Nápady v této soutěži nespořila Eva a posílá do třetice bramborovou bábovku. Sama říká: “Mě prostě táhnou jen ty staročeské recepty tak i tentokrát jsem sáhla po staré kuchařce.” A dobře udělala 🙂
Bramborová bábovka z úsporného kynutého těsta (kuchařka z roku 1951)
- 250 g hrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 200 g studených vařených brambor
- 80 g tuku
- 80 g cukru
- 1 žloutek
- 30 g droždí
- 10 g soli
- 1/8 l mléka
Zaděláme kvásek z části mléka, cukru a droždí. Nastrouháme brambory. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme kynout. Z vykynutého těsta uděláme bábovku podle vlastní fantazie. Vytvoříme plněné buchty nebo závin a vložíme do vymazané formy. Pečeme asi jednu hodinu.
Dobrou chuť přeje Eva
Krásné fotky i nostalgický recept. Gratuluji!
Staročeské recept mají své kouzlo, jsou osobité, domácké a poctivé. A ty krásné staré váhy s úžasnou formou. Velmi vydařená kombinace.
Domácí hlídač uprostřed rozkvetlé zahrady střeží ještě horkou dobrotu 🙂 Takhle nějak to vypadá u nás doma. Kde něco voní, je tam pes! Ale hlídat musím já jeho, protože kdyby bylo na něm, za chvilku by nikde nic vonělo a všechno by \”hned sněd\” 🙂
Hmm, slaďoučká bábovka z bramborového těsta tu opravdu chyběla. Tuhle musím taky vyzkoušet, fotky i recept mě navnadily tak, že slintám jako Pavlovův pes 🙂