Podzimní soutěž 2012 SOUTĚŽ BYLA UKONČENA, během příštího týdne bude rozhodnuto o vítězném receptu. O všem budu informovat. Držím palce všem zúčastněným, kteří se do malého klání pustili a zaslali opravdu báječné recepty, ze kterých nebude lehké vybírat 🙂
Dušená hovězí líčka se žampióny, chilli a tymiánem
– soutěžní recept č. 18, autor receptu: Pepa – http://www.pepato.eu/
Milá Šárko,
s radostí sleduji Vaši hezkou, podzimně štiplavou soutěž o krásnou cenu. Jelikož se jí se svými recepty účastní i řada kolegů s receptovými blogy, rozhodl jsem v jejím finiši (ačkoliv už mám svého
favorita), přispět se svou troškou do „chilli mlýnku“ i já. Jedná se už o starší recept, ale po celou dobu vaření je provoněn chilli papričkou – čili určitě zahřeje, a také třeba i potěší chuťové pohárky. Recepty v této soutěži jsou opravdu velice vybroušené, rád bych je tedy ještě „přiostřil“ svými hovězími líčky.
Dušená hovězí líčka se žampiony, chilli a tymiánem
Suroviny:
- 1,5 kg hovězích líček
500 g žampionů
2 větší cibule
3 stroužky českého česneku
1 litr hovězího vývaru
1 CHILLI PAPRIČKA
několik větviček čerstvého tymiánu
olivový olej
½ lžičky drceného kmínu
kousek másla (2x2cm)
1 lžička hladké mouky
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup:
– Líčka omyjeme, osušíme, a naporcujeme na větší kusy (cca na čtvrtiny). Žampiony očistíme, a nakrájíme na silnější plátky (cca 8 mm). Cibuli a česnek jemně nasekáme.
– Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem, přidáme několik lžic olivového oleje, a hodíme na něj cibuli. Jakmile začne lehce žloutnout, přihodíme žampiony, kmín, a trochu soli. Pár minut dusíme,
a poté dáme celý obsah pánve stranou.
– Pánev opět rozpálíme, přidáme trochu olivového oleje, a líčka s česnekem. Orestujeme – necháme zatáhnout, lehce osolíme, a opepříme. K opečeným líčkům přidáme žampiony i se šťávou, kterou uvolnily, a vše společně promícháme.
– Celou směs vložíme do menší zapékací misky s poklopem, a zalijeme horkým vývarem lehce nad okraj masa, příp. dochutíme solí (dle slanosti vývaru, nezapomeňme na finální redukci šťávy). Přidáme CHILLI PAPRIČKU, kterou můžeme pro výraznější chuť lehce nakrojit, a tymián. Přiklopené vložíme do trouby, a při 160 °C (spodní rošt) dusíme cca 2,5h doměkka. Čas plně podřídíme masu – to má mít stále svůj tvar, přitom ale musí být na skus krásně měkké.
– Měkké maso se žampiony vyjmeme drátěnou lžící, a přikryté uchováme v teple. Šťávu přecedíme do pánve, a zredukujeme na cca ½ objemu – chuť šťávy má být velmi silná. Do zredukované šťávy pak vmícháme kousek másla obalený v hladké mouce, mírně se tím zahustí a zároveň se zaoblí chutě. Následně do ní vrátíme maso se žampiony, krátce prohřejeme, a je hotovo.
– Jako přílohu doporučuji královnu mezi rýžemi – basmati, a pro větší pikantnost můžeme lehce posypat čerstvou chilli papričkou.
Věřím, že budou všem líčka chutnat, a svou chilli pikantností s vůní tymiánu potěší vaše chuťové smysly.
Dobrou chuť přeje
Pepa – http://www.pepato.eu/
Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.
Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.