K čemu všemu může sloužit bábovková forma? Tak na to opravdu není žádná norma. Klidně to můžete udělat tak originálně, jak to vymyslela Madla 🙂 I když už to není bábovka, pořád jsme v bábovkové formě, tak proč ne? Bábovkový speciál je opravdu specielní návod, jak si vyhrát s jednou bábovkovou formou a přitom mít na stole pokaždé něco úplně jiného. Svůj recept Madla nazvala “Kuře předseda” 🙂
Kuře předseda
aneb jak zkombinovat celé kuře a bábovku. Nejedná se zde o klasickou bábovku, spíše jde jen o hravý nápad, jak upéct i kuře v bábovkové formě. Kuře 100x jinak je oblíbené, tak proč to po 101 nezkusit takhle:
Budeme potřebovat:
- 1 menší kuře (váha kolem 1 kg, maximálně 1, 20 – takže žádné sumo 🙂
- koření dle chuti (já použila kari, sladkou a pálivou papriku, bílý pepř, sůl)
- trošku vody na podlití kuřete
- trošku oleje
- klasickou bábovkovou formu
A jak na to?
Vezmeme celé vykuchané kuře, opláchneme jej pod tekoucí vodou, odřízneme biskupa a převislou kůži na spodní straně kuřete, libovolně jej okořeníme a posadíme jej spodní částí na prostřední výstupek bábovkové formy. Je lepší, když se jedná o formu s „dírou“ uzavřenou, nevzniknou nám pak problémy při polévání kuřete vypečeným sósem. Kuře trošku pocákáme olejem, na dno bábovkové formy nalijeme trošku vody.
Vložíme jej do trouby rozpálené na 200 ◦C na spodní příčku a pečeme zhruba hodinu až hodinu a půl. Záleží samozřejmě na velikosti kuřete a výkonnosti trouby. Kuře průběžně potíráme (nejlépe to jde mašlovačkou) vypečenou šťávou ze dna bábovkové formy (podle potřeby doléváme vodu).
Takto připravené kuře má krásně zlatá křidélka a na vrchní části prsíček je trošku přičmoudlé, ale to je to, co na tomhle způsobu pečení kuřete miluju. Jedná se vlastně o klasicky pečené kuře, jen s tím rozdílem, že je krásně vypečené, protože se zbytečně „nerochní“ ve šťávě. Má půjčená bábovková forma bohužel půvabům kuřete příliš neprospívá, ale moje maminka nám takto kuře připravovala v krásné kameninové bábovkové formě a ta kuřátku slušela parádně.
A proč „kuře předseda“? Protože kuře si v bábovkové formě sedí se založenými pařátky jako předseda na schůzi 🙂
Tak s humorem do toho a půl je hotovo.
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová
To je paráda! A když by se použila výše zobrazená forma, ale s plným bábovkovým dnem, šlo by navíc klidně i připravit tzv. ožralé kuře (http://www.labuznik.com/article.php?ID=33). Mívala jsem přímo porcelánovou formu na takto připravované kuře, ale nevešla se mi do trouby, tak jsem ji komusi podarovala. Mám pocit, že českým kuchařkám stačí v kuchyni jen bábovková forma, všechny ostatní hrnce a pekáče jsou naprosto zbytečné! 🙂
Tak tomu říkám originální nápad! Opravdu skvělé!!
penda:
To si říkám taky :-)))) Co všechno umí jedna forma na bábovku, to je neuvěřitelné. A to ještě nikdo nepřišel s nápadem použít ji pro vaření ve vodní lázni, např. na nějakou zajímavou paštičku. V předešlém komentáři jsem pustila na jeden můj starší recept – rybí excelentní paštika 🙂
http://dolcevita.blog.cz/0711/rybi-excelentni-pastika
I touto cestou by to šlo, ale nebudu napovídat, holky již něco extra jiště chystají. U samotné hlasovací ankety tedy bude pěkně horko 🙂
Zatím jsem nenašla čas zaskočit na Labužníka a prozkoumat bábovkové recepty tam. Určitě se tam podívám, díky za tip 🙂
Jako vegetarián mohu podotknout, že je to skvělá recese. Opravdu jsem se zasmála…
A věříte, že mě jako dítěti to tehdy přišlo úplně normální, že se kuře peče v bábovkové formě a rýže doma pod peřinou 🙂 už se těším, až budu takhle vařit svým dětem.
Penda:
Tak to s tou plechovkou piva je fakt super nápad. Akorát já bych se asi fakt bála, jestli z toho pálícího se barveného hliníku nemůžou do kuřátka proniknout nějaké škodliviny. Ale jak se znám, tak mi zvědavost nedá a já recept brzo vyzkouším. jenom se bojím, aby kuře nevrávoralo, v bábovkové formě se má přeci jen o co opřít 🙂
Tak tohle kuře (nebo bábovka?) se mi líbí moc!
Kuře se peklo v bábovkové formě na středovém trnu proto, že se upeklo do kůrečky i uvnitř, moje maminka měla na to přímo takový jako kastrol kameninový se středem.Já podobně peču kachnu,ale s lahví ( nejlépe od piva, hrdlem napřed) uvnitř.Takže když jí pak porcuji, je krásně dokřupkava upečená i zevnitř a nemusím dopékat po naporcování.
Madlo, kure na plechovce piva je uzasne a co se tyce barev z plechovky tak nejjednodussi je preci plechovku obalit do alobalu. Momentálně se chystam na kuratko predseda, uz mam vse nachystano a diru urostred babovkove formy jsem vyresila kornoutkem z alobalu.