Publicistika a zajímavosti

Noblesní recepty z prvorepublikové kuchyně od Anuše Kejřové

21 komentářů

content-banner 

Mistryně kuchařského umění, paní Anuše Kejřová, reformátorka české kuchyně, vnesla do vaření radost. Oproti Magdaleně Dobromile Rettigové používala navíc ještě jednu ingredienci. Snahu o úspornost. Osobně si moc ráda její neobyčejný lidský příběh připomínám a nadšeně vítám nové vydání její Zlaté úsporné kuchařky, za kterou stojí šikovný tým nakladatelství . Kniha je plná skutečně úsporných a vyzkoušených předpisů s rozpočty a obohacená praktickými radami pro hospodyňky. Možná máte doma nějaký stařičký výtisk, který mám ve své knihovně i já, ale rozhodně se vyplatí pořídit si nové vydání této dokonalé kuchařské knihy, třeba jen proto, že obálku půvabně namalovala Iva Hüttnerová a dala jí takový ten nefalšovaný pocit domácího štěstí, který umí dát jen ona.  Kniha má 648 stran, byl aktualizován pouze pravopis, modernizován slovosled a doplněn výčet surovin tam, kde nebyl kompletní. Pokud po krásné a nestárnoucí kuchařské knížce toužíte, můžete si ji objednat teď a tady. Když už jste našli důvod doplnit svou knihovnu, přicházím za vámi se zajímavou výzvou.  

Pro všechny milé kuchařky a vlastenky (pány nevyjímaje), které mají chuť knihu nejen přečíst, ale mají opravdový zájem podle Anuše Kejřové vařit, mají k tomu právě nyní dobrou příležitost a mohou se svými podařenými kuchařskými kousky blýsknout. Zaslané recepty zveřejním zde v příslušné rubrice a nakladatelství MOTTO Praha si s velkou chutí vybere ze zveřejněných receptů této autorky a přidá je k příspěvkům na svých webových stránkách

. Tím můžeme šikovné Anuši Kejřové vzdát za její skvělou práci krásnou poklonu a samotné kuchařské knížce udělat tu nejlepší reklamu. 

 

Za nejzajímavější a nejpovedenější recept s popisem a fotografií bude i pěkná cena. Po úspěšném loňském bábovkovém klání a předvánočním pečení perníčků je tohle další příležitost, jak si užít tradiční české vaření.

Tentokrát s veleúspěšnou českou domácí kuchařkou.

 

A čekají vás půvabné knižní ceny. Soutěží se o Zlaté úsporné kuchařky z nakladatelství Motto (tímto děkuji paní Romaně Přidalové, se kterou jsem to pro vás upekla 🙂 

Vaše příspěvky, tzn. uvařené recepty a další poznámky ke knize samotné či postřehy přímo z vaření, zasílejte i s fotografiemi pořízenými při přípravě jídla na adresu . Třeba se nám společnými silami podaří provařit se celou kuchařkou od začátku až do samého konce 🙂 Toto malé kuchařské klání je časově neomezeno, proto si v klidu knihu prostudujte a naplánujte podle chuti a ročního období takové recepty, které se trefí do vaší chuti a obohatí váš domácí jídelníček. Možností je celá řada, Zlatá úsporná kuchařka recepty nespoří, má jich víc jak 1000. Přeji Vám hodně zdaru v kuchyni a těším se na vaše perfektní příspěvky. Recepty Anuše Kejřové jsou i po letech vynikajícím zdrojem inspirace. 

Anuše Kejřová  

“Zlatá úsporná kuchařka” – obsahuje skutečně úsporné a vyzkoušené předpisy s rozpočty, jídelní lístky, dietní rady a předpisy na jídla pro nemocné a různé praktické rady pro hospodyňky. Každá úprava je popsána tak, že i hospodyňka vaření neznalá může ihned s úspěchem vařiti a jistě se jí každé jídlo podaří. Je to její veliká přednost. I když knihu autorka označila za “úspornou” – láskou k vaření, nadšením a zápalem pro věc v ní autorka rozhodně nešetřila. Patřila mezi nejoblíbenější prvorepublikové kuchařky a k nejoblíbenějším kuchařkám patří ještě dnes. 

Ze života Anuše Kejřové, rozené Nápravníkové 

Anuše Kejřová se narodila roku 1874 v Kralupech nad Vltavou jako Anna Nápravníková. Koncem roku 1905 (23. prosince) napsala knihu s názvem “Úsporná kuchařka” s podtitulem “Zlatá kniha malé domácnosti”. Autorka při svých výpravách s kuchařskými kurzy zavítala i do České Třebové. Při té příležitosti se zastavila v knihtiskárně Josefa Horáka (toho času umístěné v domě s čp. 860 na Tyršově náměstí) a právě tam dala vytisknout svou “Úspornou kuchařku.” 

Knihu věnovala své jediné dceři Jiřičce, která zemřela na záškrt zrovna tentýž den, kdy byl autorce dodán první výtisk. Za první honorář vypravila její pohřeb a první výtisk položila dceři do hrobu. Jak velká může být ironie osudu… V samotném úvodu knihy autorka ke své dceři vlídně promlouvá a přeje jí, aby našla v práci zálibu, neboť ta ji ochrání od nudy a dá zapomenout mnohých bolestných chvil …  

 Autorka nepsala jen kuchařské knihy, ale v roce 1910 sama založila a vedla koncesovanou kuchařskou školu, kde též sama vyučovala. Pořádala oblíbené “kočovné” kurzy vaření a se svým kuchařským uměním jezdila po všech koutech republiky. Krom vaření vyučovala též hospodaření pro mladé dívky, aby zvládaly nejen práci v kuchyni, ale správně se naučily vést celou domácnost. Svou první knihu napsala a vydala pod názvem “Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti”, kde přehledně uspořádala své bohaté zkušenosti. Její recepty vycházejí z českých tradic a v knize je patrný též nemalý vliv evropských kuchyní, které se vzájemně ovlivňovaly a prolínaly.  

Anuše Kejřová zemřela téměř ve výroční den své milované dcery Jiřičky v sanatoriu Sanopz na pražském Smíchově. Podle svého posledního přání byla zpopelněna 21. září v Pardubicích. Její kuchařské knihy jsou vzpomínkou na ženu laskavou, dobrosrdečnou, obětavou, která mimořádnou měrou ovlivnila naši českou kuchyni a pohled na přípravu tradičních pokrmů. 

Anuše Kejřová - kuchařské knihy z mé knihovny 

Výběr z díla Anuše Kejřové 

Tato nevšední dáma, narozena 1874 v Kralupech nad Vltavou, zemřela 16.9.1926 v Praze. Byla skvělou učitelkou vaření, autorkou kuchařských knih, jimiž se zapsala do dějin kulinářství, a její recepty dnes patří k české klasice. Zapátrala jsem v České národní bibliografii a našla celý úctyhodný seznam kuchařských knih a příruček. Jste-li obdivovateli této autorky, můžete si ověřit, co ve vaší knihovně ještě chybí. Já se mohu pochlubit původní Českou vegetariánskou kuchařkou od Anuše Kejřové (vydanou u nakladatele St. Kuchaře v Hradci Králové) – podle náčrtků, diktátů i kuchařských předpisů své zesnulé choti sestavil a napsal Vilém Em. Kejř, choť zesnulé. Též Úspornou kuchařkou. Svou sbírku hodlám rozšířit o krásnou Zlatou úspornou kuchařku z nakladatelství MOTTO Praha, protože tu si nemohu nechat ujít.  

  1. Cukrovinky na vánoční stromek
  2. Dělnická kuchařka se zřetelem na malé dělnické domácnosti
  3. Dělnická kuchařka
  4. Kniha vzorné domácnosti
  5. Minutové večeře, příležitostné hostiny
  6. Úsporná kuchařka
  7. Úsporná válečná kuchařka,
  8. Zdravotní polovegetariánská kuchařka
  9. Zlatá kuchařka s rozpočty
  10. Návod k  přípravě pečiva s použitím výrobků “Kveta”
  11. Česká vegetariánská kuchařka  Anuše Kejřové
  12. České moučníky Anuše Kejřové
  13. Naše ryby a jich vhodná úprava 
  14. Praktické a zdravé večeře Anuše Kejřové, sestavil a napsal manžel zesnulé choti v roce 1937, vydavatelství RODINA, Praha

K tématu knihy jsem objevila velkou zajímavost. Ca na to říkáte? 

Samotná kuchařská kniha se blýskla i ve filmu, ale bohužel v titulcích byla nesprávně označena za kuchařskou knihu M. D. Rettigové. Komentovaná fotografie pochází z fotodokumentace k filmu Miroslava Cikána Dům na předměstí podle stejnojmenného románu Karla Poláčka (premiéra 20. října 1933). Podle obrázku na obálce knihy je na fotografii Hugo Haas začten do Úsporné kuchařky, jež nese podtitul Zlatá kniha malé domácnosti. Z vlastních zkušeností napsala a sestavila Anuše Kejřová, Hradec Králové. V roce 1990 vydalo reprint této knihy v nákladu 95 000 výtisků nakladatelství Paseka jako svůj první gastronomický titul. Právě jeden z těchto výtisků mám ve své knihovně. 

HHaas 

  

(foto Národní filmový ústav) 

Hugo Haas má knihu rozevřenu někde v půlce. Namátkou jsem si představila, co by si asi tak mohl číst? Mohla by to klidně být “Paštika radových” ze strany 196. Už chápu lépe jeho soustředění 🙂

 

  

Na dálku rozluštit obálku zvládnou jen ti nejzdatnější. Pro srovnání přikládám i foto knižní obálky níže. Jedná se skutečně o obálku Úsporné kuchařky Anuše Kejřové, ale …. na titulcích výše zmíněného filmu ji nenajdeme nikde v autorských ani názvových údajích. Namísto toho nejde přehlédnout nápis: Rettigová, Kuchařská kniha. Celá věc má jeden háček. Když se na začátku filmu Haasův zastavárenský úředník stěhuje do “domu na předměstí”, drží v ruce jakousi knihu, jež mu upadne na dlažbu. Onu knihu spatří divák v detailním záběru. Je to skutečně obálka Úsporné kuchařky. To vše se dočtete v článku  Ivana Klimeše (Camera obscura). 

Anuše Kejřová - Úsporná kuchařka - Zlatá kniha malé domácnosti 

“Celý náš život je školou, kam se stále chodíme učit – a nikdy nesmíš říct, že jsi dost učená, že radu nepotřebuješ ” Anuše Kejřová. 

Pokud vás zajímá, jak vypadalo jedenácté vydání knihy v roce 1934, . Vtipný komentář přidal pan Petr Chalupa. Blonďatá hospodyňka na titulní stránce jistě okouzlila nejednoho muže 🙂 

Vyhlašuji kuchařské klání – téma – V kuchyni s Anuší Kejřovou. Těším se na vaše mistrovské domácí recepty, protože kdo jiný by měl s touto dámou vařit, než šikovné české hospodyňky? Ať se vám kniha stane velmi milou a užitečnou společnicí a nejlepší kamarádkou do kuchyně. Pojďme si dokázat, že podle starých českých kuchařských knih se vařit dá i v dnešní moderní kuchyni. 

  banner 

Klání vyhlašuji ve spolupráci s nakladatelstvím Motto. Společným cílem je podpořit tradiční české kuchařské knihy. Jsou součástí kultury našeho života, navíc mají v sobě vůni domova a vzpomínek. Pro tři nejzajímavější a nejpovedenější recepty jsou nachystané výjimečné kuchařské knihy – Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové. Nenechte se zmást upoutávkou na 1.000 receptů. Je jich totiž 1.600, tzn. inspirace na 4,3835616 dlouhých let 😉 

Čerstvě prostřeno a navařeno – zvu vás ke svému stolu
  1. Květákový puding podle Anuše Kejřové neděste se prosím, bude to fajnové!   

  2. “Knedlíčková” podle Anuše Kejřové – nejen na neděli

  

Tady už se pilně vaří – nechte se inspirovat a přidejte se k nám – na recepty z vaší kuchyně se těšíme
  1. (navařila Vilemína)
  2. (navařila Vilemína)
  3. (navařila Vilemína)
  4. (napekla Vilemína)
  5. (navařila Vilemína)
  6. (navařila Vilemína) & další recepty jsou prezentovány na jejím blogu (nechte se pozvat!)
  7. (navařila )
  8. (navařila )
  9. (navařila )
  10. (napekla )
  11. (upekla )
  12. (usmažila )
  13. (navařila )
  14. (napekla )
  15. (upekla )
  16. (napekla )
  17. (napekla Hanka Charvátová)
  18. (připravila )
  19. (upekla )
  20. (upekla )
  21. (navařila )
  22. (navařila )
  23. (navařila )
  24. (navařila )
  25. (navařila )
  26. (navařila )
  27. (upekla )
  28. (upekla )
  29. (navařila )
  30. (navařila )
  31. (navařila )
  32. (navařila Hanka Fryšáková)
  33. (upekla )
  34. (navařila )
  35. (uvařil )

 

 

21 Komentářů

  1. Pěkně jste to, Šárko, upekla :o) Každá návštěva na vašich stránkách příjemně potěší. Já osobně si vždycky odnáším něco nového, co jsem nevěděla a netušila. Tolik pro nás, čtenáře, děláte. O paní Kejřové jsem mnoho nevěděla, ale jedno vím jistě. Kuchařku si pořídím. Děkuji za pěkné představení knihy. Já svou knihovnu teprve zakládám, ale díky vám v ní jsou už dvě kuchařské knihy (provensálská a zlatá) – nadšeně očekávám další doporučení, protože na Vás je spolehnutí. S úctou a obdivem, Radka

  2. To vypadá na velkou událost. Přemluvím doma holky, aby se pustily do díla a něco dobrého uvařily. Co neschválím já, to neprojde :DDD

  3. Radka:

    To mám radost, že se vám takové hrátky s knihou líbí 🙂 Kuchařky jsou přeci od toho, aby se podle nich vařilo. Tak proč se svými povedenými kuchařskými kousky nepochlubit? Můžeme potom o tomto literárním žánru daleko lépe diskutovat. Díky za milý komentář a též za vaši objednávku mé knihy, kterou jsem před malou chvilkou vyřídila 🙂 Ať se vám knihovna rozrůstá a knihy slouží k užitku a potěšení.

    S pozdravem
    Šárka

  4. Bronto-Saurus:

    Občas se i z nepatrností stanou gigantické události 🙂 Tady nejde o velikost, ale o trochu radosti a popovídání si nad knihou, podle které se dá s jistotou mnoho dobrého uvařit i dnes. Těším se na šikovné \”holky\”, co se jim podaří nachystat 🙂

  5. Tak mi to nedalo,abych se také neozvala.Musím se pochlubit,že vlastním ,,Zlatou kuchařku s rozpočty\”….Je to kniha,která mne provází již od dětství.Když jsme byly se sestrou vyjímečně hodné,dovolila nám naše mamka si tuto kuchařku prohlížet,protože jsou tam krásné obrázky vytvořených jídel.Vždy to skončilo roztržkou,protože jsme se nikdy neshodly,které jídlo bude komu patřit.Později,když mi bylo 14 let,musela mamka na operaci a já jsem byla nucena se postavit k plotně a uvařit pro sebe a mladší sestru.Díky této knize plné rad a receptů jsem zvládla bez problémů své první velké samostatné vaření.(Maminka byla v nemocnici 3 týdny.)
    Protože jsem bydlela s mamkou až do její smrti,zůstala Zlatá kuchařka v mém držení dodnes a kdykoliv si s něčím nejsem jistá,vždy odpověď najdu ve své kuchařce.
    Mám 19 rozšířené vydání z roku 1947.Fotografii mohu poslat až později,protože momentálně nemám fotoaparát k dispozici.

  6. Milá babs,
    ta kniha je plná vzpomínek na mamku a to ji dělá naprosto výjimečnou … Ráda slyším, že díky této knize se první velké samostatné vaření podařilo na výtečnou. To je pro každou kuchařskou knihu to nejlepší vysvědčení. Na fotografie se budu těšit a ráda si počkám. Děkuji za milý komentář;-)

    Šárka

  7. Prosím,mám dotaz.Nesouvisí přímo s A.Kejřovou,ale jde o jinou starou kuchařku.Na tomto odkaze
    http://www.aukro.cz/item964117789_prakticka_kucharka_m_retikova.html je kuchařka kterou mám doma.Je to Rettigová nebo ne?
    Někde jsem četla,že publikovala i jako Retiková, ale Léna.
    Předem děkuji za případnou odpověď.
    P.S.Je tam i stará kejřka- tuším,že 12.vydání.

  8. Anuši Kejřové je věnován i tento blog:

    http://mottonakladatelstvi.blogspot.com/

    Najdete tam recepty podle její kuchařky i od soutěžících a ještě něco navíc.

  9. Děkuji Vilemíně.
    Jinak jsme doma podle Anuše upekli bramborové koláčky a zajíce a la Marseile.Závidím tehdejším hospodyňkám – jen těch druhů masa a ta čerstvá mistní sezónní zelenina.

  10. vilemina:

    Pár dnů jsem neměla čas odepisovat na komentáře, tak díky za info o blogu nakladatelství Motto, který byl pro knihu Anuše Kejřové založen a je pilně doplňován na důkaz toho, že podle starých kuchařských knih se vařit dá 😉

  11. HaF:

    Recept na bramborové koláčky a zajíc á la Marseile zní moc zajímavě 😉 Vilemína již stihla odpovědět, ve své knihovně máte pěkné poklady.

  12. Dobrý den, ráda si pročítám recepty v této staré kuchařce, ale jsem někdy na vahách, jakou mouku použít. Autorka s zmiňuje v některých receptech pouze o mouce, někdy o sypké mouce, jemné mouce , krupičkové mouce a pod. Jak se v tom vyznáte?

  13. Hana:

    S touto záludností si poradí ty zkušenější z nás. To je opravdu dobrá poznámka a může to i někoho předem odradit. Proto je fajn, že se recepty ze starých kuchařek takhle v přímém přenosí realizují a popisují se i případné vychytávky, se kterými se dá dojít až ke zdárnému konci.

  14. Prave jsem si zakoupila tuto krasnou kucharku se zamerem, ze se podle ni jako zacatecnice naucim varit, trochu nemile bylo zjisteni ohledne mouky – neni specifikovano jaky druh se ma pouzit. Nemate nekdo prosim nejaky figl nebo radu jak na to? Pouzit stredni cestu a to polohrubou mouku? Dekuji.

  15. lucka:

    O jakou recepturu se jedná konkrétně? V zásadě se na polohrubou mouku dá v mnoha ohledech spolehnout, ale palačinky budou tenčí vždycky jenom z mouky hladké a knedlíky se bez hrubé taky neobejdou. To je trochu problém starých kuchařských knih, ale není to tak nepřekonatelné, abychom to tady nějak nevyřešily. Na které straně je \”moučný\” zádrhel? 🙂

  16. Kucharku jsem zatim jen tak zbezne prohlizela, konkretni recept se jeste varit nechystam, protoze knihu dostanu oficialne az pod stromecek 🙂 Nejdriv se vsak zkusim provarit Kucharkou pro dceru, tam by zadne zadrhely byt nemely a az pak se pustim do Anuse. Kazdopadne dekuji za ochotu a v pripade nejasnosti se urcite ozvu, ne nadarmo se rika – neni hloupy, kdo se pta, ale ten, kdo se nepta 🙂

    • lucka:

      Přísloví je pravdivé 🙂 Kdo se neptá, ten se nic nedozví. Tady na webu určitě každý rád poradí, ale myslím si, že to nebude třeba, protože to všechno krok za krokem zvládnete a za chvilku si vypěstujete takový ten přirozený cit pro věc.

      P.S.
      Mám taky pár oficiálních knižních dárků, které jsem si stihla prolistovat s dostatečným předstihem 🙂 Kuchařka od Anuše Kejřové je inspirativní materiál na dlouhé roky, určitě ji ve své knihovně oceníte i po letech. Tahle literatura nestárne 🙂

  17. Dobrý den Šárko, stejně jako Vy miluji naši původní českou kuchyni a ráda vařím klasická česká jídla.
    Vaše \”Rande s gurmánkou v české kuchyni\” je naprosto famózní a všechna jídla vynikající. Děkuji za její sepsání a vydání.
    Koupila jsem si Úspornou kuchařku Anuše Kejřové a Chuťový místopis paní Úlehlové – Tilschové.
    Teď pokukuji i po klasice české kuchyně M. D. Rettigové Domácí kuchařka. Protože Vás mám jako velkou kuchařskou odbornici,
    prosím Vás o radu, zda je možné podle M. D. Rettigové vařit i v současné době nebo jestli už je překonaná a je to pouze zajímavá
    beletrie? 🙂

  18. Eva:

    Dobrý den, Evo,

    těší mě, že máme stejný zájem o původní českou kuchyni a na klasickém českém jídle dokážeme najít mnoho poutavého. Rande s gurmánkou je takové připomenutí českých tradičních receptur, které by neměly upadnout v zapomenutí, i když některé nejsou z kategorie \”úsporných\” na čas ani na kalorie. Bohužel, taková ta naše česká kuchyně je, ale nic není ztraceno. Dnes se podle starých tradičních kuchařek dá vařit moderně. Odlehčit jim na tuku a připravovat jídla tak, jak velí zákony zdravého stravování. Kvalitní čerstvé suroviny – nejlépe místní, menší porce a těžká tradiční jídla si dopřát jen několikrát do měsíce. Kupodivu se ve starých kuchařských knihách najde i mnoho jídel bezmasých a spousta receptur na úpravu tradiční zeleniny. Podle starých kuchařských knih se vařit dá i v současné době a najdou se tam mnohé poklady. Proto vlastně vznikla i rubrika na podporu kuchařské knihy Anuše Kejřové. Všechny vyzkoušené receptury obstály, rady v těchto knihách jsou nadčasové, což jim slouží ke cti. Všechny autorky starých českých kuchařských knih mají jedno společné – čiší z nich láska k vaření, nadšení a je cítit zápal pro věc. I když některé recepty nešetří naše kalorie, dá se jim to odpustit. Jsou stále vynikajícím zdrojem inspirace a pro člověka obdařeného dobrým vztahem k místní kuchyni i cenným pokladem do kníhovny 🙂

    P.S.
    Ráda bych se na recepty M.D.R. podívala trochu víc v přímém přenosu a pokusila se tu něco osobně vyzkoušet, třeba za čtenářské podpory, abychom to mohly pěkně konzultovat společně 🙂

  19. Co jutro gotujecie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci

Přidal komentář