Nugátový koláč zařazuji do vánoční rubriky, protože tam jednoduše patří. I když to tak na první pohled nemusí vypadat.
Kdybych nezaútočila nugátovým koláčem s oříšky, zmizely by všechny vanilkové rohlíčky, které jsem dneska pracně napekla. Koláč s nugátem jim byl neuvěřitelně silným soupeřem, tím pádem šly vanilkové rohlíčky pěkně do pozadí a pustili jsme je ze zřetele. A o to mi šlo. Ubránit alespoň krabici cukroví do Štědrého dne 🙂 Máte stejný problém? Taky si u vás v kuchyni na právě vytažený plech cukroví z trouby už někdo brousí zuby?
Zažeňte je! Tady máte recept na nugátový koláč, který vám nepřidělá moc práce.
Nugátový koláč
- chlazené těsto (listové nebo křehké) – spoléhám se na Wewalku
- 200 g nutelly
- extra hustá kysaná smetana Chef de Créme
- 2 vejce
- žádný cukr!
- drcené lískové oříšky (ale jde to i bez nich)
Chlazené těsto je ideální a uspoří čas. Navíc je rozválené na pečicím papíru, stačí ho posadit do koláčové formy a je to. Nugátový krém jsem připravila z extra husté kysané smetany, nutelly, vajec.
Všechno metličkou rozmíchat do hladkého krému a vylít na těsto do formy. Těsto předem propíchejte na několika místech ostrou vidličkou, aby se těsto nezvedalo.
Pečeme 40 minut při teplotě 180 °C v předem vyhřáté horkovzdušné troubě. Koláč před pečením můžeme posypat drcenými lískovými oříšky, které jsem předem opražila na horké pánvi.
Umím si v nugátovém koláči představit i kapku alkoholu. Kdyby voněl po kapce koňaku … 😉
Famózní koláč zafungoval naprosto dokonale. Po lačném požití tří kousků nemám na sladké ani jednu chuť a vanilkové rohlíčky jsou najednou všem fuk. Tím se přiznávám, že napečené cukroví pochopitelně uždibávám o 106 🙂 Vy snad ne?
Jestli máte zájem o recept na vanilkové rohlíčky, mohu posloužit 🙂
Nakoukněte do rubriky Vánoce.
Čokoládový objev na závěr:Až pojedete do Itálie a dostanete chuť na něco opravdu delikátního a velmi čokoládového mám pro vás jeden zaručený tip, jak si užít dokonalou chuť čokoládového krému. Tuhle dobrotu dostávám pravidelně od své dcery a kdyby ji někdo dovážel k nám, mohli bychom si všichni užít kus čokoládového nebe pro sebe.Existuje dokonalý oříškový krém od firmy Novi – Crema Novi (senza grassi estranei – bez přidaných tuků) s obsahem 45 % lískových ořechů nejvyšší kvality a s velkým podílem kakaového másla. Firma Novi patří mezi jednu z nejvlivnějších značek v Itálii, co se výroby čokolády týče. Má 20 % celého trhu. Do svých výrobků používá kakao “cru”, které pochází z plantáží v Grenadě, Ghaně a Ekvádoru. Tento čokoládový krém poráží ve své domovině marketingově slavnější Nutellu na celé čáře. Za kelímek Novi (200 g) dáte 3 € .Já si přeji, aby tahle dobrota byla k mání i tady 🙂Ringrazio tanto alla mia figlia Petra per le informazioni riguardo il cioccolato 🙂
Těším se na letošní novou zásilku, ať nemusím nugátový koláč příště dělat z Nutelly 🙂
Koláč vypadá dokonale a voní až k nám, 🙂
Zakysanou smetanu od Yoplait neznám. Jejich jogurty nejsou u nás v oblibě, tak se na tuto značku ani nedívám. Ale tahle Chef de Créme je lákavá, hned se po ní podívám a koláč vyzkouším. U nás se vánoční cukroví taky ztrácí, 🙁 věřím, že tahle dobrůtka u nás taky zabere. 🙂
Přeji krásný a klidný předvánoční čas.
Alena
Alena:
Zakysanou smetnu lze použít i jinou, možná tahle byla zbytečně příliš plnotučná, ale bohužel jsem po ruce neměla jinou. Když mohu, tak těmi kaloriemi šetřím. Koláč byl úžasný a kdo má rád nutellu, ten si na něm smlsne 🙂
Mějte se krásně a vánočně. Šárka
Smetanu Chef de Créme jsem zaznamenala u nás v obchodě a vyzkoušela. Je opravdu dost hustá a to jí připisuji ke cti. Pohlreich o ní říká: \”Tak téhle smetaně říkám Paní.\” :o) Koláč je parádní od pohledu a ještě k tomu nugátový, což je v naší rodině hodně velký hit. Nutella se doma vždycky najde, tak určitě podle Šárčina receptu vyzkouším.
Hezký předvánoční čas přeje Hanka.
Hanka:
Doporučuji vyzkoušet, je opravdu skrz naskrz nugátový a dobrá smetana je mu ke cti 🙂 Tu s Pohlreichem jsem koupila nějakou náhodou, protože mám v oblibě jinou značku, ale nebylo jí co vytknout. Díky za zprávu a mějte se krásně a vánočně. Šárka 😉
Výborný nápad, pořídit si takovou sladkou zbraň.
Doposud jsem při hlídání cukroví jen vrčela a cenila zuby, avšak nekousala ;-)!
toffo:
Říkala jsem si, že ten koláč neměl být tak dobrý 🙂 Snědl se na posezení :-)))
Tak tenhle recept mi padl přímo do rány 🙂 Včera jsem vyrobila domácí nutellu (tu kupovanou, která je vlastně jen z cukru a rostlinného oleje a oříšků obsahuje asi jen 13 % a kakaového prášku jen 7 %, prostě od té doby, co máme malého, nepoužívám) a i když srdnatě lepila spoustu druhů cukroví, ještě jí pěkný kopec zbyl, takže pro ni asi najdu příjemné využití 🙂
A jinak k tomu cukroví, mě připadá právě nejlepší ochutnávání teď v adventním čase, protože v čase vánočním a povánočním už jsou všichni přeslazení a na cukroví se nechou ani podívat. Loni jsme to takto praktikovali a po Vánocích nám zbyloa jen malá hrstka cukroví a to bylo ono. Takže přeji krásný a sladký advent.
Madla:
Kdo odolá nutellu nesníst jen tak lžičkou rovnou ze skleničky, ten si může dopřát za svou statečnost kousek koláče 🙂 Domácí nutella je jistě bezva počin, ale ani tu koupenou nezavrhuji. V Itálii existuje jeden produkt, který má v sobě cca 75 % oříšků a spoustu kakaového másla. Bohužel tady se koupit nedá, tak občas zahřeším i s tradiční Nutellou. Používám ji hlavně na lepení některého cukroví. Na téma cukroví: nám taky chutná před štědrovečerní večeří nejvíc :-))) Ale přeci jenom musím udělat několik vánočních sladkých balíčků, tak hromádku cukroví chráním vlastním tělem, aby nezmizela dřív než ji stihnu zabalit a darovat. Také přeji krásný a vanilkovo-čokoládový sladký adventní čas.
Je škoda, že tak kvalitní potraviny jako Vámi popisovaná Nutela se 75 % oříšků se tady v Česku nedají sehnat. 🙁 Proto to u mě bude i nadále jistit její domácí výroba: http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/recept-na-domaci-nutellu-a-reportaz-z-vanocniho-peceni
Jinak k tomu curkoví, také dělám chutné a sladké balíčky pro své blízké, proto to u násdoma poslední dobou vypadalo jako v manufaktuře na cukroví, jen s trošku větším adrenalinem 🙂
Jako zdravější náhradu za Nutellu jsem objevila Bio čoko-oříškovou pomazánku Samba od f. Rapunzel, je naproto úžasná, chutná hodně oříškově ( obsah oříšků 45%). Se synem jsme se o ní skoro prali a to já čokoládu obecně moc nemusím. Ikdyž je dost hustá, tedy na slepování křehkého cukroví nevím nevím a cena není rozhodně nízká, stojí za to do ní ponořit lžičku!
http://www.vsebio.cz/bio-samba-coko-oriskova-pomazanka/
Tytka:
Díky za další zajímavý objev 🙂 Já přidala na závěr článku o nugátovém koláči ještě zamyšlení nad Nutellou a upozornění na jeden velmi zajímavý čokoládový produkt, který dělá v Itálii slavnější Nutelle velkou konkurenci. Občas se vyplatí do čokoládového krému ponořit lžičku, to rozhodně souhlasím. Dobrá čokoláda nepostrádá vzrušení, tak proč si ji odpírat. Díky za zprávu a za skvělou ochutnávku od Rapunzelů 🙂
u nás je nutella:-) nebo tohle http://www.alnatura.de/de/produkt/22585, myslím že je složením stejná jako rapunzel, možná podobný výrobce. a je asi o třetinu levnější (u nás ke koupi v dm), což není k zahození:-)
farfalla:
To vážně nemí k zahození 🙂 Dík
Prosím, jak připravujete tu domácí nutellu? Několikrát jsem se o to už pokoušela, ale vždy to chutnalo spíš jako poleva než nutella 🙁
Helena:
Já domácí nutellu nepřipravuji. Originál nutella je chuťově skvělá, i když ne příliš zdravý (asi jako každá běžná čokoládová pochoutka) – zkuste se poptat na blogu u Madly, která zde nechala na přípravu domácí nutelly odkaz. Přeposílám ho níže:
http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/recept-na-domaci-nutellu-a-reportaz-z-vanocniho-peceni
Mockrát děkuji za odkaz, nemohla jsem ho nikde najít. Zkusím jak nutellu, tak koláč 🙂 Hezký den
recept
Koláč už jsem pekla 2x. Poprvé jsem ho posypala mandličkama a byl super. Podruhé jsem ho udělala s opraženými nasekanými oříšky a byl výtečný 🙂 teď ho peču opět s mandličkama, ale vylepšila jsem ho ještě o kousky banánu a už se těším až ho ochutnám 🙂 Díky moc za super recept 😉
Míša:
Super! Každé vylepšení oříškem nebo mandličkou koláči zvedne reputaci. S kousky banány nemusí být vůbec špatný! Čokoláda a banán je dokonale harmonická dvojice. Zajímal by mě výsledek 😉
Díky moc za zprávu a ať chutná! Šárka 😉
tak už je upečený, ještě jsem ho vyfotila než ho sníme 🙂
http://foto.dama.cz/foto.php?f=920152
Míšo, to je krása! Budete mít krásně sladký a čokoládový pátek 🙂 Díky za odkaz na foto a za propagaci nugátových koláčů. Šárka
Potvrzuji, krém Novi je to nejlepší, co lze na poli oříškových čokokrémů dostat. Ty německé produkty jsou nastavované palmovým olejem, zkusil jsem je a Novi je opravdu znatelně kvalitnější 😉
Po jakékoliv návštěvě Itálie vozíme nejméně 4 kelímky (letos se tam dostanu v září) a doma si pak užíváte opravdu orgastické chuťové zážitky 😉
DObrý den, koláč je krásný, úplně se mi sbíhají sliny. chci se zeptat, jestli lze s tímhle křehkým těstem (wewalka) udělat i závin, popř, šátečky??? Půjde mi těsto zavinout, nebo je lepší na koláče?
Děkuji za odpověď 🙂
Honza:
Krém Novi je jeden z pokladů Itálie 🙂
Tyna:
Upřímně řečeno, nikdy jsem toto těsto nepoužila na nic jiného než na koláčový podklad. Není tak křehké a tvárné, jako těsto listové. Raději bych zůstala u těch koláčů a na závin volila těsto jiné.
Dobrý den,
článek je už starší, ale přesto zajímavý. Zcela s Vámi souhlasím v tom, že Nutella je především vynikající marketingový počin. A Crema Novi je vskutku neporovnatelně lepší. Nemáte nějaký zdroj v České republice? Je to chuťově i kvalitativně jiná liga než Nutella. A jen malé upřesnění: město Novi Ligure má sice Ligurii v názvu, ale ve skutečnosti leží v Piemontu. Nic ve zlém, jen přátelská poznámka 😉
Zdraví Filip Z.
Filippo:
Crema Novi je čokoládový zázrak 🙂 Bohužel zdroj v ČR nemám, ale budu to muset nějak zařídit. Za přátelskou poznámku velice děkuji! Nevšimla jsem si, máte rozhodně pravdu 🙂 Díky a zdravím! Šárka