Tuhle bábovku si umím představit i na “dobré ráno”, protože je krásná a energeticky vydatná. Po takové zdravé snídani bych s elánem vydržela až do večera v plné síle a aktivitě. I já miluji italskou kuchyni a v oblibě mám i všelijaké semínka. V kombinaci s hustým bílým jogurtem, pikantní hořčicí a čerstvými bylinkami, … ostatní nechť prozradí sama Madla ve svém pěkném receptu 🙂 Já v tomto pečivu spatřuji velké svody, proto mám i své důvody ji vyzkoušet. Děkuji Madle za další pěkný příspěvek do bábovkového klání a dávám jí hlavní slovo 🙂
Miluju italskou kuchyni a tenhle chlebík v bábovkové formě je jí tak trošku inspirovaný. Nemají jej rádi jen ti, co nesnáší olivy. Ale v tom má recept výhodu, místo oliv se dá dát cokoli – třeba sekané vlašské ořechy, nebo nějaká zelenina, záleží na druhu sýra, který použijeme. Hotová bábovka se skvěle hodí jen tak se sklenkou vína či piva, nebo ji můžeme přikusovat třeba ke guláši. Jelikož nerada odměřuji a vážím, jedná se opět o hrnkový recept.
Jestli si na ni troufnete, budete potřebovat následující:
- ½ hrnku vloček (ovesných, ječných, špaldových – záleží na vás, já použila ječné)
- ½ hrnku mléka
- 1 hrnek celozrnné pšeničné jemně mleté mouky
- ½ hrnku hladké bílé mouky
- lžičku jedlé sody
- lžíci slunečnicových semínek
- lžíci lněných semínek
- lžíci sezamových semínek
- lžíci dýňových semínek
- 1 hrnek hustého bílého jogurtu
- 2 lžíce pikantní hořčice (já použila hořčici s harissou)
- 1 menší najemno nastrouhanou mrkev
- 1 lžičku hrubozrnné soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku octa
- nahrubo nasekaný česnek (množství dle chuti)
- pár lístků čerstvé bazalky – nasekané
- snítku tymiánu
- 1 balíček oliv
- ½ lžičky bílého pepře
- kus libovolného sýra nakrájeného na větší kousky (já použila uzený eidam)
Do větší mísy nasypeme vločky, zalijeme je mlékem a necháme asi 20 minut, aby nabobtnaly a změkly. Poté přisypeme všechny mouky a semínka, přilijeme jogurt, promícháme. Přidáme hořčici, nastrouhanou mrkev, olej, sůl, ocet (přidáním octa vznikne se sodou tzv. soda efekt) a nasekané bylinky, zamícháme a můžeme přidat olivy a libovolný sýr nakrájený na větší kostky. Komu chybí maso, může to těsta přimíchat třeba kousky slaniny. Opepříme, zamícháme a dáme do předem vyhřáté trouby asi na 200 ◦C a pečeme zhruba hodinu.
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová
Madla:
Recepty jsou super, jak to vyjádřit jedním slovem ? kuchařka srdcem …… Jinak je určitě nejen na večer, ale v listopadu by sedla do atmosféry. Až mě budeš mít dost, tak s tím počítám…… mejla Tuhle vyzkouším , bude vynikajíííícííííí. díky.
Jé, díky moc za chválu, červenám se jako školačka před prvním rande-vous 🙂 Chlebík je opravdu dosti vydatný a jako všechno celozrnné nemá typicky nadýchanou konzistenci čerstvého bílého chleba. tak s tím je třeba počítat, ale myslím, že vy si umíte představit do čeho jdete. recept je na hodně malou bábovkovou formu, tak klidně zdvojnásobte dávku, ať si máte na čem pochutnat.
No, to je surovin (v dobrém slova smyslu). Spousta semínek, to já ráda. K bílému vínu – určitě mňam mňam
Madla:
No omlouvám se za tykání…. jsem už natolik oddopisovaný, že tykám samosebou každému. Tak ať vám peče trouba a hurááá. mejla
Mejla:
Za tykání se neomlouvejte a tak teda neomlouvej, bude fajn si tu tykat 🙂 díky za přání a já se jdu vrhnout do pečení jako kosa do žita
Všem lidem a kuchařkám, opouštím tyto stránky abych neovlivnoval soutěž…. Krásné dny u plotny mejla