Vynikající kombinace hušek a plísňového sýra, to vše vylepšeno vlašskými ořechy = další dokonalá podzimní variace na téma “bábovka” od Madly – dávám jí slovo 🙂
Plesnivé bábovičky
Dostala jsem ohromnou tašku plnou hrušek. A protože je nemám jak zavařit a na všechny možné sladké způsoby se nám již přejedly, zkusila jsem zkombinovat hrušky se sýrem Niva. Zní to strašlivě, chutná skvěle. Co recept postrádá na surovinách, vynahradí na plné a překvapivé chuti.
Na plesnivé bábovičky budeme potřebovat:
- 1 balení listového těsta
- asi tři zralé hrušky, pokrájené na kousky
- zhruba 250 gramů sýra s modrou plísní (já použila Nivu)
- hrst nahrubo posekaných vlašských ořechů (mohou je zastoupit i slunečnicová semínka)
A co dále?
Listové těsto dotenka vyválíme a pomocí většího hrnku vykrajujeme kolečka, kterými vyplníme důlky v muffinové formě. Na dno nasypeme nahrubo nasekané vlašské ořechy, na ně rozdrobíme trochu sýra, na ten položíme na vhodné kousky pokrájené hrušky, opět navrstvíme sýr a přikryjeme plátem těsta, který si pomocí menšího hrníčku „vyřízneme“ ze zbytku rozváleného listového těsta. Pečeme v troubě rozpálené na 200 °C asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne. Povrch těsta můžeme samozřejmě potřít rozšlehaným vejcem. Necháme zcela vychladnout a až poté vyjmeme z formy.
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová
Naprosto s Madlou souhlasím – výrazný sýr, jemné ovoce a osobité ořechy – skvělí kamarádi 🙂
Tři kamarádi 🙂 E. M. Remarque by o nich nenapsal lépe.
Taky se musím přidat ke chvále – niva, vlašáky a hrušky v listovém těstě – naprostá pohádka 🙂
Šárko,
prosím, najdu někde komplet váš bábovkový speciál?
Díky za info.
Olga
Olga:
Posílám odkaz, kde jsou na jednom místě všechny bábovky z \”Bábovkového speciálu\”
http://dolcevita.blog.cz/0909/nejvetsi-babovkova-soutez-ktera-si-zada-i-vas-hlas#komentare
Snad poslouží 🙂
Šárka