Štítek: staročeské recepty

Maso

Smažený králík podle Anuše Kejřové

6 komentářů

Oblíbená úprava králičího masa – smažená králičí stehýnka – připravila jako další ze svých domácích receptur Alena. Zalistovala ve “Zlaté úsporné kuchařce” a podle doporučení Anuše Kejřové podávala i ona s bramborovým salátem. Recept na dává Alena k dobru. Díky Aleně a všem ostatním, že se zapojili (zapojí?) do soutěže […]

Dezerty a sladké hříchy

Boží milosti – řezané koblihy

8 komentářů

Dnes se  rozdávala na každém rohu. Tradice se u nás dodržují, milostí byly plné talíře. Vysmažené, pěkně horké, voňavé, štědře ocukrované a úchvatně křupavé. Nabídněte si kousek toho masopustního veselí 🙂 Boží milosti (jihočeské řezané koblihy – i tak jim u nás někteří říkají) 200 g hladké mouky 1 lžička […]

Polévky

“Knedlíčková” podle Anuše Kejřové

17 komentářů

Knedlíčková polévka je sázka na jistotu. Dnes si ale nejsem tak jistá, že všechny potěším. Játrové knedlíčky se těší přízni největší, ale aby nám nezevšedněly, připravila jsem knedlíčky rybí. Plavat budou v rybí polévce, to tak už musí být. Odpůrci rybích pokrmů a fanfaróni, co rybu do pusy nestrčí jak […]

Maso

Jazyk na divoko s Anuší Kejřovou

15 komentářů

  Jazyk je chrám naší chuti a proto jsem uvítala recept – Jazyk na smetaně, který patříval k velkým delikatesám a ani dnes na něj labužníci nezanevřeli. Chuť této omáčky se dá přirovnat ke slavným plíčkům na smetaně. Jak sama Alena říká, recept byl v knize Anuše Kejřové popsán jazykem […]

Polévky

Rajská omáčka podle Anuše Kejřové

12 komentářů

Dnes je tu recept na rajskou omáčku jako od babičky. Když ji budete vařit podle litery staré kuchařské knihy, možná právě takovou dokonalou rajskou omáčku vykouzlíte. Vařila  a pro tento okamžik  si otevřela kuchařskou knihu Anuše Kejřové. Výsledkem bude rajská omáčka s kynutým knedlíkem a hovězím masem. Rajskou omáčku máme […]

Publicistika a zajímavosti

Noblesní recepty z prvorepublikové kuchyně od Anuše Kejřové

21 komentářů

  Mistryně kuchařského umění, paní Anuše Kejřová, reformátorka české kuchyně, vnesla do vaření radost. Oproti Magdaleně Dobromile Rettigové používala navíc ještě jednu ingredienci. Snahu o úspornost. Osobně si moc ráda její neobyčejný lidský příběh připomínám a nadšeně vítám nové vydání její Zlaté úsporné kuchařky, za kterou stojí šikovný tým nakladatelství . […]

Polévky

Hovězí polévka s pažitkovými nočky

2 komentářů

Hovězí polévka s pažitkovými nočky voněla na nedělním stole za časů babiček, ale není důvod, proč by nemohla vonět na stole i dnes. Hanka se nechala inspirovat ve Zlaté úsporné kuchařce od Anuše Kejřové a poslala recept a své zkušenosti s přípravou. Tak se nechte inspirovat a nezanevřete na domácí […]

Publicistika a zajímavosti

Artopiperisté & nejpeprnější hádanka roku 2009

31 komentářů

Nejsem artopiperistka, ale nezabránilo mi to fušovat jim do řemesla 😉 Taky jsem si pro vás připravila tu nejpeprnější hádanku letošního roku 😉 Možná vás to donutí vytáhnout ty nejostřejší zbraně, co máte doma! Ale vzala bych to pěkně jedno po druhém. Od starodávného tištěného perníku, protože právě on symbolizuje návrat k vánočním […]