Bábovka Dvojitá čokoláda, protože čokolády není nikdy dost. Kousek plný čokolády, hrnku podmáslí a křupavých vloček je z kuchyně Madly a čokoládou se tu očividně nešetří 🙂
Chtěl tu snad někdo čistě čokoládovou bábovku? Sliby se mají plnit nejen o Vánocích, jak tvrdí jedna píseň a čokoládová bábovka je oblíbená snad u všech generací. Navíc se dá upravit tak, že zastoupí i narozeninový dort. Moje verze je dvoubarevná – s hořkou a bílou čokoládou.
Jestli si chcete vychutnat dobrotu plnou čokolády, budete potřebovat:
- ½ hrnku vloček (ovesných, špaldových, ječných – dle výběru, já volila ječné)
- 1 hrnek podmáslí
- 1 hrnek bílé polohrubé mouky
- 1 hrnek pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
- 1 hrnek třtinového cukru (v nouzi poslouží i krystal)
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžíci vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
- ½ hrnku rozpuštěného a zchladlého másla
- ½ hrnku mléka
- tabulku hořké čokolády (polovinu najemno nastrouhat, druhou polovinu nalámat na kousky)
- ½ tabulky bílé čokolády
Do větší mísy vsypeme vločky, zalijeme hrnkem podmáslí a necháme asi 10 minut odstát, aby vločky změkly a nabobtnaly. Poté přisypeme oba druhy mouky, cukr, kypřicí prášek a vanilkový cukr. Přilijeme olej a mléko, zamícháme. Nasypeme najemno nastrouhanou hořkou čokoládu a zamícháme. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme na kousky nalámanou hořkou a bílou čokoládu, těsto přesuneme do vymazané a vysypané formy a pečeme při zhruba 170 ◦C asi ¾ hodiny (záleží na velikosti formy a výkonnosti trouby). Ke konci pečení kontrolujeme bábovku špejlí, když už se těsto na špejli nelepí, je hotovo.
Bábovku necháme ve formě vychladnout a poté ji vyklopíme.
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová
Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉
Zdravá čokoládová bábovka? Ideální – mlsat bez výčitek. Opět chválím za vločky, třtinový cukr a celozrnnou mouku. A samozřejmě za velké množství čokolády:-)
Velice děkuji za chválu, ale skoro si ji nezasloužím, protože vlastně ani jinak vařit neumím, vždycky se snažím \”vpašovat\” do svých vymyšlených receptů něco zdravého.