Recept na velkou třenou bábovku je od Lenky mamincinyrecepty.cz
Ingredience
- 5 vajec
- 250 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 180 g másla
- kůra z 1 citronu
- 100 ml mléka
- 370 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do jedné misky dáme bílky se špetkou soli, do druhé změklé máslo, oba cukry, žloutky a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk s cukrem, žloutky a kůrou šleháme ručním elektrickým šlehačem, až hmota nabude a zesvětlá. Pak po troškách zašleháme vlažné mléko. Vařečkou vmícháme mouku a sníh z bílků. Přibližně třetinu těsta přendáme do misky od sněhu, přidáme k němu lžíci rumu a kakao a dobře promícháme. Do formy dáme polovinu světlého těsta, na ně těsto tmavé a pak zbytek světlého. Stěrkou urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 190°C a pečeme asi 40-45 minut. Zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby 5-10 minut počkáme a bábovku vyklopíme. Vychladlou pocukrujeme.
Elegantní kakaová vlnka se na řezu dokonale vyjímá. Kdo nemá velkou bábovkovou formu, může ji v této soutěži vyhrát 🙂
To mi budete muset prozradit – jak se dělá vlnka v bábovce? To neumím:-( a moc se mi líbí.
Hmmmmm. Hmmmmmmmmm. Ta je pěkně vymazlená. Díky.
coco-choc: já to taky neumím, ona se tam dělá sama. 🙂 Ale jenom v tomto konkrétním těstě, když se dodrží postup (polovina světlého, tmavé, druhá polovina světlého), nikde jinde se mi taková neudělá. Krásný den!
Lenka:
Když tam uděláš -M- jako mejla, máš u mě formu podle výběru. Jak chceš? ber neber …….. nabízím. Šikovná jsi dost a dost, tak za pokus to stojí. Co myslíš ? mejla
Wow, tak tomu říkám výzva … jdu přemýšlet … zkoušet … :)))
Ahoj, tak sem jí vyzkoušela a byla faaak moc dobrá .. a nebyla vůbec suchá 😉 akorát tu vlnku sem tam neměla 😉
Pája:
Bábovkové recepty jsou fajn, najde se jich tu víc jak stovka a je moc prima, že výběr byl šťastný! Vlnka už je malinké umělecké dílo, které nikterak neovlivní báječnou chuť 🙂 Jsem ráda, že chutnala! Bábovku ke kafíčku si ráda dám.
Zdravím,
tak jsme ji dnes kuchtila znova a povedlo se i s vlnkou 😉 ..
a další recepty určitě vyzkouším 😉
Pája:
Velká gratulace 😉 Vlnky jsou kumšt! 🙂
Dobrý den,
nejsem v pečeni začátečnik, nějaký rok už mám za sebou. Bábovek napečeno desitky, ale dnes jsem upekla, po vyndání z trouby byla bábovka ve formě až nahoru a jak pomalu chladla tak spadla o 1/4.
Mohla by jste mi poradit čím by to mohlo být? Vždycky ji nechám tak 10 min a pak ji překlopím na tác a paráda, ale tentokrát ??? 🙁
Děkuji
Yva:
PROČ BÁBOVKA PO UPEČENÍ A VYNDÁNÍ Z TROUBY SPADLA O ČTVRTINU?
Těžko radit, ale někdy se může negativně podepsat rychlá změna teploty. Je dobré po upečení nechat bábovku tzv. chvilku dojít ve vypnuté troubě při otevřených dvířkách a pozvolna ji přivykat na teplotu v místnosti. Myslím na to hlavně v chladném období, protože bydlím v domě s kamennými zdmi a pokud není kuchyň vytopená, teplota v místnosti je nižší než bývá obvyklé. Potom by se neměla bábovka ve formě moc prudce vyndat a také by se s ní nemělo udeřit. Jsou to takové babské rady, ale fungovaly 🙂 Ovšem tenkrát býval spoleh na prášek do pečiva. Dnes jsem zaznamenala, že jejich kvalita se liší a po některém prášku se těsto příliš nezvedne. Víc nemohu poradit. Srdečně zdravím a ať se příště povede ke spokojenosti 🙂 Šárka
Moc děkuji za odpověď . Upekla jsem ty bábovky 3 za sebou a všechny dopadly stejně . Mám jich za sebou fakt desítky, ale tohle se mi nestalo nikdy. Před 3mi týdny jsem pekla koláče na posvíceni z kynutého těsta a těsto bylo jak brus. Ten samý letitý recept jsem pekla čtrnáct dnů před posvícením kynutý koláč s ostružinami a drobenkou a bez problémů … Napadlo mne jestli neni problém v mouce, takže ještě koupím jinou značku a bude bábovka na čtvrtý pokus 😀
Krásné podzimní dny 🙂
Yva:
Nezbývá nic jiného, než se zeptat Lenky, autorky receptu. Své nápady z kuchyně zveřejňuje zde: http://www.mamincinyrecepty.cz/
S touto bábovkou se přihlásila do soutěže. Krásné podzimní dny i vám 🙂
To nebyl tento recept , ale léty prověřený po babičce 🙂 Ale nevzdám to, zkusím dalši 🙂
Díky
Yva:
Aha! Tak to je zapeklitá záležitost, které je třeba přijít na kloub 🙂
..no já tedy nevím, ale VELKÁ bábovka asi vypadá jinak. Léta jsem chtěla velkou formu na \”rodinnou\” bábovku. Konečně ji mám.
Dělám ji ze 700g mouky, 1000g cukety, 400 g cukru a další a další…..(cuketová bábovka – recept 2,5x). Ano, to je velká bábovka
a je skvělá. Cuketu v tom nikdo nenajde ani nepozná.