Říkají mi
rebarbora a zrovna jsem ve formě, tak si na mě vzpomeňte a nepropásněte svůj první letošní koláč! Můžu být sladká a obejdu si i bez těsta. Vražte do mě 20 minut času a pár běžně dostupných surovin, co nejspíš bydlí ve vaší špajzce. Odměním se vám kyselým úsměvem 🙂 Tvářím se jako ovoce, ale ve skutečnosti jsem úžasná zelenina. Která druhá zelenina tohle umí? Kdo mě bude pomlouvat, že mám přemíru kyseliny šťavelové, co tělu škodí, tak vám pošeptám, že jedna sklenice mléka mi spraví reputaci. Ke koláči z rebarbory je hrnek krásně studeného mléka jako dělaný a kávu si dejte jindy.

Koláč je sázka na jistotu, zvláště když pod rebarboru podestelete načechranou peřinu ze sladkého a dobře ušlehaného tvarohu. Občas se přistihnu, že nemám chuť si špinit ruce těstem a ráda sáhnu po jednodušším nápadu. Tak tady je jeden, krásně kysele rebarborový, a vy se nebudete muset zdržovat s výrobou domácího těsta. Rebarbory si určitě kupte víc, protože “koláč je koláč” a sázím se o co chcete, že nějaký ten domácí recept na koláč z rebarbory u vás doma nechybí a nejpozději zítra dostanete nápad jít ho vyhledat.
Rychlá dobrota z rebarbory: potřebujeme
- zapékací misku
- čerstvé stonky rebarbory
- cukrářské piškoty (tolik, aby pokryly dno zapékací misky)
- 2 jablka (šťavnatá kyselá jsou nejlepší)
- půl kostky másla (125 g)
- polohrubá mouka
- cukr krystal (pro lepší chuť sáhněte po třtinovém nebo palmovém)
(oloupané slupky rebarbory se kroutí jako lokýnky; i když nejsou k jídlu, barevné prstýnky okrášlí i kompost)
.
Zapékací misku vymázneme máslem a celé dno poklademe cukrářskými piškoty. Rebarborové stonky oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, které pocukrujeme. Rebarborou zasypeme piškoty a přidáme 2 oloupaná a nastrouhaná jablka.
Ze zbytku másla, polohrubé mouky a cukru připravíme drobenku, kterou hustě posypeme připravenou směs v zapékací misce a vložíme do předehřáté trouby na 190 °C. V horkovzdušné troubě pečeme 25 minut.
.
(Tajemná drobenka nemá svůj přesný poměr másla/mouky/cukru. Do másla jednoduše přidáváme stejný díl mouky a cukru. Až se nám směs začne pěkně drobit mezi prsty, je drobenka ve stavu, v jakém má být.)
Stačí krátká doba v horké troubě, aby povrch drobenky zezlátnul a stal se dokonale křupavým. Podáváme ještě horké a nezapomeneme na sklenici vychlazeného mléka. Ideální kombinace je, když doplníme horký dezert něčím chladným. Nejlépe zmrzlinou nebo vychlazeným rebarborovým jogurtem (bílý jogurt s medem a kousky čerstvé rebarbory si vyrobíme během chvilky.) Ozdobíme meduňkou a o domácí dezert se nejspíš rodinka popere. Jednoduché venkovské recepty slaví téměř vždy úspěch.
Jejich krása se ukrývá v jednoduchosti a kouzlo osobnosti mají všechny čerstvé sezónní suroviny, tak si je v dostatečném množství nanoste do kuchyně. Inspirace se dostaví sama. Rebarbora je momentálně v té nejlepší formě, tak se na ni sladce usmějte a kysele ušklíbněte 🙂
Budete-li tento rebarborový recept zkoušet, klidně vynechejte cukrářské piškoty. Výsledné dílo se bude podobat oblíbenému “Crumble”. Abychom se netvářili tak kysele, je ji potřeba pěkně prosladit. Piškoty si s nadbytečnou šťávou poradí a pěkně ji nasáknout. Drobenka se nebude ve šťávě topit a bude mít ty nejlepší podmínky upéct se pěkně do křupava a voňava. Zjistíte, že rebarbory není nikdy dost.

Snažím se být sama sobě zelinářem, tak si skočím ze vrátek obytné zahrady do ovocného sadu, kde jsem loni za skleníkem vysázela dvě rebarbory. Zase se mi odměnily pěknou kyselou úrodou. Co lepšího s ní udělat, než ji přeměnit ve sladkou dobrotu? Protože stonky rebarbory budou sílit postupně, ještě pár chutných dobrot upeču. Zde je recept na jednu z nich. Až uzrají jahody, budu se těšit na úžasnou jahodovou zavařeninu s rebarborou. Tu mám nejraději. Dopřejte si chuť a vůni rebarbory, její sezóna je krátká. Rebarborovou šťávou můžete snadno nahradit citronovou šťávu v moučnících nebo salátových zálivkách.
Pokud rebarboru pěstujete, tak víte, že nejraději má slunce, vodu a přiměřeně výživnou půdu. V suchu se jí nedaří a potřebuje ke svému růstu hodně prostoru. Pokud se ujme a zesílí, nepotřebuje žádnou zvláštní péči a na jednom místě vydrží až dvanáct let. Množí se jednoduše odkopky. Jsem ráda, že se u mě za skleníkem cítí rebarbora dobře 🙂 Byly doby, kdy na tom místě nerostlo nic jiného než kopřivy.
Přeji hodně kyselých úsměvů a pochopení pro rebarboru, stálici z českých zahrádek a hvězdu starých kuchařských knih. Podle receptů babiček se už celé věky pečou ty nejlepší koláče, tak není co měnit, vyhrňte rukávy a pusťte se do něj. V nouzi můžete sáhnout i po těstě koupeném. Proč si to pečení občas neusnadnit? 🙂
Pro všechny případy jsou tu další rebarborové nápady / obligátní šálek kávy naplňte pro změnu mlékem
VAŠE REBARBOROVÉ NÁPADY:
Těsto klasika: polohrubá mouka, cukr, PRDOP (dávám bez fosfátů), trochu mléka, rumu, vanilky, dvě vejce, máslo. Rebarbora se procukruje (dávám hnědý cukr), šťáva kterou následně pustí se sleje, doplní trochou vody a dá se vařit. V zakysané smetaně se rozmíchají dva vanilkové pudinky, přidají se ke šťávě a svaří se dohusta. Odstaví, přidá se jiskřička másla a předem našlehaná dvě vajíčka. Pak vmícháme jeden trochu přislazený tvaroh (dávám nízkotučný). Nalejeme na těsto, na to nasypeme rebarboru, přidáme rozpůlené jahody a navrch trochu drobenky, aby se neřeklo. Pečeme při 180°C 45 minut. Rebarbora je křupavá, ani sladká, ani kyselá. Fakt dobrý recept. Podávala jsem koláč se lžičkou creme fraiche. (ke koláčové inspiraci ještě nesmí chybět odkazy na
fotografie 🙂
další recepty do sbírky:
- Rebarborový koláč na velký plech od Vilemíny.
Co pečete z rebarbory vy?
Vypadá to moc krásně, až se mi sbíhají sliny. Bravo!
V pátek jsem si na Zelňáku vyzvedla u jednoho trhovce čerstvou rebarboru, kterou pro mě vyklučil na svých latifundiích. V sobotu jsem dělala koláč na plech, vespod bylo tvarohové těsto, na něm špalíčky rebarbory a nahoře posypka. Ještě mi nějaká rebarbora zbyla a myslím, že by se velmi pěkně vyjímala na takovém krásném koláči, jaký je na prvních dvou fotkách. Šárko, vespod máš lístkové těsto? A ten tác, na kterém se koláč vynachází, není to náhodou spodek od toho keramického cedníku? 🙂 Ale i kdyby nebyl, koláči to moc sluší i tak. Nejspíš nezbyl ani drobek, hádám dobře?
Ota:
Odkazu na vaše stránky, kde je naservírován rebarborový koláč \”trojmo\”, tomu se též nedalo odolat 🙂
Helli:
Čerstvá rebarbora od trhovce musela být půvabná 🙂 A koláč stoprocentně taky! Koláč jsem pekla z křehkého těsta, které je pevnější než lístkové, ale mohla jsem ho upéct přímo na keramické podložce, což mě v tu chvíli nenapadlo. Pekla jsem ve staré keramické formě, ale na fotografii je koláč usazen na skleněném zabarveném talíři, takže vypadá jako ten úžasný keramický. Sakra, mohlo být hned zase o jedno téma navíc. Jeden povedený recept (v hluboké keramické míse) jsem zveřejnila v časopise Houbař v měsíci květnu. Sem bych ho mohla dát též, aby se nastartovala pěkná keramická inspirace i pro ostatní 🙂 S dárky od tebe se Helli člověk krásně vyřádí 🙂
Děkujeme za odkaz, je to pro nás velké vyznamenání. Z třech receptů na které jste dala odkaz, já osobně dávám přednost tomu čtvrtému, co je tady:http://www.bmprofit.cz/rebarbora.html ;o) Vločkový dezert s rebarborou je mňamka jak má být.
Koukám na ty dva krásné hrnky na fotce. O receptech ani nemluvím! :-)))
Rebarboru miluju, vzpomínám na želé z Alcronu na PFF. Tolik rebarbory, aby to vydalo na tu reveňovo-jahodovou marmeládu, cos o ní Šárko mluvila – to jsem neměla, ale na koláč to stačilo:
http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/16696_P1050444.JPG
http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/16699_P1050464.JPG
Těsto klasika: polohrubá mouka, cukr, PRDOP (dávám bez fosfátů), trochu mléka, rumu, vanilky, dvě vejce, máslo. Rebarbora se procukruje (dávám hnědý cukr), šťáva kterou následně pustí se sleje, doplní trochou vody a dá se vařit. V zakysané smetaně se rozmíchají dva vanilkové pudinky, přidají se ke šťávě a svaří se dohusta. Odstaví, přidá se jiskřička másla a předem našlehaná dvě vajíčka. Pak vmícháme jeden trochu přislazený tvaroh (dávám nízkotučný). Nalejeme na těsto, na to nasypeme rebarboru, přidáme rozpůlené jahody a navrch trochu drobenky, aby se neřeklo. Pečeme při 180°C 45 minut. Rebarbora je křupavá, ani sladká, ani kyselá. Fakt dobrý recept. Podávala jsem koláč se lžičkou creme fraiche (vyrobené doma podle Lenky viz stránky Olivová kuchařka). :-)))
Pár opravdu pěkných receptíků podle mé oblíbenkyně Nigelly je zde:
http://www.nigella.com/recipe/recipe_result.aspx?keywords=rhubarb
Obzvláště povedená je rebarborová zmrzlina! :-)))
Šárko děkuji!!! :-)))
Šárko, zdravím, taky mám už nachystaný článek o rebarborovém koláči – nu, kolikrát vařím podle stejného rytmu…a ten můj je se sněhem i tvarohem – jedním slovem delikatesní!
Na reportáž z food festivalu nemám zatím čas, vyapdá též neodolatelně, navzdory počasí.
Ota:
Z toho důvodu jsem ho tam přidala. Vypadá opravdu lákavě a hlavně velmi snadně 🙂
pivli:
Za hrnky nesou zodpovědnost bechyňští keramici, ale mám je už notně provoněny kávou 🙂 Tvůj recept byl tak pěkný, že jsem na něj musela tímto způsobem ukázat. Fotografie je svědectví, že šlo o parádní koláčovou záležitost 😉
vilemina:
Taky zdravím! Rebarborových koláčů není nikdy dost! Když vaříme v rytmu ročních období, vždycky se musíme někde potkat 🙂
náhodou jsem narazila na tyto stránky – super. Mám rebarboru moc ráda, ale rodina pořád vzdorovala. Až jsem někde našla tento recept a už si o něj sami říkají :-)))
Těsto: 300 g hl. mouky, 200 g Hery, 175 g cukru, 1 vejce, kůra z 1/2 citronu Náplň: 800 g rebarbory, 500 g kompotovaných hrušek, 50 g hrozinek, šťáva z 1/2 citronu, 1 sáček van. cukru a 1 sáček skořicového cukru Zálivka: 2 vejce, 1 lžíce kuricového cukru, 3 lžíce mléka, 1 sáček vanilkového pudingu. Postup: Ze surovin prohněteme těsto a necháme ve folii odpočinout v lednici. Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostky a okapané hrušky taky (dávala jsem i čerstvé hrušky nebo nahradila šťavnatými jablky) na kostky. Všechny suroviny na náplň promícháme.
Koláčovou formu vymažeme a vysypeme moukou a vyložíme polovinou těsta. Vytvoříme okraj. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a navrstvíme náplň.
Suroviny na zálivku vyšleháme do hladka a zalijeme náplň. Zbylé těsto rozválíme a nakrájíme na proužky a na koláči vytvoříme mřížku.
Pečeme v předehřáte troubě při 190 st.C asi 45-50 min. Vychladlé pocukrujeme a pak si jen pochutnáváme.
dobrou chut
Peggyna:
Tak to vypadá na opravdu parádní ovocný koláč s křupavou mřížkou 🙂 Díky za prozrazení domácího tajného receptu. Nebude od věci tuhle sladkou dobrotu vyzkoušet. Díky a dobrou chuť všem experimentátorům, kteří si ho upečou. Já ho zkusím taky. Díky Peggy 😉
Milé dámy!
Už abych zas sháněla nějakou rebarboru! Ten mřížkový koláč vypadá moc slibně, kombinace s hruškami a ještě krémíčkem, hmm, to jsou dobré finty – ten můj recept zas přidává tvaroh, sníh a je o něm tady:
http://vilemina.blog.cz/0906/rebarbora
vilemina:
Už jsem přidala odkaz na další chutný rebarborový koláč pod článek 🙂 Tyhle úžasné koláče si zaslouží trochu víc pozornosti, tak doufám, že si jich někdo všimne a přidá další chutný nápad.
Díky 😉
Tak i já jsem včera nakoupila jahody ve městě…tento dortík mi přišel, hned jak jsem na něj koukala, velmi sympatický. A tak jsem včera začala, dělala jsem přesně podle návodu a hle, piškoty mi vyběhl skoro 2x více než Vám, ale to nebylo až tak hrozné. Ale ten krém vůbec neztuhnul, takže když jsem jej navrstvila na piškot, všechno zteklo mimo něj 🙁 Nemají se náhodou dávat dva pudinky do půl litru mléka? aby byl krém hustý a lépe ztuhnul? Nebo co jsem dělala špatně?
V očekávání čerstvé rebarborové úrody jsem si vzpomněla, že loňská ještě čeká v mrazáku – ideální čas vyzkoušet konečně tenhle recept. Kupodivu jsem nenašla doma jediné jablko, takže dezert se musel obejít bez něj, nicméně i tak byl skvělý. Ladyfingers v crumble z mokřejšího ovoce fungují výborně. Mraženou rebarboru jsem nechala povolit, smíchala s hnědým cukrem a kapkou malinového octa pro vůni, jinak vše dle receptu, servírovalo se s kys.smetanou. Od muže jsem se dočkala konstatování, že nemusíme jezdit na žádný Prague Food Festival, když má tohle doma:)) Moc hezká pochvala a opět díky Tobě, Šárko!
yannka:
Yannko, Tvůj muž vysekl naprosto originální kompliment nám oběma 🙂 O jeho vytržení z domácího Food Festivalu se mu staráš ty! Jestli jsem maličko dopomohla malou inspirací, hrdě se tu natřásám, že z tak pěkného komplimentu taky něco mám :-)))) Díky! Tu pochvalu si budu pamatovat 😉