Bábovičky ze záhonku jsou dalším nápadem, jak si k obědu upéct bábovku v miniaturní formě a poněkud netradičně. Nápad se zrodil v kuchyni Madly a pro tuto svéráznou bábovkovou soutěž nám posílá i svou recepturu. Sladké i slané bábovky jsou v české kuchyni zabydleny a poměr sil je vyrovnaný. Jak správně nadnesla Pivli, s bábovkou se dá projít rovných 365 dnů a nikdy nebude nudit. Na startovní čáře této soutěže jsem si to nemyslela 🙂
Bábovičky ze záhonku
Cukety opět útočí! A jelikož jsem propadla soutěžnímu duchu, bude léto u mě v kuchyni nejen ve znamení cuket, ale hlavně ve znamení různých druhů báboviček. A k téhle extra zdravé a navíc i chutné slané verzi potřebujeme následující suroviny:
- 250 g co nejlibovější slaniny
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 1 ½ hrnku nahrubo nastrouhané cukety
- 2 menší nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 tvaroh ve vaničce
- 100 g uzeného eidamu nakrájeného na větší kostky
- 5 lžic polohrubé mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 kypřicí prášek
- pár snítek čerstvého tymiánu
- hrst čerstvé bazalky
- sůl
- bílý pepř
Vezmeme si formu na muffiny a každý důlek v ní poctivě vyložíme plátky slaniny. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do pánve a chvíli prančíme. Ke slanině přidáme najemno nakrájenou cibuli a smažíme do sklovita. Odstavíme a necháme vychladnout. Nastrouháme si nahrubo cuketu (mladou malou cuketku můžeme nastrouhat i se slupkou, větší raději sloupneme a vyřízneme část se semínky). Nahrubo nastrouháme také mrkve, přidáme k cuketě a osolíme. Necháme chvíli zaležet. Poté rukama vyždímeme všechnu šťávu z cuketové směsi a dáme cuketu i s mrkví do mísy. Přidáme vychladlou slaninu s cibulí, tvaroh, nasekané bylinky, pět lžic polohrubé mouky, dvě lžíce oleje, kypřicí prášek, osolíme a opepříme. Solíme s citem, slanina i sýr jsou slané dosti. Řádně zamícháme a přidáme na větší kostky nakrájený sýr (určitě by se tam hodil i jiný – například kozí, nebo Niva…). Opět zamícháme a plníme do muffinových důlků vyložených slaninou.
Směs pořádně „utemujeme“ a strčíme do trouby vyhřáté na 200 ◦C a pečeme asi 30 minut, dokud směs neztuhne a nezezlátne. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme ještě asi pět minut „sednout“. Můžeme podávat jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem a novými bramborami, nebo jako zajímavou přílohu k masu.
Tak dobrou chuť vám přeje Madla
Marie Pospíšilová
Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉
Krásné! Dostala jsem od babičky čtyřkilového cuketového giganta, tak pátrám po cuketových inovacích. Tento recept zkusím, jen místo slaninky dám více sýra a jelikož nemám troubu, tak si budu muset vystačit s remoskou, ale komu by to vadilo 🙂
Tak to vypadá nejen krásně na pohled, určitě je to delikatesa. Mňam.
Děkuji 🙂 Mě cuketamoi takhle zásobí maminka, ale naštěstí s rozumem, ví, že by giganti mého muže vyděsily, tak dostávámm potajmu menší plody, ty mají i lepší chuť a malé plody se dokonce hodí i do salátu za syrova (mají takovou jemně oříškovou chuť). jen pozor na připečení, slanina má v tomto receptu právě roli antipřipékače 🙂 Tento experiment chutná i mému muži, který prchá před vším, co zavání cuketami 🙂
coco-choc:
jestli nevíte co s cuketami, zkuste ještě sladkou verzi cuketových báboviček s rozinkami a slunečnicovými semínky, která je taky tady na stránkách Bábovkového speciálu.