Středomořské počasí je konečně na českém jihu. Nad hlavou s dokonale modrou oblohou, co ji vkusně kazí jen několik málo bílých obláčků, se o jídle přemýšlí úplně jinak. Hlavně jednoduše, aby nám nekradlo čas. 5 minut příprava, zbytek zvládne horká trouba bez naší asistence. Spolehnout se můžeme i na rozpálený gril. Jak je komu libo. Já běžím se svým baklažánem do kuchyně. Cestou to vezmu přes zahradu a utrhnu nějakou tu voňavou středomořskou bylinku, aby jídlo mělo autentický šmrc. Inspirovala jsem se v jedné skvělé kuchařce, která má středomořský náboj od první až do poslední stránky. Je to od Lenky Světové a Dagmar Derré. Určitě ji máte už doma, ale kdyby náhodou ne, je to skvělé čtivo právě pro letní období. Parádních receptů s minimální námahou tam najdete opravdu moře. A komu se zachtělo trochu moře, může si pořídit i , kterou tyto dámy před nedávnem vydaly ke spokojenosti těch, kteří mají na svém talíři mořskou rybu nejraději, ale ještě potřebovali trochu poradit, aby se v té podmořské říši trochu lépe zorientovali.
Baklažán a’ la Jean
- 1 baklažán
- olivový olej (extra panenský, jak jinak 😉
- hlavička česneku
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Recept najdete v Olivové (nejen) kuchařce pod názvem Lilek a´la Jean. Já mu říkám Baklažán a´la Jean, protože se mi to lépe rýmuje 🙂 Trochu jsem si ho upravila, ale základní postup receptu je vážně famózní a není třeba na něm nic měnit. Přídávám nějakou tu bylinku a citrónovou štávu. Když mám, tak zároveň s baklažánem griluji i kousek Halloumi, ale výsledný dojem to nikterak neovlivní.
(Halloumi je národní sýr Kypru a byl zde vyráběn již před tisíci lety. Připravuje se ze směsi kozího, ovčího a kravského s jemným přidáním máty. Je možno ho grilovat, opékat, smažit, vařit, strouhat nebo jíst rovnou bez úpravy)
Lilky rozpůlíme a v každé půlce podélně vytvoříme 3 až 4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a natěsno jimi vyložíme vzniklé zářezy. Bohatě zalijeme olejem, ochutíme solí a pepřem a dáme péci do rozpálené trouby na 200 °C.

Středně velký baklažán byl za 30 minut upečen. Před vlastním pečením jsem ještě přidávám rozmarýn, pár snítek tymiánu, kousek šalvěje a půlku citrónu vcelku. Bylinky nám jídlo navoní a horká citrónová šťáva s olivovým olejem je můj favorit. K tomuto receptu není třeba říkat nic. On mluví sám za sebe a já musím jenom vychválit !! Doporučeno jako předkrm s čerstvým pečivem nebo jako příloha ke grilovanému masu. Většinou si otevře láhev dobrého vína, položím na stůl košík s čerstvým pečivem a když dojím lahodný pečený lilek, uvědomím si, že jsem k němu vlastně ani to pečivo nepotřebovala. Ulomím pár kousků a vytřu zapékací misku, aby v ní nezůstala ani kapička dobrého olivového oleje navoněného citrónovou šťávou a bylinkami. Když použiji hrubě mletou mořskou sůl, krásně to s pečivem mezi zuby křupe a to mě baví 🙂
P.S.
Za chutnou recepturu posílám jednu olivovou “extra virgine” pusu Dáše a Jeanovi 😉
Ona mě vůbec ta středomořská kuchyně chytla za srdce a hlavně v době, když je venku takhle krásné letní počasí. Je úplně jedno, že to k tomu moři máme docela daleko. Včera jsem se byla projít po písečné pláži na Vlkově a vyzkoušela teplotu vody. Voda venku už je na koupání!
Lilek (Solanum melongena L.) – co jste o lilku možná nevěděli
Ve Španělsku se mu říkalo berengenas “jablka lásky”, ale latiníci mu přiřadili název mala insana “jablko bláznovství”, věřilo se, že způsobuje šílenost. Spolu s rajčaty a brambory patří lilek do čeledi lilkovitých. Známe několik odrůd. Nejběžnější jsou lilky oválné tmavofialové. Italské druhy bývají kulatější, světlejší a žíhané. Japonské jsou bílé a mají fialové šmouhy, ale výjimkou nejsou ani růžové a zelené plody. Uvnitř plodu je bílá měkká dužina se semínky. Čím je plod zralejší, tím jsou semínka tmavší.
Lilek má původ pravděpodobně v Ásamu (jihovýchodní Indie a Barma). Kupci jej dovezli na Střední východ a do Středozemí. Ve 12. stol. jej Maurové dovezli do Španělska, odkud se rozšířil do celé Evropy. Do Ameriky se dostal až o čtyři staletí později. Lilky mají vysoký obsah draslíku a říká se o něm, že je mimo jiné dobrý jako protijed po konzumaci jedovatých hub.
Při nákupu dbáme na to, aby slupka byla lesklá, hladká. Nejideálněji je zpracováváme ihned, ale neměl by být problém s uskladněním v chladničce, kde by po dobu jednoho týdne měl vydržet bez újmy na kráse. Lilky jsou vhodné k pečení, grilování, smažení, zapékání, restování, dušení či na přípravu skvělých lilkových pomazánek, např. rozmixovaný lilek s citrónovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Je to moderní a zdravá surovina. Nejvíce cenných látek se skrývá pod slupkou. Když nemusíme, neloupeme ji. Sám o sobě je lilek nízkokalorický, proto pozor na velké množství oleje. Lilek je jako houba a umí ho nasát opravdu hodně. Protože obsahuje jedovaný solanin, nikdy ho nekonzumujeme syrový.
V knihovně mám jednu zajímavou knihu od Rosemary Moon, která je plná této zajímavé zeleniny a najdou se v ní recepty z celého světa. Dokonce nechybí ani baklažánová zmrzlina 😉
Protože s lilkem vařím ráda, mám pro vás i další kuchařská inspirace, co lehce voní Řeckem, ale též Francií. Kde se vzal ten starý název baklažán? Pochází z balkánského slova patlžan a můžeme ho z dnešního pohledu brát za poněkud zastaralý. Jenže mě názvy s patinou zašlých časů nepřestávají bavit 🙂
Kuchařská inspirace na téma: LILEK V KUCHYNI
Možná nemáte lilek rádi a nenecháte se tím pádem zlákat ani na baklažán 🙂
Krásný slunečný víkend a hodně dobrého jídla i pohody 😉
Baklažán á la Jean je náramná dobrota. Vyčaruje nám atmosféru Středomoří, i když se nacházíme v srdci Evropy. K dnešnímu slunečnému počasí je to rozhodně ten správný nápad.
Holky Olivky jsou náramně šikovné, léto bez jejich kuchařky si už sotva dovedu představit. Šárko, škoda, že jsi poněkud z ruky, tyhle lilky jsou tak lákavé!
Milá Šárko, díky, vypadá to nádherně – je zajímavé, jak bývají nejlepší ty nejjednodušší věci :-)))
Helli:
Říkala jsem si, že zahájení letní sezóny v letní kuchyni bych měla pojmout stylově, když je konečně modrá obloha a počasí jako ve Středomoří 🙂 Lilek se k tomu parádně hodil a obě víme, že když něco chutná Jeanovi, nemůže nás to zklamat 🙂 Udělala jsem si velké zásoby olivového oleje, tak už jenom aby se dařilo zelenině – ve skleníku, v zahradě, na pultech zelinářů (jedno kde) – hlavně aby jí bylo dost 🙂
vegereceptynakazdyden:
Milá Klárko, to je vážně pravda. Čím méně ingrediencí, tím sofistikovanější chuť. Jednou někdo řekl, že nejlepší suroviny pro přípravu jídla jsou ty, které se tam nedostaly 🙂 Kuchařova bujná fantazie dokáže být hrobem gastronomie. Středomořské recepty jsou krásně přímočaré. To je to jejich kouzlo. Kapka oleje a snítka bylinky stačí k tomu, aby se na talíři odehrávala velká show. Ovšem nepostradatelnou ingrediencí je krásné počasí a mořem provoněný vzduch. Jenže když se chce, tyhle recepty fungují i tam, kde moře nevoní 😉 Co nám zbývá ..
Na jedno malé české moře se jedu za chvilku podívat. Na Orlík 😉 Tam to taky krásně voní – voda a les dělá jedinečnou atmosféru. Krásnou neděli a zdravím \”na kopeček\” 🙂
Šárko, ujišťuju se – tu půlku citronu pečeš v pekáčku po boku lilku? \”Prdelkou\”, nebo řezem nahoru? A pak ho na lilek vymačkáš?
Díky.
Alice_G:
Citrón dávám do pekáčku v půlkách vedle lilku a v tomto případě řezem nahoru. Nějak se mi ten citrón nedostal do záběru 🙂 To se omlouvám. Ale jak říkám, být tam nemusí, ale já ho ráda.
Alice_G:
Zde je jeden recept, kde se horké citróny báječně hodí 🙂
http://dolcevita.blog.cz/0804/losos-s-horkymi-citrony-a-pecenym-cesnekem
S tímto receptem musím jen souhlasit 😉
Šárko, díky za oživení. Už ho asi také brzy udělám. Ještě letos nebyl.
Dovolím si přidat odkaz na moji úpravu: http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/lilek-la-jean.html
Bali:
Když vidím tuhle zeleninu, vždy si na dobrý recept vzpomenu 🙂
Baklažán je naša obľúbená zelenina a tento recept je geniálne jednoduchý. Horúci citrón na dochutenie nás priam nadchol! Ale moja najmilšia úprava baklažánu je bulharský ajvar.
Elena F.:
Ajvar, to je moje láska. Už jenom ta krásná barva ve mně probouzí nadšení. Loni jsem si dovezla vynikající ajvar z dovolené, ale doma udělaný musí být naprosto bezchybný. Letos se do něj určitě pustím. Horký citrón je takové malé nic, ale umí jídlo na talíři pěkně dotvořit. Šťáva z něj je sladší a víc se jí uvolní. Díky za komentář a hlavně za připomenutí ajvaru 🙂
mega dobry mega easy recept
Honza:
Díky za mega pochvalu 😉
Úžasně jednoduché a móóóc dobré…vidím to na každovíkendové repete…už jsme měli dvakrát na gril party a všem náramně chutnalo, i návštěvám 🙂 Díky!
Já lilky před přípravou posolím a nechám vypotit. Tady se o ničem takovém nepíše – nebude jídlo trpké??
Orinka:
Říká se, že se lilky mají nechat trochu \”vyplakat\” 🙂 Ale když je trouba rozehřátá na 200 °C, zaručeně se z lilků ta kapka hořské šťávy \”vypotí\”. Zrovna tak to funguje, když lilky položíme na rozpálenou pánev nebo je dáme do grilu.
Středomořská kuchyně má své fígle a těm se dá věřit. Recept je vyzkoušený ze všech stran a pochválený, nemusíte z toho mít strach.
HanaS:
Kdo se umí srovnat s chutí lilku (baklažánu), toho ten recept vezme za srdce 🙂 Je jednoduchý a úžasný. Díky za zprávu 😉
Náhodou jsem narazila na božskou lilkovou pochoutku. Lilky milujeme celá rodina. Ale toto, to je pohádka…..! Vyzkoušela jsem nejdřív 1 lileček…, teď je dělám rovnou 4! Česnekem taky nešetřim. V parném létě je to nejlepší večeře. Díky!!!!!!!!!!!! 🙂
Objevila jsem další autorku webu, která dostala stejně geniální nápad na úpravu lilku 🙂
http://www.mamincinyrecepty.cz/bezmase-pokrmy/cesnekovy-lilek
Nebo to nejspíš nebude její nápad, ale ať koukám jak koukám, stále nemohu najít odkaz na zdroj, kterým je nepochybně Olivová kuchařka…?
P.
Lenča:
Díky za hromadu \”lilkového nadšení\” 🙂 Je to opravdu to pravé letí voňavé vaření, které vzduch provoní parfémem česneku a olivového oleje. Pro všechny milovníky takového vaření je tu Olivová a Mořská kuchařka, je tam báječný kus další inspirace, tak mohu jen doporučit. Já mám štěstí, že od autorek jsem mohla přijmout i pozvání ke stolu a opravdu to za to stojí 😉
Škoda jen, že léto je v našich končinách tak krátké … Ale i tak si ho užijeme !!!!!!!! 🙂 Létu zdar a takovým letním dobrotám obzvlášť :o)
Šárka
Papaja:
Případ \”baklažán a´la Jean\” odhalen 😉 Ještě že na kvality Olivové kuchařky upozorňujeme my! Jeanovo recepty jsou originální a tudíž k nepřehlédnutí. Díky za odkaz a měj se letně a krásně. Š.
Souhlasím s Papajou. Je s podivem, že autorka citovaných stránek uvádí zdroje svých receptů téměř všude, cituje dokonce i reklamní leták Alberta, ale u lilku a la Jean na citaci evidentně zapomněla. Nebo si možná pomyslela, že když pečené lilky posype balkánským sýrem nakrájeným na kostičky a obloží syrovou okurkou s rajčetem, že to bude už nový recept? Sice se tak tluče francouzská kuchyně s balkánskou, ale třeba to někomu vyhovuje. Jen škoda toho pečeného lilku, samotný by vynikl mnohem víc… 🙂
Jednoduché a určitě moc dobré. H.
Hraběnka:
Opravdu je to tak 🙂 Knihu zajímavých receptur od šikovných holek (Lenky a Dáši) doporučuji. Recepty od Jeana nikdy nemají žádnou chybu :-))) Osobně vyzkoušeno a pochváleno.
Naprostá dobrota!!! Miluju lilek na všechny způsoby, ale tento je opravdu famózní. Kdo nevyzkouší neuvěří!
Michelka:
A přitom je to tak jednoduché. O to je ten recept lákavější k vyzkoušení 🙂 Díky!
P.S.
Jeanovi se ten recept moc povedl! 🙂
K úpravě lilků bych chtěl jen podotknout, jak už tady psala Orinka, že by se měly opravdu nechat před přípravou \”vyplakat\”. Moje babička byla Chorvatka, takže baklažány znám už z dob vlády rudých bratrů, kdy tady spousta lidí ani nevěděla, že podobná zelenina existuje. A v Chorvatsku to je hodně používaná zelenina a vím, že je vždy před jakoukoliv úpravou nasolovala a nechávala odstát, ať už před pečením nebo smažením.
Láďa:
Určitě souhlasím. I když u tohoto receptu, původem ze slunné Francie, toto autorka receptu nezdůrazňuje, funguje to skvěle i bez toho, aby se lilek musel \”vyplakat\” 🙂 Ale v zásadě se tento krok opravdu nemá podceňovat.
Super recept, jednoduché, lacné chutné… 🙂
Geniální Žán! Dnes dostal hlavní roli u naší večeře, k tomu pečené brambory a tvaroho-majolkovo-pažitkový dip k tomu – a velmi brzy bude v této sestavě opět. Děkuji!!
Musím se držet zuby nehty, protože mi k tabáku a kafi přibyl na seznam hříchů nový fet- tahle úprava lilku, já bych se v tom už..l, miluju to 🙂
Milan:
Člověk za život musí nasbírat nějaké hříchy 🙂 Tenhle je dokonce nevinný 🙂 Takové hříchy já miluji!
Tak už ho dělám po druhé a musím říct vynikající !!!
renkla:
Baklažán je geniální zelenina, u nás možná trochu nedoceněná, ale tento recept je opravdu fajn 🙂
Dobry den, vypada to nadherne, i ja holduji podobnym dobrotam, ale tohle se mi jaksi nepovedlo 🙁 Jak to delate, ze nemate zpaleny cesnek a bylinky? Ja to mela pri 30 min/200 C cerne a hořké ;( Citron jsem take nemela sladsi, jak ti nekdo psal, ale kysely stejne. Škoda.
Pampeliška:
V režimu mé trouby je vždy vše ok, viz. přidané foto u receptu 🙂 Škoda. Zkuste poladit teploty trouby, lilek je v této podobě opravdu moc fajn.