Domů » Velikonoce

Štítek: Velikonoce

Dezerty a sladké hříchy

Velikonoční kynutý cop

2 komentářů

Kynutý cop je pečivo pro staromilce. Na prostřeném stole se bude pěkně vyjímat mezi ostatními sladkými “obětinami” v podobě mazance, jidášů  nebo třeného beránka. Velikonoce v kuchyni krásně voní po kynutém těstě a je to ta správná symbolika jarních svátků. Velikonoční kynutý cop   Ingredience: 300 g polohrubé mouky 30 […]

Dezerty a sladké hříchy

Velikonoční jidášky – jidáše

9 komentářů

  Jidášky patří k tradičnímu velikonočnímu pečivu, které se peklo na Zelený čtvrtek.  Podle starého zvyku se připravují z kynutého těsta slazeného medem jako připomínka na zradu Jidáše. Symbolizují provaz, na kterém se zrádce Jidáš  oběsil. Na “Zelený čtvrtek” se má dle  lidového zvyku jíst zelený špenát a všechno zelené, co lidem příroda v […]

Dezerty a sladké hříchy

Velikonoční beránek

26 komentářů

Pomalu je čas oprášit velikonoční formu na beránka a zopakovat si nějaký tradiční recept. Letos jsem si beránka upekla s předstihem a domácí recepturu inovovala. Beránka jsem pekla v malých formičkách, ale recept je množstvím uzpůsoben tak, aby těsto vystačilo na klasickou velkou beránkovou formu. Nemáte chuť letos vyzkoušet beránka […]

Maso

Pečené kuře bez tajemství

13 komentářů

Pohledné vypečené kuře vykukuje z každého magazínu o vaření od doby, co nás krásně provokují barevné fotografie. Vždycky je dokonale zlaté, s křupavou kůrčičkou, krásně nadívané a úhledně posazené na podnosu. Kuře jako ze žurnálu! Moje pečené kuře “bez tajemství” je na každý pád jiné. Ale ta jeho chuť (?) … to se […]

Maso

Jehněčí pečeně s dušeným špenátem

3 komentářů

K Velikonocům patří špenát a jehněčí stejně jako kapr a stromeček k Vánocům. Naprosto přesně to vystihla Hanka a vybrala z kuchařských recepisů Anuše Kejřové právě tuto tradiční specialitu. Jestli budete chystat jehněčí pečínku podle doporučení znalkyně staročeské kuchyně AK nebo dáte na rady Hanky, vždy dojdete k vynikajícímu výsledku. Jehněčí […]

Dezerty a sladké hříchy

Mazanec, jidáše, beránek a staré velikonoční tradice

20 komentářů

Velikonoce, svátky opředené pověrami a křeťanskou symbolikou. V tomto článku najdete pár odpovědí na zvídavé otázky: Jak se plete pomlázka? Jak se peče velikonoční nádivka? Jaké jsou velikonoční zvyky těchto svátků? Jak se liší od vánočky? Tak tedy popořádku … Původní symbolika křesťandských Velikonoc se pomalu vytrácí, na staré tradice zapomínáme […]

Maso

Pštrosí vejce

11 komentářů

       Jak vykouzlit ze slepičího vejce rovnou pštrosí? To najdete v tomto receptu. Vzpomněla jsem si na tento recept ze dvou důvodů. Možná koledníci neodnesli všechna navařená vejce a vy nevíte co s nimi. Druhý důvod nemá za úkol likvidovat přebytky, ale připomenout si dámu, která se díky vejcím proslavila. […]