Kynutá bábovka s rozinkami je dílem Lenky. Zdá se, že kynutá bábovka se těší v české domácí kuchyni velké oblibě. Kynutých kousků se tu sešlo již několik, proto vybrat jednu favoritku bude pěkně tvrdý oříšek 🙂
Ingredience
- 250 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 140 g másla
- 450 g polohrubé mouky
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli, hrst rozinek
- 3-4 lžíce rumu
- hrst posekaných ořechů
Postup
Rozinky den předem opereme a zalijeme rumem.
Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse promícháme mouku se solí a citronovou kůrou. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které je hodně řidší než na buchty. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky (pokud se všechen rum nevsákl, tak i s ním) a ořechy.
Těsto přemístíme do bábovkové formy vymazané máslem. Pokud nemáme hodně velkou bábovku, radši těsto rozdělíme do dvou menších (těsto během kynutí nabude a při pečení se zvětší ještě víc).
Ve formě necháme kynout asi hodinu (dokud se objem výrazně nezvětší). Pak bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zhnědnutí povrchu (zkoušíme špejlí, doba pečení záleží na velikosti bábovky).
Taky občas něco upečeš …. Fajnové nápady…. jen tak dááál. Krásné dny u plotny