Štítek: staročeská kuchyně

Předkrmy a chuťovky

Brynzové větrníčky

7 komentářů

  Co dobrého na párty? Třeba slané větrníčky. Když budou plněné brynzou, nikoho by nenapadlo, že recept na ně je už v notně zaprášených kuchařkách. Větrníčky s brynzou objevila, upekla a naplnila Hanka (HaF) a servíruje nám je v celé své rafinované kráse. V kombinaci s obloženými chlebíčky, tedy s […]

Předkrmy a chuťovky

Obložené chlebíčky z prošlých časů

5 komentářů

Jak vypadaly obložené chlebíčky minulého století? Rozhodně byly k nakousnutí, majonéza měla kanárkově žlutou barvu a nechodilo se pro ni  k  “Helmansům”, protože se poctivě vyráběla doma. Chlebíčky už tenkrát patřily do kategorie malých  jídel vznešených a na svého tvůrce uměly mnohé prozradit.  Má a nebo nemá umělecké nadání a smysl […]

Dezerty a sladké hříchy

Nepečený dort “Diplomat”

18 komentářů

Nepečený piškotový dort “Diplomat” podle receptu ze staré kuchařské knihy Anuše Kejřové připravila a na ochutnávku receptu nás pozvala Hanka Charvátová. Nalistujte stranu 410, … nebo se raději nechte vést receptem tak, jak ho popsala a doplnila fotografiemi přímo Hanka. Je to srozumitelné, přehledné a s výsledkem, po kterém se […]

Maso

Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků

1 komentář

Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků se za časů prababiček a podávala v předjaří s novým bramborem a kompotem z loňské úrody ze zahrádky. V zahradě touto dobou rašila první pažitka a dostala svou velkou roli v nádivce. Takovým nedělním obědem nikoho neurazíte ani dnes. Tento příspěvek je od Hanky a zařazuji […]

Dezerty a sladké hříchy

Medový koláč podle stoletého receptu

5 komentářů

Medový koláč z žitné mouky, s vůní pěti koření, neloupanými sekanými mandlemi a se šibalskou (víc než) kapkou rumu asi málokoho nepotěší. V pátek ho upekla na sobotní snídani Hanka a rozšířila rubriku vaření podle tradičních českých kuchařských knih o další zajímavou dobrotu. Medový koláč podle stoletého receptu. Recept provoní rubriku V kuchyni s Anuší […]

Polévky

Housková polévka podle Anuše Kejřové

2 komentářů

Nedělní oběd se vším všudy. Houskovou polévku navařila Hanka. Po dobré polévce bude servírovat kuřátka s drůbkovou nádivkou a neošidí nás ani o výtečný moučník. Inspirací se jí stala opět tradiční česká kuchařka Anuše Kejřové. Recept přidávám do rubriky a zároveň do soutěže Vaříme podle starých kuchařských knih. Nejsou v […]

Maso

Smažený králík podle Anuše Kejřové

6 komentářů

Oblíbená úprava králičího masa – smažená králičí stehýnka – připravila jako další ze svých domácích receptur Alena. Zalistovala ve “Zlaté úsporné kuchařce” a podle doporučení Anuše Kejřové podávala i ona s bramborovým salátem. Recept na dává Alena k dobru. Díky Aleně a všem ostatním, že se zapojili (zapojí?) do soutěže […]

Maso

Zajíc à la Marseille podle Anuše Kejřové

1 komentář

  no strings attached dvd download Druhým pokusným králíkem se stal zajíc! Zajíc à la Marseille je další recept, do kterého se pustila Hanka a já ho mohu zde s velkou chutí představit. Noblesní receptura Anuše Kejřové káže vylepšit špikovaného zajíce nejen tradiční slaninou, ale přidává sardelky a červené víno. […]