Dezerty a sladké hříchy

40. Bábovka knedlíková

15 komentářů

babovkovy-knedlik-vyklopeny 

“Ke svíčkové na smetaně bábovku? No neblázni! To už trochu přeháníš, ne?”, zaslechla jsem před chvilkou u nás doma od mužské části rodiny. Pánové, neházejte příbor do žita! O tom, že to funguje jsem se nechala přesvědčit od Lenky a přesvědčím vás … i vás 🙂 Bábovka knedlíková, ve vodní lázni vařená, pro klasické české omáčky je jako stvořená. Je to pěkná alternativa k oblíbeným hrnečkovým knedlíkům, proto se pojďte s Lenčiným receptem seznámit.

Ingredience

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • větší špetka soli
  • 2 včerejší rohlíky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek = 300 ml

Postup

Do mísy nasypeme mouku se solí, na kostičky pokrájené rohlíky, přidáme žloutky, mléko a promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků (jestli máme nějaké zbylé bílky v ledničce, použijeme bílky tři) a prášek do pečiva.

babovkovy-knedlik-syrovy
Těsto urovnáme do bábovkové formy vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou. Ve velkém hrnci dáme vařit vodu. Do vařící vody postavíme bábovku (voda by měla sahat asi do poloviny), přikryjeme pokličkou a vaříme cca 25 minut. Zkusíme špejlí, když se na ni těsto nelepí, je hotovo. Bábovku opatrně vyjmeme z vodní lázně, necháme 5 minut odpočinout, vyklopíme a nakrájíme na plátky.
Podáváme všude tam, kde klasický houskový knedlík.

babovkovy-knedlik-nakrajeny

Dobrou chuť přeje Lenka 

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

veprove-na-smetane1

Mám pocit, že tahle soutěž nezná mantinely 🙂 Bábovková forma je víceúčelový kus nádobí!

Díky za vaše zajímavé bábovkové recepty. Jste ta nejnápaditější parta bábovkových specialistek a odbornic na domácí vaření :-))) Úmyslně hovořím jen k ženám, protože ani jedno chlapské dílo vyklopené z bábovkové formy do soutěže ještě nedorazilo. Pravda, je ještě čas 😉 

Pánové, vzmužte se! Pošlete alespoň jeden exemplář, který zachová vaši kuchařskou čest 🙂

 

15 Komentářů

  1. Lenka:
    Milá Lenko, protože jsem v pohodě, tak tohle na mě nezabírá….. , jen ti musím napsat, že jsem svobodný hrnčíř a jestli ještě chvilku budu tady prohlížet ty výtvory a jako že ještě 2 měsíce jsou k dispozici, tak asi ……. Slova klasika z filmu Kristián, malinko jsem je upravil –
    Upečte bábovku a už nikdy neodejdu. – Teda boduješ silně !!! Mohu ti poslat Průkazku do mejlova klubu České bábovky ? Zatím jí připravuji, ale už se blíží okamžik začátku převratných událostí v dějinách bábovkové formy. Tvůj fanda mejla-hlína

  2. Jsem ještě hodně zvědavá, čím Lenka ještě překvapí (co zmzlinová bábovka?:-). Musím před ní smeknout, protože tak daleko moje fantazie opravdu nesahá.

  3. mejla: členstvím v takovém prestižním klubu budu nesmírně poctěna, předem děkuji.
    coco-choc: věřila bys, že už mě to taky napadlo? Ještě domýšlím detaily. 🙂

  4. Průkazku do mejlova klubu Česká bábovky? Jestli se neMEJLÍM, ty ještě nemáš svůj fanclub? No to je chyba! chi chi chi chi, chíííííí, takhle to dotáhneš jenom na SVOBODNÉHO hrnčíře a nikdy se neoženíš.

  5. Lenka:
    Dobře, – mejlovo klub 4eské bábovky brzo zahájí svou činnost vítám tě jako jednu z prvních a jakmile budou členské průkazky posílám ti jednu k podpisu.- Bude to celé o tom ,že se třeba občas setká pár lidí co rádi pečou a kteří jsou v pohodě a taky budu pořádat různé akce ohledně té naší záliby.. pečení. jinak nic. A jestli z toho bude jednou prestižní záležitost , tak budu jenom rád, Pánských klubů je dost, ale dámskopánských moc není. hi hi. Jinak se musím tady z té soutěže uklidit stranou, abych udajně neovlivnoval vývoj. Tak přeji hodně dalších nápadů a Krásné dny u plotny. Jen dovětek – mejla říká – Bábovka je DOMÁCÍ VÍCEUČELOVÉ TĚLESO –

  6. Standa:
    chi chi chiííííí, Ženatý jsem byl a ŠTASTNĚ nejsem. neMEJLÍŠ se …. nemám fanclub. Ale ženám se mé bábovky líbí ! chi chi chiíííí, to zase ano! mejlu najdete na mejlu. tady nechám prostor na pečení a improvizaci. Mejlovo klub je otevřen každému kdo fandí České bábovce. Měj se fajn. mejla

  7. Dotazy, zda stránky Gurmánka nejsou náhodou v konkursu a konkursním správcem se nestal mejla, jsou mylné :-)))))))) I když to tak soudě podle četnosti komentářů vypadá. Protože já mám plné ruce práce se zpracováním všech soutěžních příspěvků, nezbývá již čas na zapojení se do diskuze, ale to se brzy změní. Jak znám hrnčíře, mají všichni dost práce za hrnčířským kruhem, tak ho nebudu zdržovat tím, aby vedl dlouhé diskuze na mých stránkách, ale bude pro něj pohodlnější, když vy zaskočíte na kus řeči k němu na web.

    http://www.formy.wb.cz/Vzkazy.html

    Tam se o něm dozvíte úplně všechno! U něj na stránkách to žije 🙂

    Protože od něj vím, že jeho formy jdou na jarmarku na dračku, těším se na upečené bábovky přímo z „mejlovky“. Zatím je tu jen jedna od Veroniky, zato krásná a nápaditá bábovková nádivka. Člověk se až diví, co všechno se dá vyklopit z formy. I já mám nějaké nápady, ale mé recepty jsou mimosoutěžní, tak je mohu nechat na jindy. Během této soutěže máte slovy VY. Autorky Olivové a Mořské kuchařky též chystají jednu zajímavou bábovku, tak se máme na co těšit.

  8. hele, tady snad existuje nějaká telepatie mezi námi, protože já mám zmrzlinovku taky v plánu, všechno už mám vymyšlené a připravený, teď jen trochu času na přípravu (malýho zlobí bříško, takže buď řve jako tur, nebo musím nosit, aby si nevyřval plíce) a udělat místo v mrazáku, aby se ten můj výtvor měl kde zhmotnit 🙂
    krásné dny u trouby přeje Madla

  9. Paní Šárce:
    A žít bude !!!!!! jinak jsem v šoku ????????????????????????????? krásné dny mejla-hlína kůže líná

  10. Zmrzlina v bábovce není nic neobvyklého, na labužníku jich pár je, takže mohou sloužit jako inspirace. 🙂

  11. Penda:
    Já myslela spíš zmrzlinu ve tvaru bábovky 🙂 No uvidím, výroba vlaastní zmrzliny by mohla být zajímavá činnost…

  12. Dobry den-nevite co je prosim s hrncirem Mejlou Hlinou? Web mu nejde a jeho formy nemuzu nikterak sehnat…. diky za pripadne zpravy.LN

Přidal komentář