Tuhle bábovku upečou již kuchtíci a kuchtičky ve věku, kdy jejich nos začne dosahovat jen tak tak do výšky kuchyňské linky a popadne je poprvé chuť pronikat do tajů přípravy dobrého jídla. Je tak jednoduchá, že by byla škoda ji tady nezmínit. Ve svém repertoáru ji mám dodnes a vůbec se za to nestydím 🙂 Olejová hrnečková bábovka je prostě sázka na jistotu.
Olejová bábovka hrnečková
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice (ale já dám s klidem cukru jenom půl)
- 1/2 hrnku dobrého slunečnicového oleje
- 1 hrnek mléka
- 3 celá vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- máslo na vymazání formy
- jemná strouhanka na vysypání
Zvelebit chuť můžeme rozinkami namočenými v rumu, mletými oříšky nebo mákem. Když nepřidáte nic, i tak bude tahle bábovka povedená a nebudete mít pocit, že jí něco chybí.
Protože je to opravdu rychlovka, rovnou si rozpalte troubu na 180 °C a vymažte máslem bábovkovou formu. Vysypejte jemnou strouhankou, popřípadě moukou nebo strouhaným kokosem. Do velké zadělávací mísy vložíme nejprve všechny suché ingredience a dobře promícháme. Postupně přiléváme mléko, olej a prošleháme s rozklepnutými celými vejci. Metličkou bábovkovou směs rozmícháme a nalijeme do připravené formy. Vložíme do horké trouby, kterou otevřeme až za 40 minut a bábovka bude pečená. Upečte si bábovku takovou nebo třeba “makovou”, jako jsem to udělala já.
Tahle obyčejná bábovka je tu jenom pro inspiraci těm, kteří si zatím na pečení moc netroufají. Není složitá a není potřeba mít doma ani odměrku na mouku. Vystačíme si pohodlně s hrnečkem čtvrtlitráčkem. I když tahle bábovka není soutěžní model, v bábovkovém speciálu si své místo najde. U nás doma bábovka podle tohoto receptu zavoní několikrát do roka a vždycky si na ní pochutnáme. Nejčastěji voní vanilkou a rumem, ale tato varianta s přídavkem nemletého máku měla též své kouzlo i ve své prostotě 🙂
Zaručená klasika, která přijde na \”pořad dne\”, když dojde fantazie a své oprávněné místo má i Vaší krásné kuchařce…
Ahojky, mejla začínal s bábovkama na pískovišti… tak tahle je určitě pro pokročilé. Začínal někdo z vás jinde ?
Tuhle olejovku jsme pekly s mou 4letou dcerkou dnes (čerpala jsem samozřejmě z Vaší kuchařky, kterou jsem si objednala nedávno, ale již nespočet receptů jsem vyzkoušela s velkým ohlasem doma), nechyběly v ní 2 hrsti rozinek, nasekaných vlašských ořechů, ovesných vloček a nemohla chybět ani nasekaná hořká čokoláda, jeden hrnek mouky jsme obměnily moukou špaldovou a výsledek stál za to, chutná vážně skvěle.
nevim jak je to mozne ale pisete tu ze 40 minut staci ale ja jsem to udelala podle vasich pokynu a ve prostred nebyla hotova je mozne aby se to stalo kdyz tam napisete ze po 40 minutach bude urcite hotova????????
jana:
Děkuji za dotaz ohledně receptu na olejovou bábovku. Za dodržení všech výše popsaných podmínek, tj. vložení bábovky ve standardní bábovkové formě do předem vyhřáté trouby na předepsanou teplotu, je olejové těsto pečené opravdu za 40 minut. Nemohu jinak, než postupovat podle vlastních zkušeností (mnohokráte ověřených). Vždy je nutno přihlédnout k tomu, jak která trouba peče. Používám troubu s digitálním měřením, tudíž časy pečení jsou dobře měřitelné a teplota spolehlivě nastavitelná.
Na dálku opravdu nemohu odhalit důvod vašeho nezdaru, ale s jistotou mohu trvat na tom, že recept skutečně funguje. Přeji Vám krásné léto a kuchyň provoněnou samými dobrotami 🙂 Zdraví Šárka
Když jsem se prvně pouštěla do pečení, řekla jsem si že se pokusím vytvořit bábovku, našla jsem si tento recept a i když jsem zkusila už hodně receptů za tu dobu na bábovku tak se vždy ráda vrátím k tomuto 🙂 děkuji za recept, díky němu mě to neodradilo od pečení 🙂
Zdeňka:
Také mám ověřeno, že jednoduché záležitosti není třeba přemýšlet a často jsem se k nim po vyzkoušení těch složitějších s chutí zase vrátila 🙂