky, kde je čokoládovo-oříškový cop neupečený, to je teprve fantazie.
Čekám tiše a začíná být soutěž zajímavá. !!!!! Nechtěl bych dělat porotce.