Dezerty a sladké hříchy

89. Ořechové bábovičky se sušenými švestkami

0 komentářů

orechove babovicky

I když podzim není možná vaším nejpřitažlivějším ročním obdobím, nemůžete mu upřít, že hýří barvami a voní ovocem. Madla vymyslela variaci na miniaturní bábovky se sušenými švestkami a ořechy. Dáte si?

Ořechové bábovičky se sušenými švestkami

Komu v receptuře chybí obligátní vejce, nemusí se lekat, funguje to i bez nich. Ale možná vás zarazí, že v receptu nefiguruje zdánlivě tak nepostradatelná věc, jakou je tuk (ať máslo, či olej), ale je tomu vskutku tak, rozemleté ořechy jsou mastné již dost a tak žádný další tuk není třeba. A výsledek nedusí a není suchý. Nevěříte?… tak vyzkoušejte 🙂

Na ořechovou bábovku se sušenými švestkami si připravíme:

  • 1 hrnek mouky (½ hrnku bílé polohrubé, ½ hrnku hladké celozrnné pšeničné)
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky mléka
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
  • 1/2 balíčku sušených švestek nakrájených na menší kousky

Sušené švestky dáme na síto a propláchneme horkou vodou. Necháme okapat a po zchladnutí je nakrájíme na menší kousky. Mezitím si velmi jednoduše připravíme těsto. Smícháme všechny ingredience, přidáme do nich nakrájené sušené švestky, opět zamícháme a vlijeme do bábovkové či muffinové formy (podle typu formy samozřejmě vymazáváme tukem a vysypáváme strouhankou nebo hrubou moukou) a pečeme zhruba na 180 ◦C asi 20-25 minut. Svůj výtvor kontrolujeme špejlí, až se nic nechytá, je hotovo.

Bábovičky necháme mírně vychladnout a poté vyklopíme.
Můžeme polévat povidlovou polevou, nebo jen pocukrovat.

Povidlovou polevu vyrobíme takto:
Do povidel přidáme pár lžic horkého švestkového džusu nebo trošku horké vody a rozmícháme. Nepřipravujeme-li dezert pro kojící ženy či pro děti, můžeme povidla zředit samozřejmě rumem 🙂

Dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

Přidal komentář