Paprikáš může být bez masa, ale nikdy ho neuvaříte bez dobré papriky. Plný hrnec exkluzivního paprikáše s ultrazdravou hlívou ústřičnou vyléčí každý žaludek. Recept dorazil od Katinky ze sousedního Slovenska. Tam mají k paprikáši a dobré paprice o kousek blíž než my. Vařit s hlívou ústřičnou můžeme téměř celoročně. Dokonce se můžete pokusit o její samopěstování doma. Mně se to podařilo a foto je z první domácí houbové sklizně u nás doma. Foto paprikáše jsem s receptem od Katinky nedostala, ale vy určitě zapojíte fantazii a recept si představíte v celé své nádheře. Pokud i vy máte zajímavý houbový recept z právě nasbíraných hub, můžete se s ním pochlubit. Rádi vyzkoušíme, ještě raději pochválíme 🙂
dnes som na vasom blogu/webke gurmanka marne hladala recept, v ktorom by bola pouzita hliva, tak som patrala dalej, nasla a uvarila. Skuste, ak budete spokojna mozete sa podelit s ostatnymi na vasej stranke a rozsirit vasu zbierku o hlivovu dobrotu.
Hlivovy paprikas so zemiakmi
- cca 300 g cerstvej hlivy ustricovej
- 6 novych zemiakov
- 2 mlade zelene cibulky aj s vnatou
- 200 ml kyslej smotany
- muka na zahustenie (cca 1-1,5 PL)
- mleta cervena paprika
- cerstvo zomlete cierne korenie
- maslo/oliv. olej
- sol
- voda
Ziaden udaj ohladom gramaze nie je povinny. Kto ma rad viac hliv, daviac hliv, kto viac zemiakov, prida nejake zemiaky navyse. Je to trochu atypicka verzia na hlivovy paprikas, pretoze ho netreba podavat uz so ziadnou prilohou, vzhladom na mnozstvo zemiakov v recepte. Na masle orestovat biele casti mladej cibulky. Kratko na to pridat hlivu, zamiesat, osolit, pridat cierne korenie. Nasledne, bez toho, aby som hlivu najskor dusila (aj ked takto to bolo v povodnom recepte – linku vam na konci pridam, ale ako vidite, celkom som ho modifikovala a s vysledkom som nadmieru spokojna) nechcela som hlivu rozvarit, ale skor som chcela docielit jej al dente verziu som pridala nakrajane zemiaky, pridala cervenu papriku a podliala trochou vody. Vody som pridala tolko, aby sa mi ani huby, ani zemiaky nezacali pripalovat, ale kedze som nechcela uvarit polievku, vody som dala naozaj celkom malo, nie ako pisali v recepte, prekryt vsetko vodou. Asi po 5 min dusenia som pridala nasekane zelene casti cibule (pre tych, ktori vzhladom na zaludocne problemy potrebuju mat cibulu dostatocne uvarenu, a nie cerstvu), aby sa stihla podusit, ale zaroven si este aj zachovala zelenu farbu. Dusit vsetko spolu az do makka – kazdy si musi zvazit, do akej miery chce mat huby uvarene, ale varime, kym nie su zemiaky makke. Po uduseni som rozmiesala kyslu smotanu s trochou muky, priadala este nejaku cervenu papriku navyse a primiesala. Kratko nechat prevriet, kratko povarit. Nasledne ochutnat, pripadne dosolit, okorenit ciernym korenim – podla individualnej chuti. Som zvedava, co povie chlap, ked ochutna, ale ja som spokojna 🙂
U nas sa uz pomaly rozbieha hubarska sezona, takze na hubove speciality o chvilu dojde. Tesime sa. Katinka
Sběrače a jedlíky hub možná potěší letošní letní soutěž – vaše houbové superrecepty – kterou ještě oficiálně vyhlásím, ale nyní ji jen tak neoficiálně zmiňuji. A to ještě nemáme zveřejněny všechny recepty uvařené z knihy A. Kejřové. Pomalu nadešel čas rozdat si pěkné knižní ceny. O všem budu včas informovat 😉
Houbová soutěž pokračuje i v roce 2011 a já pevně doufám, že se tu sejde zajímavých receptů z hub ještě pěkná řádka. Není na světě náruživějších houbařů než těch, co pobíhají po krásných zdejších lesích 😉
Je milé slyšet a číst slovenštinu. Myslím, že naše děti jsou dnes ve škole o dost ošizeny. Každopádně je to zajímavý recept!
HaF:
Říkala jsem si přesně to samé 🙂 Slovenština ji nám blízká, tak proč to nějak překládat. Ten recept má svůj půvab 🙂
vidíte, na fotku som zabudla, tak nabudúce. učím sa.
katinka:
Fotka je vždy takový smyslný doprovod, ale dobrý recept ji vlastně ani nepotřebuje. Všichni labužníci mají VELKOU představivost 🙂