Zadělávaná slepice jako od babičky. Tímto receptem přispívá do rubriky “Vaříme s Anuší Kejřovou” Hanka (HaF), tak si nechte chutnat. A také mohu prozradit, že vznikl fungl nový blog http://hafjentak.blog.cz, a patří právě Hance. Tímto můžete přijmout první pozvání 🙂
Recept od Hanky: Po menší pauze jsem se vrátila k Anuši a volba padla na slepici. Je příjemné, že už nejsme odkázáni jen na mražené dostihové rádoby slepice, ale je možnost koupit krásné chlazené slepičky.
Zadělávaná slepice podle Anuše Kejřové
Očištěnou a omytou slépku rozporcujem na menší díly a dáme vařit do teplé slané vody. Já kdysi kdesy četla, že je dobré slepici před vařením spařit vroucí vodou a teprve potom vařit. Není pak nepříjemně cítit. Mohu potvrdit, že to funguje, především je ten rozdíl poznat u starších a tučnějších jedinců. Takže jsem slepici před vložením do hrnce spařila a potom už jsem pokračovala podle receptu.
Asi po 1 a ½ hod. přidáme 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibuli, 1 pórek. Já dala ještě pár kuliček pepře a nového koření.Vaříme do měkka.
Mezitím připravíme světlou jíšku ze 4 dkg másla a 4 dkg mouky.
Zředíme vývarem ze slepice a provaříme. Přidáme špetku muškátového květu a čerstvou sekanou zelenou petrželku.
Dále se v receptu uvádí přidat zvlášť uvařený a na růžičky obraný květák. Ten by neprošel u našich dětí a tak jsem dodělala omáčku podle dalšího receptu na straně následující. Přidala jsem hrneček mléka s jedním rozšlehaným žloutkem a jednoduchý, lahodný oběd byl hotov.
Podávalo se s makaróny, ale statečnější jedinci si můžou střihnou noky. Já tu odvahu zatím neměla! Chutnalo i tak.
Dobrou chuť přeje HaF (http://hafjentak.blog.cz)
Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.
Přidejte se k nám 😉
Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha
Přidejte se k nám 😉
Dobrý den! Zaujala mě zmínka o té chlazené slepici. Protože mám taky \”Anuši\” a vařím moc ráda, tak se chci zeptat, kde se chlazené slepice koupí.
Děkuji za odpověď. Musím si to tady pročíst a mám chuť vyzkoušet něco z Kejřové. Je to krásná kniha a ta nádherná předmluva tam! Až mě to dojalo.
E.
Nevím odkud jste, u nás v Prostějově (nejsme nijak velké město) je občas k sehnání v Bille (vodňanská). Jinak ji kupuji běžně v řeznictví Makovec nebo Filák. Zkuste se poptat, určitě budete mít štěstí a seženete ji. Rozdíl mezi chlazenou a mraženou je opravdu veký! Váha půlky chlazené zmasnělé brojlerové slepice je kolem 1,5kg.
Děkuji za odpověď, zkusím tu Billu, jsem ze středočeského kraje – Nymburk. Nejbližší Billa je Kolín nebo Benátky nad Jizerou, tak to omrknu.
Tak jsem teď byla u řezníka a jedna půlka slépky tam na mě asi vysloveně čekala. Takže je to slepice zmasilá půlená, třída jakosti A, výrobce-dodavatel Raciola, Uherský Brod. Pokud u Vás prodávají chlazená kuřata od Racioly, nemusel by to být problém. Mívají je běžně. U nás je teď mají v akci za 39,90 Kč/kg. Jinak je běžná cena 44,90 Kč/kg.
Dobrý den!
Ráno jsem byla v Bille v Benátkách nad Jizerou a sehnala jsem tu chlazenou slípku! Mají tam od f. Vodňanské kuře, chlazená na tácku, jsou kolem 1,1 kg a cena je 45 – 50 korun. Vzala jsem hned 3 a právě ze dvou vařím polévku a udělám slepici na paprice. To víte, že jsem se tam před manželem prsila, jaká jsem hospodyňky a jak se dnes poměje:))))
Taky naši pejskové a kocouři se už těší na vařenou kůžičku.
Moc děkuji za tip.
Zkusím výsledný oběd nafotit a pošlu fotku. Na jaře jsem objevila na několika webech zmínku o Kejřové a asi před měsícem mi přišla nabídka zlevněných knih, kde nakupuji a byla tam kuchařka Anuše Kejřové. Tak jsem si udělala radost.
Hezký den.
Eva
Tak to Vám přeji mnoho úspěchů při vaření s Anuší!!!
Hezký dobrý den mám dotaz-je mi skoro 60 let,pocházím z venkova,měli jsme velké hospodářství ale nikdy jsem neslyšel něco o \”ZMASILÉ SLEPICI\”,kdo toto proboha zase vymyslel ?Rozuměl bych termínu třeba \”ZBĚSILÁ SLEPICE\”byl tam tehdy i ZBĚSILÝ KOHOUT-na každého útočil,musel jsem ho zastřelit.Děkuji za odpověď.Petr.
Petr:
Hezký dobrý den i Vám, pane Petře. Dotaz směrujete k receptu, který patří mezi čtenářské a tak odpovědět nemohu, neboť nejsem autorem výroku. Jedná se o recepty ze starých kuchařských knih, tak je možné, že některá autorka dobových receptů použila tento výraz a zde je jen zopakován.
Já ten květák dávám, dokonce do omáčky zavařuji podle jedné staré paní, která vařívala na faře, játrové knedlíčky. Je to lahoda 😀
Jitka:
Květák je báječná surovina pro kulinární výzvy všeho druhu!
Jemné květákové knedlíčky, krokety nebo svítek, to vše se občas na našem domácím stole objeví a všichni si pochvalují 🙂 Kuchařky z fary si vždycky dávaly záležet, proto jsou jejich recepty cenným dědictvím 🙂