Na prostřený stůl poslední den v roce patří něco nápaditého, pikantního a chuť by měla harmonizovat s více než jednou sklenkou šampaňského. V takovém duchu bude i tento můj závěrečný recept roku 2008. Luxusní leč na přípravu nenáročná kopa grilovaných voňavých krevetek zabere jen málo času. Naprosto ideální pohoštění na důstojné rozloučení se starým rokem. Všechen ušetřený čas vám bude k dobru a můžete se věnovat silvestrovskému veselení a umírněnému popíjení. Nechť se vám ten poslední den opravdu vydaří a náležitě si ho užijte. Je čas popřemýšlet o novoročním předsevzetí. Na krevety jsem vsadila loni a bez obav to činím i letos.
V ideálním případě nakoupíme čerstvé neloupané krevety. V mém případě to byla krabice krevetek střední velikosti, která čítala odhadem tak 60 kusů. Krevetky můžeme připravovat v pánvi či woku, ale kdo z nás by chtěl u plotny právě v poslední den roku stát? Nabízím variantu trouby s grilem. Stání u kamen jsem zkrátila na 3 minuty potřebné k rozpuštění másla v malém kastrolku. To ovšem zvládneme již ve večerní róbě a lodičkách. Poslední recept roku 2008 bude důstojný, bezpracný a dostatečně reprezentativní.
Grilované krevety nejen silvestrovské
-
100 g másla (sázím na francouzské s hrubými krystalky soli)
-
2 lžíce olivového oleje
-
šťáva z jedné limetky
-
2 lžíce medu (javorového sirupu, stačit bude i přírodní cukr)
-
2 špetky chilli
-
4 stroužky česneku
-
sůl a hrubě mletý pepř
-
3x strouhnout čerstvého zázvoru
-
3x strouhnout limetkové kůry (event. citrónové kůry)
V kastrolku připravíme marinádu. Zahřejeme máslo a přidáme k němu všechny zmíněné ingredience. Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a česneku. Při přípravě olízneme a klidně dávku chilli či jiných ingrediencí zvýšíme či jinak upravíme. Je to vaše poslední letošní oslava, tak vařte po svém 🙂 Budete-li se držet mého návodu, nic nezkazíte.
Rozpálíme troubu s grilem na 210 °C. Celé krevetky omočíme v horké marinádě a skládáme je jednu vedle druhé na grilovací plech. Když budeme šikovní, umažeme si u toho jen 2 prsty. Varianta s grilovacím štětečkem špatná není, ale rukama to jde o kus lépe (mám vyzkoušeno). V horké troubě grilujeme 20 minut. Pokud jsou krevetky menší, bude stačit 15 minut. Ogrilované je ještě horké naskládáme na velký tác, obložíme řezy citrónu a podáváme s pečivem, sklenkou šampaňského a vychutnáme si tu možnost jíst zase jednou rukama. Nezapomeneme na stůl postavit širší mísu s vlažnou vodou a plovoucími plátky citrónu na opláchnutí rukou, neboť to stoprocentně všichni u stolu budou potřebovat. Nebaví-li vás krevetky loupat, nakupte již vyloupané. Režisérem vašeho posledního dne v roce jste Vy, tak ať to běží podle vašich instrukcí a plánů. Spát půjdete až k ránu, dobře se na ten den připravte. Je poslední! Žádný druhý se mu už nikdy nebude podobat … ať je jedinečný a nezapomenutelný …
Krásné prožití silvestrovské noci!
Bravurní recept pro silvestrovksou noc, ostatně stejně bravurní jako jsou tyhle stránky, stránky dolce vita i všechny recepty na nich uveřejněné. bez lichotek, tak to stojí a běží! ;-)))
Vše dobré v novém roce!
Krevety podle Vašeho receptu jsem zkusila včera a hrozně jsme si pochutnali. Měli jsme jich jen pár, dalo by se jich sníst na tenhle způsob fakt kupa:-) Tedy to moje provedení byla spíš taková zoufalá variace na Váš recept, protože jsem neměla limetku, chilli ani med, ale díky náhradním surovinám se to překvapivě podařilo dobře. Teď se těším na testování receptů z knížky:-)
Krása. My kolem Silvestra nekrevetili, my mušlovali 😉
Na Silvestra na krevetky nedošlo, ale teď už se grilují. Měla jsem jen vyloupané a zmražené, ale stejně je to dobrůtka!
Já si je snad taky vyndám z mrazáku :-))))
Pivli 🙂
Krevety jsou osvědčenou fintou, jak zapůsobit na hosty a přitom se u toho moc nenadřít 🙂 S důvěrou jsem sáhla do svého archivu starších článků a recepturu i s fotografiemi zařadila i na stránky Gurmánka. V mrazničce mám taky ještě krevetovou zásobičku. Když přijde čas, sáhnu k ledu, rozmrazím a konečně dopijeme zásoby šampaňského z letošního Silvestra, na kterém se nedostalo 🙂
Michala 🙂
Použít vlastní inspiraci je nejlepší řešení, protože co doma nemáme, to tam nenajdeme. I bez limetky se krevetky obejdou, ale citrón jim sluší. Chilli s medem je taková kamarádská dvojka, která chuť pikantně doladí a chilli nezaútočí ve své plné síle 🙂 Ne všichni jsou tak stateční, aby si na chilli papričkách pochutnávali ve své nahodě. Já je zbaběle vždy doladím kapkou medu nebo javorového sirupu. Jsem ráda, že krevetková premiéra vyšla dobře 🙂
Bali 🙂
Mušle jsou trefou do černého. Rozpakovala jsem se, zda raději nekoupit svatojakubky, ale potom jsem se vrátila ke scénáři z minulého Silvestra, kdy mísa krevet byla taky. Mořských dobrot by mělo být po celý rok na stole pořád dost. Škoda jen, že s čerstvými produkty to není jednodušší. Nejčastěji je chodím lovit do svého mrazáku taky :-))) Mám tam nachystané humry, tak se na ně těším. Ale počkám, až se uklidní to novoroční šílenství a rok 2009 se trochu víc zaběhne a ustálí se ve své všednodennosti.
Tyhle krevetky se Ti povedly!
My jsme na tom byli stejně jako Bali – taky mušle. Klasika: se šalotkou a petželkou a vínem. A další jiné dobroty, až byla naše bříška plná a spokojená 🙂
Milá Šárko, přeji všechno nejlepší Tobě, Tvému muži a všem vašim domácím mazlíčkům. 🙂
P.
Klasikou v podobě dobře udělaných mušlí žádného labužníka nelze urazit 🙂 Když odplouvá starý rok a připlouvají první vteřiny roku nového, určitě je fajn mít na stole nějakou dobrotu z vodní říše. Bydlet tak u moře a chodit nakupovat týden co týden na rybí trh nebo rovnou k rybářům na molo 🙂 To nám tady všem rybomilcům moc chybí. Na českém břehu rybníka se toho moc nekoupí. Vyjma několika málo příležitostí, kdy je prodej ryb spojen s atrakcí nějakého výlovu. O vánoční svátky jsem se dostala náhodou do Třeboně a neplánovaně jsme stihli ještě skočit do Šupinky na večeři. Vyhrál to kapr podle pytláka Říhy a kapří hranolky. Jako předkrm jsme si dali fajnové račí ocásky. Dělala jsem šoféra, musela jsem se obejít bez vína, které mi opravdu u té ryby moc chybělo. Díky za přání a i já přeji Tobě a celé tvé rodině opravdu dobrý a šťastný celý rok 😉
a jak to udělat když v troubě nemám gril ?
p.pepastra:
Jednoduše – vzít za vděk grilovací nebo obyčejnou pánví 🙂
Děkuji za odpověď, zdravím a přeji hodně elánu do další činnosti.Hezký den.
Zdravím a jdu poděkovat za prima nápad na grilované krevety, na kterých jsme si o víkendu pochutnali u nás na chaloupce. Fakt dobré, jednoduché, nápadité. Na vaše stránky se dá spolehnout 😉 Dík posílá celá naše parta od Klatov. Milan M.
Zmizely obrázky !! – dalo by seto prosím napravit?
Dík!
s@ndy: už je to OK, díky za připomínku. Občas zlobí fotografie, které nejsou uloženy ve fotogalerii. Takhle to vypadá o trochu lépe 🙂
Prosíííím paní Šárku a všechny \”žrouty\” krevet o nějaký receptík.Nikdy jsem je nedělala a nevím co s nimi.Protože začínám, koupila jsem mražené, malé a jsou už vařené.Moc díky Jindra
jindra:
Co takhle krevetový koktejl? Ten mám osobně nejraději. Stačí pár lžic majonézy, trochu creme fraiche nebo zakysané smetany, šťáva z čerstvého citrónu, kapka koňaku, lžička kvalitního kečupu, čerstvě mletý pepř, kapka koňaku a umíchat si hladkou koktejlovou omáčku. Tu většinou nesolím, protože dobrá majonéza s přidáním kvalitního kečupu má vyváženou chuť. Vyloupané a předvařené krevety stačí rozmrazit, osušit a poté se promíchají s touto koktejlovou omáčkou. Před podáváním stačí trochu vychladit a určitě si na takovém krevetovém předkrmu pochutnáte. Je to jednoduché a nedá se na tom nic zkazit 🙂 Krevety jsou vynikající! K tomu vínko a krajíček toustového chleba a je to excelentní pochoutka. Podávat se může ve skleněném pohárku, aby to bylo atraktivnější. Možno vyložit listy zeleného salátu, ale potřeba to není. Zbytečně tam překážejí a každému jde stejně jen o jedno. O krevety!
Zdravím 🙂
Tak to vypadá mooooc dobře. V sobotu to udělám a dám Vám vědět jak to chutnalo. Děkuji Vám za nápad a rychlou odpověd, jste opravdu skvělá. Díky Jindra
jindra:
Tak se budu těšit na zprávy 🙂 Díky za ně předem.
Dobrý den, tak Vás musím informovat o mém prvním krevetovém koktejlu. Dala jsem tam všechno ale citronu mi ukáplo víc, než bylo nutné. Abych to napravila, přidala jsem majonézu, trošku cukru, další kapku koňaku a míchala a míchala a pořád ochutnávala.V konečné fázi to bylo moc dobré, jen trochu ostřejší chuti, která nešla odstranit.. Ale všichni to zblajzli a mlaskali. Příště se dám do \”vašich silvestrovských krevet\”.Nic na to není.A Vám moc díky Jindra
Jindra:
Zdravím a mám radost z vydařeného pokusu! 🙂 Chuť se doladí příště lépe, to už je vždycky na talentu kuchaře. Ale nic těžkého to není. Musí se hodně ochutnávat a přidávat po špetkách a kapkách. Přesně v duchu rčení, že méně je někdy víc. Díky za zprávy a budu se těšit příště na další vyzkoušené recepty a podařené experimenty ve vaší kuchyňce 🙂 Opravdu to nic není, rodinka i kamarádi určitě budou hodně chválit, když se to podaří. A já věřím, že rozhodně podaří !!!
Šárka 😉
Moc mi chutnají krevety.:-) Všechny druhy mi chutnají. Budu tu chdit kdy budu mít čas tak ahojky.