Letní soutěž o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo
Další letní nápad do soutěže poslala Olga Pavlatová. Její tip je bramborový salát s cuketou a bazalkou, ideální a zdravé osvěžení na horké letní večery.
Milá Šárko,
původně jsem měla v hlavě docela jiný recept do letní soutěže, ale vzhledem k panujícím vedrům jsem dala přednost něčemu lehkému, osvěžujícímu a využívajícímu čerstvých domácích surovin. Myslím, že ve stávajícím počasí i zarytí masožrouti a omáčkáři upřednostní jídlo, po kterém si nebudou připadat o pět kilo těžší. Olga Pavlatová
Bazalkový bramborovo-cuketový salát
Na dvě porce je třeba nachystat:
- 4 středně velké brambory
- 1 cuketu (nepřerostlou, aby nebyla plná velkých semínek)
- asi 10 cherry rajčat
- půlka cibule
- hrst bazalky
- lžíce červeného vinného octa
- lžíce citronového olivového oleje (nebo obyčejný olol a trochu citronové kůry a šťávy)
- větší špetka soli
- trocha oleje na opečení zeleniny
- parmazánové hoblinky
Brambory jsem nakrájela na plátky, předvařila v osolené a okmínované vodě. Mezitím jsem v míse umíchala zálivku (nasekaná bazalka, olivový olej, vinný ocet a sůl). Cuketu jsem nakrájela na plátky, trošku pomazala olejem a opekla na kontaktním grilu, stejně jako na měsíčky nakrájenou cibuli a uvařené brambory. Místo kontaktního grilu by šla jistě stejně dobře použít i pánev. Zeleninu jsem smíchala v míse se zálivkou, na čtvrtky nakrájenými rajčaty a posypala parmazánem. Salát byl vynikající vlažný, ale věřím, že v panujících tropických vedrech by bodnul i vychlazený jako příloha k stejku.
Dobrou chuť a krásné léto přeje Olga Pavlatová.
Bramborové saláty na všechny způsoby mám ráda a tento je nevšední, proto vítám možnost k vyzkoušení. Děkuji za nápad.