Oblíbená úprava králičího masa – smažená králičí stehýnka – připravila jako další ze svých domácích receptur Alena. Zalistovala ve “Zlaté úsporné kuchařce” a podle doporučení Anuše Kejřové podávala i ona s bramborovým salátem. Recept na dává Alena k dobru. Díky Aleně a všem ostatním, že se zapojili (zapojí?) do soutěže Vaříme podle starých kuchařských knih. Nejsou to jen obyčejné recepty, jsou kořeněné vzpomínkami na dobré domácí jídlo z kuchyně našich babiček. Špetka vzpomínkového koření prospěje každému z nás. Dávám slovo Aleně, aby se mohla rozepsat o svých vzpomínkách a pozvat nás na dobrý recept – smažená králičí stehýnka s bramborovým salátem.
Smažený králík u nás býval běžně. Jako dítě jsem měla nejraději smaženou přední nohu.Ta se smažila celá, nedala se vykostit.
V sobotu jsem měla zadní běhy.
Ty jsem částečně vykostila, opatrně naklepala, osolila. Vejce jsem osolila, přidala trochu mléka a pořádně rozšlehala. Stehna jsem obalila v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
Anuše hodně používala sádlo a jsem ráda, že se zase vracíme k surovinám našich předků. Řízky jsem vložila do hodně rozehřátého sádla a potom zmírnila teplo a zvolna smažila, aby se maso propeklo a nebylo uvnitř syrové.
Přidejte se k nám 😉
Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství
Štítky
Anuše Kejřová králičí speciality králičí stehýnka králík původní české kuchařské knihy smažený stará kuchařka staročeská kuchyně staročeské recepty6 Komentářů
Přidal komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Napadá mě, že smaženého králíka jsem vlastně ještě nezkoušela. Vždy skončí na smetaně, na cibuli, naposledy v červeném víně. Recept vypadá moc dobře, spolu s bramborovým salátem je to něco, co bych si s velkou chutí dala. Díky za chutný recept 😉
Moc dobře vypadá i recept na bramborový salát.Při nejbližší příležitosti určitě vyzkoušíme.Bohužel s vepřovým nebo kuřecím řízkem. Paradoxně je pro mě snažší sehnat zajíce,než toho poctivého domácího ušáka (ti z obchodů mi přijdou nějací nedorostlí).
Smazene rizky z kralika delavala moje plzenska babicka. Velka dobrota 😉
HaF:
Zrovna jsem měla nedávno pár domácích králíčků v ruce, ale jsou to opravdu štíhlí elegáni, na kterých moc masa není. Pro tu jejich výjimečnou chuť mi to ani nevadí 🙂 V obchodě kupuji, raději než celého králíka, jen stehýnka.
Bali:
Velké štěstí, mít tyhle opravdické retro babičky, co ještě mají chuť vařit pořádnou domácí stravu 🙂 Moje babi byla taky skvělá, ale bohužel už dlouho na její umění mohu jenom vzpomínat. Tenkrát jsem si ani neuvědomovala výjimečnost její domácí kuchyně.
Gurmánka:
Když ještě žil tchán a děti byly malé,měli jsme králíky poměrně pravidelně.Dědeček se o ně poctivě staral,to aby vnoučata měla to nejlepší, a že to byly ukázkové kousky – netuční a přitom vypasení tak akurát. Když pak vidím ty v obchodě,tak prostě nemám odvahu. Teď máme u babičky už jen pár slepiček.
Jednu takovou retro babičku ve věku 85 let ještě vlastním.Peče ty nejlepší buchty a i když ji pravidelně chytá žlučník na máslo a sádlo nedá dopustit.Úplně se mi vybavily mé dětské prázdniny – ráno u babičky voněly čerstvé koláče,babička seděla na lavce s kafíčkam a bavila se tím, jak nám chutná .Až teď, po letech,si člověk uvědomuje co tomu předcházelo – zadělat těsto,kynutí,posbírat čerstvé maliny,upéct.
No a k obědu ty smažené řízky a salát.