Dezerty a sladké hříchy

Vášeň pro maliny

14 komentářů

Letní soutěž o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo

Bářin makový přelud s malinami

 

Na začátku všeho byl velký maliník krásně obsypaný malinami a obrázek dortíku, který mi padl do oka (já totiž peču podle obrázků – když se mi něco zalíbí, tak propadnu touze ochutnat tu nádheru a prostě a jednoduše to upeču). Když jsem tento dortík dělala poprvé, byla jsem velmi mile překvapena nejen chutí, ale i krásnou kresbou na průřezu. Spojení sladkého makového korpusu, smetanové náplně a mírně kyselých malin je perfektní. Skvělou ukázkou vášnivého zahoření byl můj manžel. Ten je pouze “masový” typ, tudíž sladké vůbec nejí. Když jsem ho přesvědčila, aby alespoň ochutnal kousíček, skončilo to tak, že mi vzal vidličku z ruky a během chvilky byl prázdný talířek. Možná bych měla trošku pozměnit název dortíku…

Malinová vášeň

– ani masožravec neodolá 🙂

Na těsto:

  • 100g měkkého másla
  • 30g moučkového cukru
  • 1 balení vanil. cukru
  • 1 balení skořicového cukru
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 90g moučkového cukru
  • 100g mletého máku
  • 70g hladké mouky

Na krém:

  • 50ml vody
  • 1 pol.lžíce citronové šťávy
  • 1 balení želatiny (já jsem použila celé balení plátkové želatiny – 6 plátků)
  • 500ml zakysané smetany
  • 1 bal. vanil. cukru
  • 4 pol.lžíce moučkového cukru
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 100g malin

Na ozdobení:

  • 200g malin
  • 1 bal. dort.želé červené

Příprava:

Máslo s moučkovým cukrem (30g), vanil. cukrem, skořic. cukrem a solí vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky. Bílky s moučkovým cukrem (90g) vyšleháme do tuha. Sníh opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Smícháme mák s moukou, přidáme do těsta a vše promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a uhladíme. Dáme péci do spodní poloviny předehřáté trouby.

Teplota pečení:
el.trouba:180°C
plyn.trouba:3.stupeň
horkovzdušná trouba: 160°C

Doba pečení: cca. 40 minut

Po upečení necháme korpus vychladnout ve formě.

Příprava krému: Vodu smícháme s citronovou šťávou a namočíme do ní želatinu, kterou necháme nabobtnat. Po nabobtnání rozpustíme želatinu ve vodní lázni. Zakysanou smetanu, vanil.cukr a moučkový cukr dobře promícháme a vmícháme ušlehanou smetanu, maliny a rozpuštěnou želatinu. Připravený krém natřeme na vychlazený korpus, povrch uhladíme a dáme na 3 hodiny do ledničky vychladnout. Po vychlazení rozložíme na krém maliny. Připravíme dort.želé dle návodu a nalijeme na povrch dortu. Necháme opět vychladit.

Krásné léto přeje Bára Hlavíková

Děkuji Báře za úžasný recept v nevšední kombinaci opojného máku a zralých malin. Je to jako krásný makový přelud s malinovým rozptýlením 🙂

Letní soutěž o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo

Netrvalo dlouho a bylo vyzkoušeno. Ochutnávka od Majky je vážně boží 🙂

 

14 Komentářů

  1. Vypadá to tak krásně, že mám puzení vyzkoušet to 🙂 Bohužel nemám to nejdůležitější – maliny. Pro jistotu ještě obejdu sad, ale mám pocit, že nic zralého se tam zatím nečervená. Ovšem vypadá to krásně !!!

  2. Vypadá to božsky… Kombinace máku/malin/smetany by mě nikdy nenapadla a když to vidím tak si prostě nemůžu pomoct. Tohle dílo bude tou nejlepší obhajobou návštěvy krámku s kuchyňským náčiním a zakoupení mlýnku na mák. Konečně! 🙂 Dneska do toho jdu. Napíšu večer 🙂

  3. Vyzkoušeno (s rybízem), je to vynikající! Korpus vláčný a chuťově výborný a krém osvěžující, doporučuji a za recept díky! :o)

  4. Usinka:

    Bože, mlýnek na mák 🙂 Zrovna jsem se ptala sousedky, jestli náhodou doma nemá ten starý retro mlýnek, co měla moje babička. Bohužel už skončil někde v propadlišti dějin, koupila si nový …
    Tak ať se ta rozkošná dobrota povede! Také jsem si říkala, že bych na takový zajímavý nápad nepřišla. Mák, smetana, maliny – to prostě musí ladit i chutově, protože opticky je to přímo k sežrání 🙂

  5. Majka:

    Děkuji za rychlost, se kterou bylo vyzkoušeno 🙂 To určitě autorku receptu, Báru, moc potěší! A nás to těší taky, protože je to o důvod víc, abychom tuhle sladkou záležitost neodkládaly a pustily se do pečení.

  6. Hlasim prichod z malin a dotvarim smetanu…uz ted se mi sbihaji sliny!

  7. Jo a ted zadrhel…ta zelatina se tam leje horka??? Ja jim tam nalila,tak uvidime…

  8. Zdravím vás a jsem moc ráda, že se vám dortík líbí. Ještě víc mne těší, že dortík byl už vyzkoušen i v jiné kombinaci. Musím tedy říct, že při představě s rybízem se mi sbíhají sliny:-)

    Janabella: Želatinu jsem nechala nabobtnat a pak jsem ji pouze zahřála do rozpuštění (nevařila se), tudíž byla teplá.

  9. Tak se včera pečení nekonalo 🙁 Došla jsem domů a tam mě čekal kyblík jemné omítky a špalety na všech oknech. No nic, až se zadaří, napíšu 🙂

  10. Tenhle dort pecu už dobrých 10 let, nejčastěji s jahodami. Letos jsem se i s celou rodinou přestěhovala do USA…a bez receptu! Už jsem chtěla panikařit, protože z hlavy si jej nepamatuji, ale vy jste mě zachránila. Děkuji! (Mmch recept jsem před mnoha lety našla na kalendáři dr oetkra. Úspěch jsem s nim slavila pokaždé.)

  11. Maliny – pro ty já mám také neskutečnou slabost, miluji je už od malinka a nemohu se jich \”nabažit\” 🙂 S manželem jsme letos přešli k jinému dodavateli plynu, tedy přesněji k firmě https://www.epet.cz/plyn/ a to s sebou nese spoustu pozitiv – například také to, že můžu zase více péct, protože nemusí přemýšlet nad tím, že budeme mít na konci měsíce drahé vyúčtování.

Přidal komentář