Dorazil překrásný a milý perníčkový pozdrav od Gabriely z Košic. Navíc s rodinným receptem na trvanlivé moravské perníčky, které budou chutnat i příští rok.
Za sebe i za všechny čtenáře posílám opravdu velké poděkování paní Gabriele 😉
Perníčky jsou vážně velkou inspirací, jak si pohrát s těstem a ozdobit půvabně nejen sváteční stůl, ale též celý vánoční stromek.
Pozdravujem Vás z Košíc. Veľmi rada chodím na Vašu stránku, lebo tu nachádzam vynikajúce recepty plné fantázie. Chcem Vám ponúknuť výborný recept na moravské perníčky. Recept získala moja mamka, ktorá bola učiteľkou, od svojej žiačky, ktorej babička piekla tieto perníky na Morave. Spolu s manželom a našimi šiestimi deťmi ich pravidelne na sviatky pečieme už 19 rokov. Veľmi sa na to stále tešíme. Začíname piecť v novembri, zdobíme tesne, tesne pred Vianocami. Na Štedrý večer ich vešiame na vianočný stromček. Stromček je nádherný a tá vôňa… počas vianočného obdobia sa nik nesmie do nich zakusnúť, po Troch kráľoch, zmiznú za pár minút. Perníky sú trvanlivé, naši známi ich nezjedli a po roku ich vytiahli, aby zdobili ich vianočný stôl. Perníky boli chutné len trochu vyblednuté. Piekli sme ich s deťmi aj na charitatívne účely. Posielam Vám recept a fotografie. U nás to už rozvoniava Vianocami.
Prajem Vám požehnané a milostiplné vianočné sviatky.
Gabriela Železníková
Výborný recept na moravské perníčky
Recept:
- 40 g tuku/hera/
- 40 g medu
- 2 vajcia
- 250 g práškový cukor
- 1 KL kopcovitá /kávová lyžička/ perníkové korenie
- 2KL sóda bikarbóna
- 440g hladká múka T650
- 1KL kakao
Postup:
Tuk a med rozpustíme za tepla. Pridáme cukor, vajcia, korenie, sodu bikarbónu, kakao a 220g hladkej múky. Šľaháme nad parou asi 10 minút. Ja to šľahám mixérom. Keď to budete šľahať ručne metličkou, čas sa predĺži na 15 minút. Na dosku si pripravím zvyšných 220g múky, do nej vlejem horúcu, vyšľahanú masu a vypracujem vońavé cesto. Ak je cesto riedke pridám múku. Vyvaľkam na 3-4mm. Vykrajujeme rôzne tvary, vyrezávame rôzne postavičky.potriem vajíčkom a ukladám na plech, na ktorý som položila papier na pečenie. Rúra musí byť zohriata na 220 stupńov. Perníky sa pečú 5 minút.
Poleva na zdobenie:
- 1 bielok
- 200 g práškový cukor
- citrónová šťava.
Vyšĺaháme a zdobíme.
Příspěvek od Gabriely nevoní jen perníčkem, ale už je cítit vánoční vůně se vším všudy.
Nádherné vánoční ozdoby, kdepak se dají koupit :-)))? Myslela jsem si, že perníčky nepředstavují velké pole působnosti. Mýlila jsem se a všem perníkářkám vzdávám hold :-).
To je opravdu milý a vtipný nápad 🙂 Zdá se, že tyhle perníkové figurky mohou být veselou součástí vánoc. Než bych vymodelovala celou naši rodinku, dost bych se u toho zapotila, ale stálo by to za tu námahu! :-)))
Některé figurky jsou jako živé!!! A jaká musí být vůně perníku! Obdivuji šikovné ruce a nápady!
Nádherné figruky, nejen celé svaté rodiny. Kde se dají tak krásné formičky sehnat? Moc se mi líbí i figurky velblouda a houpacího koně. To je vážně skvělý nápad.
Mám jednoduché formičky: srdiečka, hviezdy, stromček, rybku sv. Mikuláša… Ostatné perníčky s manželom a s deťmi vyrežeme pomocou vreckového nožíka. Sú to postavičky sv.rodiny,troch kráľov,Jezuliatka, pastierov, zvieratiek, rozprávkových postavičiek, ….čo sa komu páči. Je pritom veľa smiechu a radosti.
Nádhera,žádný kýč.Vyzkouším ráda paní Gabrielo,mějte se,Marie