Předkrmy a chuťovky, Přílohy

Absolutně dokonalý domácí knedlík

58 komentářů

"hrnečkové knedlíky"

I sebelepší pečínku dokáže pokazit špatně připravený knedlík, proto připomínám recept na absolutně dokonalý knedlík, se kterým si musí poradit úplně každý. Zázrak nese jméno hrnečkový knedlík. V tomto případě není potřeba pronikat do tajů kvasnic a příprav kvásku. Není nutno obávat se procesu kynutí, hledat na knedlíkové šišky ten největší hrnec a vůbec není třeba mít z něčeho strach. Hrnečkové knedlíky umí přesvědčit o tom, že není potřeba kazit domácí pečínku knedlíkovým polotovarem jen proto, že si  prostě knedlík sami doma udělat neumíme. Od této chvíle si s tímto receptem můžete KNEDLÍKY nachystat  kdy si vzpomenete. Jako bonus jsem připravila recept na “singl” knedlíky.

"hrnečkové knedlíky"

Hrnečkové knedlíky

  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 4 hrnky pokrájených rohlíků, což je cca 5 ks
  • 4 vejce
  • sůl, cca 1 rovná čajová lžička
  • petrželka
  • máslo na vymazání hrnečků
Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme je mírně zaschnout. Vhodné je nakrájet večer, připravovat druhý den. Mouku smícháme s mlékem a žloutky, sekanou petrželkou a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připraveného těsta vmícháme rohlíkové kostičky, zlehka zapracujeme bílkový sníh a naplníme tímto knedlíkovým těstem připravené hrnečky. Ty by měly být rovného tvaru a dobře vymazané máslem. Naplníme je do 2/3 a vložíme do hrnce s vodou. Vody by mělo být asi tak do poloviny výšky hrnečku, ne víc!. Počkáme až se voda začne vařit a potom hrnec přikryjeme pokličkou. Vaříme bezmála 30 minut. Nevaříme zprudka, voda se má držet na bodu varu, ale poklice nadskakovat zrovna nemusí. Záleží na velikosti hrnečků, ale podle mých zkušeností je  při použití čtvrtlitrového hrnku knedlík hotov za rovných 27 minut. Hrnec odstavíme mimo plotnu a necháme ještě  cca 3 minutky stát v hrnci (knedlíky jdou potom lépe vyklopit). Nožem lehce objedeme po celém obvodu uvařeného knedlíčku a snadno ho vyloupneme z hrnku ven. Když dobře vymažeme máslem, nemáme s tím nejmenší problém. Potom krájíme klasickým způsobem na plátky (režnou nití, nožem, kráječem).
 
"svíčková na smetaně s knedlíkem"
 
Tyto knedlíky zvládne každý a jsou opravdu luxusní pochoutkou ke všem omáčkám, pečínkám i klasickým českým dobrotám. Úžasně voní po másle a petrželka dělá působivou strukturu celého knedlíkového těsta. Ostatně některé rohlíkové kostičky lze předem osmažit na másle. Vaší fantazii se meze nekladou, ale knedlík by měl zůstat knedlíkem. Při vymazávání hrnečků máslem zkuste kousek másla rozehřát v kastrůlku a rozehřátým máslem vylijte  jeden hrneček po druhém. Takové vymazání je rychlé a účinné.
 
 
"české knedlíky"

Recept na knedlíky pro jednoho

Možná někomu přišlo na mysl, co by asi tak dělal s tolika knedlíky, když je na konzumaci sám? Určitě bych věděla co s načatým knedlíkem, protože dobře připravené  knedlíky s vajíčkem nejsou vůbec k zahození, ale …. připravila jsem recept na hrnečkové knedíky pro jednoho. I “singl” knedlík má v dnešní době své místo 🙂
  • 1 dl mléka
  • 1 vejce
  • 1 rohlík
  • 1 lžíce másla na vymazání hrnečku
  • 1 dl hrubé mouky
  • sůl
Příprava je identická, jako v předešlém receptu. Může se stát, že ve chvíli, kdy dostanete chuť na knedlíky nebude doma vůbec žádný rohlík. Sáhněte po toastovém chlebu. Mám vyzkoušeno, že 4 plátky odpovídají doporučené dávce pečiva v receptu. Můžete použít i tmavý toastový chléb. Z ingrediencí na knedlíky pro jendoho si vykouzlíte cca 12 plátků pěkných knedlíků, tzn. že se o ně můžete s někým podělit a všichni budou mít dost 🙂
 
 
Knedlíková rada, která nemusí být k zahození
  • absolutní základ pro podařený výsledek  = všechny ingredience na přípravu knedlíkového těsta musí mít pokojovou teplotu. Tzn. vše si připravíme na pracovní desku o trochu dříve než se pustíme do práce.
O klasickém českém knedíku zase někdy příště 🙂 Doufám, že jsem těm, co si ještě nikdy knedlík ve své kuchyni nezkusili, dodala trochu odvahy ověřit si své knedlíkové schopnosti 😉 Přeji všem, ať ten Váš knedlík z hrnečku na talíř ladně vyskočí a vykouzlí nezapomenutelný dojem. Potom se velmi snadno ubytuje v knedlíkové hitparádě vašeho domácího repertoáru. I když se to někomu nelíbí, knedlík je základ české kuchyně. Ať už je to kynutý houskový, karlovarský, ubrouskový, bramborový nebo hrnečkový. Do českého talíře patří bez ohledu na to, že se dopustíme dietní chyby.
 
"svíčková na smetaně s knedlíkem"
 
Příjemnou změnou mohou být Vídeňské houskové knedlíky. O českém knedlíku jsem se daleko víc rozepsala v knize Rande s gurmánkou v české kuchyni. Tam najdete rovnou celé “knedlíkové desatero.” Jaké knedlíky jsou u vás doma nejoblíbenější? U nás jednoznačně vedou hrnečkové. Udělala jsem si flám po svém fotoarchivu a zjistila, že je dělám ke kančímu se šípkovou omáčkou i ke svíčkové na smetaně. U nás doma patří hrnečkové knedlíky bez debat ke stálicím a okupují horní příčku knedlíkové hitparády.
 

58 Komentářů

  1. Jsou absolutně dokonalé. Ještě přidávám špetku kurkumy pro dokonalou žluťoučkou barvu. 🙂 Šárko, nemáte náhodou blbuvzdorný recept na bramborové knedlíky? Pokud možno takový, aby podle něj bylo možné dělat šišku i kulaté knedlíky plněné ovocem či třeba uzeným masem. Určitě bych nebyla sama, komu byste tím udělala veeeeeeelikou radost. 🙂

  2. Jana:

    Recept na bramborové knedlíky jsem uveřejnila v kuchařské knize Rande s gurmánkou v české kuchyni, protože česká klasika se bez nich neobejde 🙂 Mohla bych s ním přijít i sem a vložit ho do příslušné rubriky. Něco připravím 🙂 Díky za dobrý tip. Prima víkend přeji. Š 😉

  3. Nechal jsme se inspirovat vaší kuchařkou při přípravě bifteků a od té doby se mi vždycky povedou a recept mám v malíku. Dnes jsem objevil na internetu článek o bifteku, který zveřejnila redaktorka Apetitu a je nápadně podobný tomu vašemu. Už jenom letmý pohled na soupis ingrediencí je naprosto totožný. Podivte se: cituji
    Ingredience:
    2 plátky hovězí svíčkové, 4 cm vysoké
    olivový olej na potření (může být i ochucený)
    čerstvě mletý černý pepř a sůl
    5 lžic sherry nebo portského vína
    plátek másla
    1 lžíce hrubozrnné hořčice
    lžička medu
    celý odkaz na článek je tady: http://www.apetitonline.cz/recepty/5692-hovezi-biftek.html

    Pochopil jsem, že se k vám chodí inspirovat i dámy, které si navenek hrají na ostřílené matadorky a snaží se nám nakecat, že jen ony nás naučí vařit. Feministický Apetit nemám moc rád, ale to je můj osobní postoj a ten nechci nikomu vnucovat. Chci podotknout, že takový je úděl těch lepších, že ho ti slabší chodí tak trochu vykrádat. Moc vám fandím a byl bych rád, kdyby vám pořád zbýval čas na psaní nových článků s recepty. Děláte to s noblesou a nadhledem a já to tak mám rád a věřím vám to. V kuchyni nepatřím mezi neználky řemesla, ale u vás vždycky nakoupím trochu inspirace a pohody. Přeji vám hodně dobrého a stáletrvající nadšení. S úctou Jiří

    • Jiří:

      Díky za pochvalný komentář 🙂 Mám radost, že se bifteky podle mého návodu daří, ale ono to bude větší měrou tím, že vám nechybí talent postavit se k takové práci čelem 🙂 Pokud jde o link na recept z Apetitu, jsou tam opravdu použity identické ingredience, což se jeví jako náhoda 🙂 Na druhou stranu je moc fajn, když se mé recepty zabydlují i jinde na plotně. To, zda někdo uvede i zdroj, kde se nechal inspirovat, je už opravdu jen na něm samotném. Je mnoho těch, kteří to nedělají a dokonce se nerozpakují užít doslovné texty i v tisku. Ale na druhou stranu jsou i tací, kteří vyznávají férové jednání a je jich většina 🙂 Řekla bych, že foodblogeři jsou dobrá parta, která se navzájem podporuje a nechybí jí slušné vychování a zápal pro věc 🙂 Dělají to totiž srdcem a nemají důvod k tomu, aby si přivlastňovali cizí nápady a texty. Ti, co to dělají, těch je mi vlastně líto… Ale to bychom se dostali do jiného žánru 🙂

      Jsem ráda, že máte k vaření pozitivní vztah a tak si ho nenecháme nikým a ničím brát 😉 Přeji moc hezkou neděli a děkuji za osobní zprávu a za všechny komplimenty v ní. S pozdravem Šárka

  4. Dobrý den, chtěla jsem v létě uvařit tyto knedlíky dle vašeho receptu v Americe. Museli jsme ovšem vyřešit, jak nahradit rohlíky a hrubou mouku. První verzi jsme dělali z opečeného celozrnného toustového chleba a zrní nasekaného v mixéru (kupodivu to fungovalo, jen ropětí zrn bylo mezi hladkou moukou a velmi hrubou krupicí). Druhé byly napůl z hladké mouky a napůl z hrubé kukuřičné, tousťák byl tentokrát světlý. Obě varianty byly výborné. Já která považovala knedlíky vždy za něco, do čeho se raději nebudu pouštět, je mám teď jako základ repertoáru pro hosty 🙂 Jen si musím opatřit nějaké \”ošklivé\” a standardní hrnky. Knedlíky byly vždy roztodivných tvarů a vařit malované hrnky je přeci jen škoda.
    Mimochodem – v té Americe jsem k nim nakonec dělala klasicky zelí nebo guláš, na svíčkovou nebyl celer, na koprovku neměli kopr.
    Magdalena

  5. Magdalena:

    Dobrý den, zdravím za velkou louži 🙂 Nahradit české rohlíky toustovým chlebem je výborný nápad. Sama jsem to vyzkoušela a musím říct, že se to osvědčilo a efekt na talíři i samotná chuť byly překvapivě dokonalé. S knedlíkem se dá rozhodně moc dobře experimentovat a není nutno se jeho přípravy bát. Hrníčkové jsou dostatečně luxusní a na přípravu až překvapivě snadné. To určitě hosté ocení a můžete parádně předvést něco z tradic české kuchyně, kam knedlíky patří a nejspíš vždycky patřit budou 🙂 Kdo je neumí, ten se šidí o jeden gastronomický rozměr.

    Díky moc za vaše rady a postřehy – určitě to poslouží i ostatním, aby se osmělili a vyzkoušeli český knedlík i v případě, že jsou od rodné hroudy hodně daleko. Já osobně mám radost, že jste se do vaření pustila podle mého receptu a všechno vyšlo tak dobře, že jste našla čas mi o tom napsat do komentářů. To mě moc potěšilo a mám velkou radost, že vaření přes net a na dálku funguje a přináší trochu radosti do života 🙂 Dobré jídlo dělá dobré přátele. Přeji vám stále plný stůl dobrého jídla a kolem něj přátelskou a pohodovou atmosféru.

    Užijte si adventní čas. Šárka 😉

  6. Hrnečkové knedlíky z Vaší kuchařky (papírové) jsem dělala o víkendu. (K tomu sekaná a rajská, částečně podle Vás.)
    Byly ok, akorát mi moc nešly ven, protože jsem málo vymazala ty hrnky, pak jsem někde četla, že sádlem by to mohlo být efektivnější (a to jsem na tom másle nešetřila).
    No ale rozhodla jsem se, že od příště už na tvrdo do vody. Chce to odvahu!
    Jinak jsem taky daleko od rodné hroudy, ale odmítám jíst v zimě salátky (z holandských rajčátek) apod, když je venku zima jako blázen. To aplikujeme teorii chlebů se sádlem a hutných omáček s masem.

    Chystám se na vaši štólu.
    Hezký předvánoční čas. Tereza

  7. Tereza:

    Též přeji hezký předvánoční čas 🙂 Zima je období vhodné pro nějaký ten kulinární hřích. Chleba se sádlem, knedlík s omáčkou, vánoční sladké mlsání. Ono to k tomu času prostě patří a tělo si samo řekne, že dost bylo křupavých salátů, je čas na něco pořádného. A zrovna tak nastal ten správný čas na pečení vánoční štóly, která se musí opravdu důkladně rozležet. Také se na ni chystám, tak ať se nám povede a okrášlí vánoční stůl.

    Hezký adventní čas, díky za zprávu, Šárka

  8. Začal jsem zveřejňovat recepty naší babičky (doma máme starý \”okousaný\” sešit ručně psaných receptů). Včera jsme vyzkoušeli tyto knedlíky: http://recepty.jiribures.cz/prilohy/obycejne-houskove-knedliky/ (doporučuji, dneska jsme je měli místo rohlíků k domácí játrovce ;-).
    Pěkné velikonoce všem.

    • Jiří Bureš:

      Dobrý nápad vařit podle receptů z babiččiných sešitů 🙂 Jsou to půvabné dobroty popsané pověstným krasopisem a kořeněné zkušeností. Sama je mám moc ráda a takových ručně psaných pokladů si velmi cením. Mám to štěstí, že několik skvostů mám také doma. Naše bábinka pocházela z rodiny, která část života prožila na panství Křivoklátském. Kuchařský sešit je veden velmi pečlivě 🙂 Přeji pěkné jaro a těším se na další zveřejněné rodinné recepty. Šárka 😉

  9. Nevím proč, ale knedlíku s pečivem jsem zatím nepřišel moc na chuť. Ale tady máte plus za verzi pro jednoho, takže vyzkouším a snad se povede 🙂 Díky

  10. sobik:

    Není knedlík jako knedlík 🙂 Každý má něco do sebe a dokonalé české omáčky se bez nich neobejdou.

  11. Při brouzdání po internetu jsem narazila náhodou na váš recept na hrnečkové knedlíky. Jsem vycvičená babičkou, tak pro mne klasické knedlíky nikdy nebyly problém – ale ty vaše, to je prostě něco úžasného. Příprava velmi rychlá, krásně se vyklopily a v kombinaci s koprovou omáčkou jsem slavila velký úspěch. Jsou stabilně zařazeny do mého rejstříku! Děkuji a přeji nám ještě mnoho takových kulinářských zázraků.

  12. Zdena:

    Klasický kynutý knedlík, s láskou doma připravený, popravdu může mít jen těžko nějakou konkurenci. Tyhle hrnečkové knedlíky jsou takovou zajímavou alternativou, jak si ty knedlíkové přílohy zpestřit. Mám velkou radost, že recept zaujal a důstojně posloužil jako doprovod ke koprové omáčce. Hned bych si koprovku dala, ta mi vždycky krásně připomíná, že jaro už je tady 🙂 Děkuji za komentář a já nám všem přeji trochu času na to domácí vaření, které vytváří neopakovatelnou domácí pohodu, která je tak fajn. Šárka 😉

  13. Zdravím. Moc dekuji za recept. Já ho trošku zmofidikoval, protože jsem měl jenom 2 vajíčka 🙂
    Taky jsem nakrájené rohlíky vysušil (2 minutky) v mikrovlnce 🙂 přidal 4 stroučky česneku, majoránku a decku smetany. Aby se mi všechno vlezlo do hrnce najednou, použil jsem místo hrnečků 4 silné a vysoké sklenice. Těsto mi připadalo moc řídké, přiřznám se že jsem trošku pochyboval a ani ten sníh se mi nepovedl.
    Dopadlo to na 100%! Lepší knedlíky jsem opravdu ještě nikdy nejedl.
    Jěště jednou děkuji. ave.

  14. Ano,líbí se mi to ale tyto knedlíky už dělam.:(

  15. Hrnečkové knedlíky jsem zkoušela poprvé o víkendu k smetanové omáčce – byly naprosto vynikají!!! Nadchla mě jejich příprava, vzhled na talíři, chuť – opravdu skvělé! Petrželku jsem nasekala nahrubo, krásně vynikla její barva a chuť, knedlíky voněly máslem z hrnečků, lahoda.
    Děkuji za prima recept – hodlám se podrobněji začíst do Vaší kuchařky, která mi již nějaký čas leží doma 🙂

  16. Tina:

    Pěkný letní den 🙂 Hrnečkové knedlíky jsou tak trochu jiné, přesto jsou to staré dobré knedlíky, tak jak si je představujeme, když chceme nějaký klasický doprovod k dobré omáčce. Petrželka jejich vzhled nejen podtrne, ale vnese do vůně a chutě trochu ze své svěžesti a to je rozhodně moc fajn. Hned takové knedlíky vypadají veseleji a nikdo nemá pochyb o tom, že jsou domácí. V podstatě s nimi není až tak moc práce a podle zkušeností se opravdu vždycky povedou. Děkuji za vyzkoušení a také za milý komentář. Snad se knížka bude líbit a osvědčí se v praxi 🙂 Šárka

  17. Tyto knedlíky už taky léta dělám a potvrzuji, že jsou výborné. Hrnečky vymazávám sádlem a když nemám nic čerstvého zeleného, tak do nich dávám třeba lehce napařený hrášek nebo kostičky mrkve. Jsou pak na pohled ještě veselejší 🙂

  18. Dobrý den, také chci poděkovat za recept, knedlíky jsem zkoušela a dopadly výborně!! 🙂

  19. Eva:

    Bezva zpráva 🙂 Když už si s těmi domácími knedlíky dáme práci, je nutné, aby se povedly. Těší mě, že recept zafungoval i ve Vaší kuchyňce. Díky za vyzkoušení. Šárka Š. 😉

  20. Super, moje první knedlíky a povedly se. I když trochu úprav jsem musela udělat. Petrželka nebyla, tak jsem u potoka natrhala mladé kopřivy, místo hrubé mouky polohrubá s trochou krupice a tmavá kaiserka místo rohlíku 🙂

  21. Tereza:

    Knedlíky s popsanými úpravami musí být naprosto úžasné! 🙂

  22. Knedlíky výborný. Děkuji za recept. Zdraví Hanka

  23. Dobrý den. O co kratší pochvala, o to výstižnější. Vařil jsem v zahraničí dle vašeho receptu hrnkové knedlíky k vepřovému ala svíčková. Chlapi byli překvapeni a nadšeni samotným knedlíkem. Já nejen jím, ale i jednoduchostí přípravy. Moc děkuji, budu jej mít v repertoáru. S pozdravem Martin Zapletal- t.č. v Nizozemí

  24. Martin Zapletal:

    Dobrý den. Potěšení je na mé straně 😉
    Ve světě občas zatoužíme po jídle vonícím domovem a právě knedlíky jsou tím nejvýstižnějším symbolem, který dokonale navodí pocit domova. Mám radost, že se recept podařil a chutnalo. Zdravím do Nizozemí z naší české krajiny. Šárka Škachová

  25. Dobrý den,
    dnes jsem poprvé zkusila housk.knedlík dle Vašeho receptu. Jedním slovem – luxusní! Opravdu jsem lepší ještě nejedla, mám dvě děti (2 a 5 let)
    a při dnešním obědě div neměli boule za ušima takže jiný už vařit nebudu 🙂
    Děkuji za skvělý recept. Nebyl by ještě nějaký stejně úžasný na bramborové knedlíky?
    Zdraví Vás Martina

  26. Martina Bejvalová:

    Milá Martino,

    děkuji za velmi pozitivní ohlas na houskový knedlík dle mého rcp. Pokud jde o bramborové knedlíky, troufám si tvrdit, že ten můj recept je také vychytaný. Protože jsem ho uvedla do své kuchařské knížky, kde jsem knedlíkovému desateru věnovala hned několik přehledně popsaných stran, neuvádím recept zde na stránkách. Pokud mou kuchařskou knížku nemáte, mohu Vám ji nabídnout ke koupi i přes mé stránky. Zkuste se podívat a dejte mi vědět 🙂

    http://www.gurmanka.cz/kniha-rande-s-gurmankou-v-ceske-kuchyni

    Zdravím a děkuji za komentář.
    Šárka 😉

  27. Knedlíky jsem zkusila dnes poprvé, měla jsem docela obavy jak to dopadne, ale bála jsem se zbytečně. Knedlíky jsou super, mám k nim rajskou omáčku a přiznám se, že obyčejně si dám knedlík jeden, dneska jsem si dala dva a teď jsem si třetí přidala :). Opravdu skvělý recept, děkuji :).

  28. Knedlíky byly krásné, jen se nedaly jíst. Zkazila jsem oběd a tak jsem šla honem zadělat na klasické knedlíky s droždím. Tohle pro nás nejsou knedlíky, ale nějaká buchta či-co. 🙁 7 hrnkových knedlíků letí do popelnice

  29. M.Štefečková:

    🙂 nikdy se mi nepodařily v takové kvalitě, aby letěly do koše

  30. Hanka Rokycany:

    To je skvělá zpráva. Tyhle knedlíky mají velký fan club (i u nás doma). Dobrý knedlík do české kuchyně vždycky patřit bude, tak proč repertoár nerozšířit i o dobrý hrnečkový knedlík 🙂

  31. Neveril jsem. Zkusil jsem a uvaril jsem. Pecka,bomba super:-)))) Dekuji Gurmance za vynikajici recept. Mohu potvrdit, zese tento knödl hodi k omackam i ke klasicke veprovce se zelim. Jsem si jist, ze v kombinaci s kachnou nebo husou to bude vytecne. Jeste jednou diky a vsem preji hlasite mlaskani:-)))

  32. Ondra:

    Vřelé díky za pozitivní \”knedlíkovou\” zprávu 🙂 Mám vždycky radost, když se potvrdí to, co sama o receptu říkám. Tyto knedlíky opravdu velebím a jsou stálicí našeho domácího jídelníčku. I když si na knedlíky nemusíme potrpět denně, přesto bychom z úcty k české tradici neměli knedlíkové domácí recepty zanedbávat. Přeji jednak hlasité mlaskání, ale též dobré zažití ;-))) Je tu svatomartinské hodování, tak ať to nepřeženeme ani s vínem ani s husou 😉

  33. Dobry den, chtela bych Vam podekovat za tento recept. Dnes jsem delala omacku s hovezim masem a knedlik jsem doma nemela a nechtelo se mi do obchodu, tak jsem se rozhodla udelat poprve domaci. Bylo to snadne a rychle a vysledek vyborny. Misto petrzelky jsem dala rukolu a bylo to super.
    Tak jeste jednou dekuji a vsem doporucuji vyzkouset!
    Alena

  34. Dobrý den, před časem jsem se rozhodla naučit vařit knedlíky. Dostala jsem recept od kamarádky, a první uvaření dopadlo dosti dobře, při druhém pokusu jsem zjistila, že jsem se poprvé spletla v množství mouky a uvařila přesně dle receptu, a bylo to tuhé nicmoc 🙁 Tak jsem začala ladit původně pomýlenou verzi a včera při pečení doprovodu k huse zjistila, že jsem se ustálila na stejném poměru všeho, jako Vy, Šárko, což mne velice potěšilo a dodalo mi to trochu kuchařského sebevědomí 🙂 Jen nedávám zelenou petržel (synové jsou bohužel vynípávači barevných odlišností), zato si popravdě nedokážu představit bez špetky muškátu 🙂 Přeji všem mnoho úspěšných nejen knedlíků a moc díky Šárce za web plný inspirace a výborných receptů.

  35. Alena:

    Děkuji za milou zprávu a mám radost, že se první domácí knedlík tak vydařil 🙂 Potěšení je na mé straně!

  36. Pavla:

    Milá Pavlo, je fajn se u toho vaření sejít na cestě stejných poměrů a dospět k dokonalým výsledkům. U knedlíků to platí obzvláště 🙂 Díky za milou zprávu a přeji úspěch v každém konání i mimo kuchyňskou komnatu. Krásné a voňavé dny předvánoční! Šárka

  37. Dobrý den. To, co napíši je ostuda, ale je to tak. Byť je mi 55 a houskové knedlíky jsem vařila mnohokrát, byl to vždy průšvih. Umím bramborové, špekové, v ubrousku, ovocné z bramborového, odpalovaného těsta, tvarohového, kynutého, ale ty zatracené houskové ne! Váš recept mi vlil naději do žil a jdu na to, čekám syna se snachou a potřebuji se vytáhnout. a sebrat vítr z plachet, rejpavému manželovi. Držte mi palce, dám vědět.

    • Jarka:

      Já myslím, že ostuda to není! 🙂 Je pěkné mít stále něco před sebou. V kuchyni to platí dvojnásob. Člověk k tomu vaření potom přistupuje s nebývalým respektem a když se to povede, o to větší radost sám ze sebe má! Přeji si, aby můj recept byl zdrojem vaší dobré nálady a ocenil to i žaludek 🙂 Dobrý knedlík je vždycky výzva!

  38. Knedlíky jsou hotové, huráááááááá, vypadají báječně, chutnají báječně a já jsem překonala sema sebe, mohu v klidu zemřít. Děkuji, děkuji, děkuji.

  39. Je to opravdu absolutne dokonalý domácí knedlík. Vaše recepty jsou úžasné, jemne, chutné a vždy se mi povedou. Děkuji Vám, že vkládáte recepty na internet. Preji hodně zdraví Vám i všem Vašim blízkým a spoustu tvůrčích nápadů v roce 2015!!!

    • Betka:

      Betko, já děkuji za milou pozornost mým receptům a za chuť je podle mých doporučení vyzkoušet. Komentář je vždycky tím nejmilejším bonusem, kdy se utvrzuji, že se svými čtenáři jsem na stejné vlně. Jídlu je třeba dát patřičnou pozornost, neboť jídlo dělá nejen spokojený žaludek, ale stará se o dobré vztahy mezi námi lidmi 🙂

  40. Lada Hruska a jeho vyborne hrneckove knedliky jsou napadne podobne receptu od gurmanky. Jen je dela z polovicni davky. Je to jednoduche sebrat z netu ty nejlepsi recepty a potom ze sebe delat skveleho kuchare. A lidi mu to basti i s navijakem.

    • Lo:

      Podle kuchařského experimentátora LH nevařím, ale je dost možné, že moje skvělé hrnečkové knedlíky ho vybídly k vyzkoušení 🙂 Dávám na stránky jen recepty odzkoušené a snažím se vychytat jim i drobné mouchy, aby fungovaly i těm méně zkušenějším a neodradil je od vaření případný neúspěch. Dá to práci, to je fakt. Ale co naděláme, když je kolem spousta těch, kteří chtějí do vaření také promlouvat, ale nechtějí se zdržovat nějakým laděním receptů, když mohou jednoduše využít potenciál někoho druhého? Předpokládám, že se na kuchařku nasbíral materiál všude možně na netu a s nějakými odkazy na autorské zdroje se rozhodně nikdo nezdržoval 🙂

  41. Dobery den, knedliky jsem pripravila dnes k veceri a musim se pochvalit, MOC SE MI POVEDLY. Jsem rada, ze nekoho napadlo neco jako knedliky PRO JEDNOHO. Nebydlim v CR a obcas mi knedliky chybi. Manzel je cizinec, takze jen a dcera si dopravame tuto typicky ceskou pochoutku. Proto pro nas knedliky ze sackou nejsou pro nas to prave. Tak vsem dobrou chut!

  42. Iveta:

    Pěkný den, Iveto,

    moc díky za pozitivní zprávu 🙂 Knedlíky sice nejsou žádná dietka, ale když jsou v množství pro jednoho, není třeba se o linii bát. Mám radost, že si na český knedlík občas vzpomenete i za hranicemi. Ty ze sáčku opravdu nejsou to pravé ořechové, protože dobrému českému knedlíku svědčí ta správná domácí péče 🙂 Já tyhle hrnečkové mám moc ráda a v podstatě je také vařím při výjimečnějších příležitostech. Zítra se chystám na houbovou omáčku z čerstvých hub a ta by bez knedlíků nebyla tak dokonalá 🙂

    Krásnou neděli přeji a mějte se moc fajn. Srdečně zdraví Šárka Š.

  43. TYTO KNEDLÍKY TAKÉ DĚLÁM,A JEŠTĚ MÉ DRBÁKY ZE SYROVÝCH BRAMBOR.ASI TAK 5 BRAMBORNASTROUHÁM SLEJU PŘEBYTEČNOU VODU PŘIDÁM 5 NA KOSTIČKY NAKRÁJENÝCH HOUSEK 1VEJCE SUL A 2LŽÍCE SOLAMYLU MUŽETE DÁT I BYLINKY TŘEBA KADEŘAVOU PETRŽELKU. UDĚLAM KOULIČKY TAK PRUMĚRU 7cm DÁM VAŘIT NA 15AŽ20 MINUT DO RVOUCÍ VODY.VYNDÁM A PODÁVÁM K PEČENI SE ZELÍM NEBO ŠPENÁTEM.JSOU DOBRÉ A RYCHLÉ.

    • Marie:

      Tyto knedlíky jsou skvělé. Také mám v repertoáru knedlíky různých tvarů, ale kombinace brambor a houskových kostiček u mě vede. Knedlíky tím získají na kyprosti a to máme u nás doma moc rádi. Pravda je, že knedlíky pravidelně nevařím, ale když už se do nich pustím, trvám na tom, že by měly být domácí a vymazlené tou největší péčí kuchaře. K tradičním omáčkám jsou právě knedlíky tou pověstnou korunkou na kráse! 🙂

  44. V ingredienciách je okrem iného aj petržlen (petrželka).
    Recept obsahuje 5 fotografií, žiaľ, na žiadnej z nich petržlen
    v knedlíku nevidieť.
    Čo si mám o tom ako čitateľka myslieť?

  45. Dnes jsem poprvé zkoušela knedliky dle tohoto receptu. Vyžádala si je dcera k hříbkové omáčce. Měla jsem obavy, protože knedlíky moc nedělám. Knedlíky se perfektně povedly, a byly úžasně měkké a nadýchané… recept zakládám do své zlaté knihy receptů a děkuju mnohokráte za takový recept!!!! Jediná nevýhoda je teď to, že je budu muset vařit častěji a utrpí má štíhlá linie! Doporučuji!

    • Ivča:

      Děkuji za milý komentář a mám radost, že se dílo podařilo 🙂 Dobrý knedlík k té naší české parádní kuchyni patří, tak je fajn mít v záloze dobrý recept. O četnosti přípravy už musí každý rozhodnout sám. U nás doma se knedlíky nedělají příliš často, ale když na ně dojde, jsou domácí, protože ty jsou nejlepší 🙂 Hříbková omáčka bez knedlíků by byla jen poloviční slast! A když jde o slast, je třeba si umět odpustit i drobný hřích. Je mi potěšením, že recept se ukládá i do Vaší zlaté knihy receptů, čímž na sebe bere zvláštní poslání, neboť teplo domova sálá též z kuchyně 🙂

  46. Napsal jsem zde komentář a ten se ani po 10 dnech zde neobjevil. Proč???

Přidal komentář