Chodíte na houby?
Se začátkem houbové sezóny vyhlašuji houbařskou soutěž, která bude trvat až do podzimku. Pošlete nějaký houbový domácí superrecept s fotografií hub a poté i výsledného kuchařského díla na adresu
info@gurmanka.cz a pěkná odměna vás nemine. Recepty budou zveřejněny v rubrice čtenářských receptur a poté dáme hlavy dohromady a nejlepší tři příspěvky vybereme do finále. Pokud máte s houbami spojený i nějaký příběh či příhodu, kterou jste osobně zažili, klidně ji k příspěvku přidejte. Může to být i houbový citát nebo básnička 🙂 Prostě co vás napadne a s houbami souvisí. Jsem přesvědčená, že všichni houbaři jsou duší velcí romantici 🙂
Ceny pro výherce:
Pro výherce jsem připravila pěkný keramický lívanečník, který jsem si osobně nechala vyrobit u mé šikovné sousedky keramičky. Byl tak pěkný, že jsem jich nechala vyrobit hned několik a ráda se o něj s vámi rozdělím a věnuji ho vítěznému autorovi nejzajímavějšího receptu. Tři nejlepší příspěvky budou odměněny stolním kalendářem s recepty na rok 2012, které jsem připravila a zrovna se z tiskárny dostávají do prodeje.
Těším se na vaše nápady a přeji všem úspěšný houbařský rok! 🙂
ukončení soutěže – 15 října 2011
P.S.
Jestli je pravda, že co Čech to houbař, sejde tu příspěvků jistě velká hromada. Já sama jsem houbových inspirací připravila už celou řádku a pořád nemám pocit, že bych nevěděla co s plným košem hub.
Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
Milá Šárko, Váš košík s houbami a borůvčím je prostě nádhera! Lepší úvod k této soutěži snad ani nemůže být – houby miluji, a už se těším na příspěvky a lesní \”úlovky\”. Z Vašeho košíku mě úplně dostala bedla, protože tu člověk musí skutečně najít, a není jen tak k mání. K bedlám chovám srdeční vzpomínky z dětství, kdy jsme si je s otcem jen tak nasucho opékali posolené na litinové plotně. Ta šťáva kterou pustila.. Lahůdka!
Pepa:
Když se košík podaří naplnit, je to vždycky radostný pohled 🙂 Snad budou mít letos všichni houbaři dost štěstí a nápadů, aby se mohli případně se svým příspěvkem zapojit do soutěže. A když ne, tak aby to u nich doma pěkně zavonělo po houbách 🙂 Bedla je mezi houbami královna a faktem je, že jich nikdy není moc. Slyšela jsem vyprávět, že kousek za naším domem rostly bedly tak vysoké, že si z nich děti dělaly paraplíčka 🙂 Tak velkou pánev doma nemám, usmažit houbový řízek by nešlo, tedy nelituji toho a mám radost, když najdu nějakou menší.
P.S.
Foto není letošní, ale i letos jsem již našla slušnou hromadu hub – převážně bílých hříbů 🙂
Pěkná soutěž! U našich známých vyhrávají houbičky naložené – tzv. soplové. Ale takové smažené bedly, nebo hovězí na houbách či jen poctivá houbová polévka – to jsou ty důvody, proč člověk bere košík, nůž a vyráží do lesa!
HaF:
Smažené bedly patří přímo do houbového lahůdkářství 🙂 O houbičky naložené u nás doma (kromě mě) nikdo moc nestojí, ale sušené houby se nikdy neztratí a asi je máme v nějvětší oblibě. Je to dáno tím, že čerstvých hub se v době hojnosti člověk rychle přejí a ty sušené krásně voní a dlouho vydrží. V zimě do bramboračky neznám nic lepšího. Kvůli tomu se opravdu vyplatí nelenošit a do lesa si alespoň párkrát za sezónu vyrazit 🙂
Miluju hovězí maso a hovězí pupek na žampionech mě naprosto dostal. Skoro mi tekly sliny! Hovězí pupek se snažím už delší dobu sehnat v řeznictví, ale na malém městě to nejde. Pokusím se stejný recept uvařit z hovězího krku – mám krásné maso, není to sice pupek, ale určitě to taky bude dobré ! Už se těším. Hodně dobrých receptů v této soutěži!! těším se, že je budu pravidelně zkoušet:)
Jana z VM:
Jano, ani já jsem s hovězím pupkem ještě neexperimentovala a je to jistě škoda! Tento recept opravdu láká k vyzkoušení a sama se těším, co dalšího se tu objeví. Právě dnes jsem zveřejnila jeden báječný houbový recept od Marie – člověk se neudrží, aby nedostal chuť 🙂
Tak jsem si pročetla receptíky a i já přidám jeden z mnoha našich oblíbených -Nadívané žampiony ( Plněné jsou super i mladé bedly)
Žampiony očistíme, vykrojíme z nich nožičky a připravíme si směs na jejich plnění. Nádivka : Nadrobno nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájené nožičky žampionů orestujeme na pánvi spolu s – rovněž na kostičky – nakrájenou kyselou okurkou. Tuto směs zalijeme vejci -jako by se jednalo o smaženici . Touto směsí naplníme hlavičky hub a celé potom obalíme v trojobalu a opečeme. Podáváme třeba s bramborovou kaší , a musím říct, že u nás je o ně většinou rvačka :-))))
Anna:
Zajímavé osvěžení v receptu obstarají kyselé okurčičky. Mám je moc ráda 🙂 A hebká bramborová kaše mi nikdy nemůže pokazit náladu. Díky za další inspiraci a přeji krásný víkend. Šárka