(Ač jsou domácí vejce na mém stole naprostou samozřejmostí, tak k pošetilosti mít vlastní slepičí farmu jsem se milou Betty strhnout nedala, i když nátlak na mou osobu vyvíjen byl, statečně jsem odolala a na slepice se chodím koukat přes sousedčin plot 🙂
Pštrosí vejce
- 1 kg mletého masa
- 1 vejce syrové
- mladá jarní cibulka i s natí
- 1 větší cibule
- lžíce hořčice
- špetka majoránky
- drcená chilli paprička
- malá naběračka vody
- malá naběračka smetany
- hrst strouhanky
- sůl a pepř
- vařená vejce
Mleté maso je nejlépe použít směs hovězího a vepřového. Zaděláme si masovou směs podle zvyklostí. Na pštrosí vejce jsem dělala jemnější versi bez česneku. Vařila jsem pro “dospěláky”, tak špetka chilli pro chuťový půvab tam našla své místo.
Stačí osolit, opepřit, okyselit lžící hořčice, spojit jedním syrovým vejcem a osvěžit nasekanou mladou cibulkou i s natí. Důležité je těsto dobře spojit, aby kolem vajec pevně drželo a nerozpadlo se při pečení. Na to je dobrá přidaná malá naběračka vody a smetany do masa. Maso tekutinu nasaje a je to znát na jeho textuře, která se stane velmi soudržná a tvárná. V každém případě je potřeba trochu zahustit strouhankou a masovou směs propracovat pěkně v rukách. Nejlépe poválet a poházet na pracovní desce. Potom v dlani rozmáčknout dostatečně velkou masovou placku. Doprostřed posadit vařené vejce a v dlani ukoulet pštrosí vejce. Oválet ve strouhance a můžeme sázet do připraveného pekáče jedno pštrosí vejce za druhým. Do pekáče je dobré rozkrájet jednu syrovou cibuli na kolečka a na cibulovou výstelku maso posadit. Máme záruku, že se nám nepřichytne a masové koule zůstanou i po upečení neporušené. Potom stačí podlít malým množstvím vody a zasunout do horké trouby. 45 minut ve 190°C bude dostačující doba pečení. K samotnému pečení chci říct, že není potřeba nikterak podlévat ani pečící nádobu přikrývat. Vypeče se chutná šťava, kterou můžete nechat ladem (bude to dietnější) nebo závěrem přelévat své porce rozkrojených pštrosích vajec, protože tak vypadají nejpůvabněji.
Mezitím stihnete připravit třeba jarní salát s nějakým tím čerstvým lupením (rukolou a listovým salátem, pampeliškou, popencem atd.) Potom už stačí uvařit brambory a je komplet hotovo.
Obyčejné vařené brambory s máslem a natí z cibulky dokáží nadchnout nejedno labužnické srdce i oko. Stačí jenom bylinková sůl a nese se na prostřený stůl. Dokonalé požitky bývají často velmi prachobyčejné.
Kdo dá před jídlem přednost potravě ducha, tak zde je jeden citát od Betty MacDonaldové:
Život, blahobyt a štěstí každého z nás a těch, jejichž životy s našimi souvisí, jsou závislé na tom, jak známe pravidla hry daleko složitější a obtížnější než jsou šachy.
Dobrou chuť! Pokud vás recept navnadil, tak případná nesnědená velikonoční vejce si zaslouží nějaký dobrý způsob, jak se s nimi rozloučit. Nabízím jednu z možností, jak s nimi rozumně zatočit 🙂 Snězte je!
Máte-li chuť na mleté maso bez vajec, pár dalších nápadů se na mých stránkách najde. Usnadním hledání a přidám recept na domácí sekanou pečeni nebo švédské masové kuličky. Nez vyndáte svou oblíbenou kuchařskou knihu z poličky, můžete si vzít rychlou inspiraci přímo zde.
Některé knihy mají dar zlepšit člověku náladu v každé životní situaci. MacDonaldová je jasná favoritka pro \”Knihu mého srdce\”…
yannka: Taky bych tu knihu do této role obsadila 🙂 Je plná humoru a pozitivní energie!
Šárko, Vaše recepty mě stále uchvacují svojí jednoduchostí a Vaším krásným obrazovým doprovodem. Škoda jen, že jsem vegetarián, ale ráda a často čerpám inspiraci, abych se vyřádila na manželovi. Každopádně, Vaše kalendáře v naší domácnosti chybět nebudou!:-)
evik: Vegetariánské pokrmy mám ráda, během jara určitě nějaký zařadím. Dost dobrých bezmasých nápadů je k nalezení na mém blogu http://www.dolcevita.blog.cz / stránky Gurmánka jsou mladé, zatím tu receptů mnoho není, ale určitě se to brzy změní. Snad budou kalendáře dobrým zdrojem inspirace. Díky za komentář a za milá slova 🙂
Šárko, skvělá inspirace! Skotská vejce znám, ale ještě jsem je nedělala, ostuda! Beru to jako výzvu a při další vaječné příležitosti (slibuji, že to bude dřív, než příští Velikonoce) je naservíruji k sobotnímu obědu. Vynechám chilli, pepř, zřejmě i hořčici a kousek dostane i malá 🙂
vEruska: S mletým masem se dá krásně experimentovat a doladit jeho chuť pokaždé trochu jinak. Určitě to chce ubrat všechno pekelné koření, které by Elišce pokazilo kulinářský zážitek 🙂 Od té doby, co jsem si pořídila dobrý el. mlýnek, si s doma namletým masem docela ráda hraji. Nejraději mám asi kapustové karbanátky, ale dlouho na ně nepřišla řada.
Dobrý den, můžete prosím doplnit fotografie? zřejmě jste je odstranila z původní článek na Dolcevita 🙂
Ano, taky bych si je ráda prohlédla 🙂 A pro paní/slečnu evik, kdyby sem náhodou ještě koukla, našemu vegetariánovi dělám tento recept ze sojové drti, jen se musí výrazněji okořenit a potřebuje víc spojovacího \”materiálu\”, čili dávám dvě vejce syrová plus hrašku nebo jiné pojidlo.
Martina:
S fotografiemi se musela stát chyba někde v systému webu. Byly tam a jsou pryč 🙂 Doplním! Díky za upozornění.
Toto jídlo se super. Kombinace mleteho
masa a vejce…… chuť užasná. Když dáte sekané vejce, je ro podobné.
Petr Hanibal:
Mleté maso a vejce má rozhodně své půvaby 🙂 Díky!