Podzim mám spjatý s provoněnou kuchyní a teplem sálajícím z kachlových kamen, vše podmanivě doplněné vůní koláče a čaje s rumem. U nás už došlo na všechny jablečné a hruškové variace, proto nastal čas na něco trochu jiného.
Vrátila jsem se z procházky s několika hříbky. Cestou kolem lísky mi spadlo do košíku pár lískových oříšků. V lese si nešlo nevšimnout zářivě červených korálků drobných brusinek. Byly doby, kdy se to ve zdejších lesích na blatech brusinkami jenom červenalo. Ty doby jsou pryč, ale zavadit o keříky brusnic není nemožné. Houby, oříšky, brusinky – to všechno je podzim. Cestou domů jsem si v hlavě poskládala podzimně naladěnou recepturu na hříbkový koláč. Během chvilky už voněl z trouby a zpříjemňoval mi chladný, leč sluncem prosluněný sobotní den. Pro vás mám kousek inspirace v podobě snadného, ale velmi vnadného receptu. Svou hru šálivou v tomto koláči rozehrály koketně brusinky. Sáček sušených brusinek mi doma téměř nikdy nechybí. Dá se s nimi krásně kouzlit a já se na drobná kouzla v kuchyni spoléhám. O hříbky v tomto koláči jde až v první řadě, proto je nelze přehlížet. Byly to právě hříbky, kdo se postaral koláči o pověst “neodolatelného svůdce” – zmizel totiž závratnou rychlostí a zůstala po něm v kuchyni jen ta krásná podzimní vůně a teplo linoucí se z pootevřených dvířek trouby … teplo domova.
Hříbkový koláč s oříšky a brusinkami
- miska nakrájených hříbků
- 1 lžíce oleje nebo přepuštěného másla
- sůl
- pepř
- 2x strouhnout citrónové kůry
- 4-5 lžic bílého vína
- zelená petrželka (tymián, rozmarýna)
- koláčové těsto (recept je k dispozici zde, ale použít můžete i těsto koupené)
- kousek jemého sýra s bílou plísní na povrchu (Brie, Camembert, Hermelín)
- 2 lžíce sušených brusinek
- několik lístků peprné rukoly
Oříškový krém na zalití koláče:
- připravího ho z 1 ks husté kysané smetany (event. creme fraiche) – stačí 150 g
- 2 vejce
- hrst mletých lískových oříšků
- sůl
- podle chuti čerstvě mletý pepř
Čerstvé hříbky očistíme a orestujeme na lžíci dobrého oleje nebo přepuštěného másla. Lehce osolíme, opepříme, přistrouhneme malinko citrónové kůry (předem dobře omyté) a hříbky podlijeme malým množstvím bílého vína. Všechnu šťávu z hříbků vydusíme a přidáme hrst nasekané zelené petrželky. Kdo chce mít koláč voňavější, přidá trochu tymiánových lístečků nebo drobně nasekanou rozmarýnu. Houby necháme vychladnout a připravíme si koláčové těsto. Kdo si chce přípravu zjednodušit, možná použije těsto hotové. Kdo nechce žádný krok obejít a vše si připravit doma sám, ten se do těsta pustí teď hned.
Do koláčové formy, předem vyložené pečicím papírem vložíme rozválené těsto. Na spodu ho několikrát propícháme vidličkou a vložíme podušené houby. Na houby dáme drobně pokrájený kousek sýra Brie a posypeme hrstičkou sušených brusinek. Pro zajímavou chuť lze přidat pár lístků rukoly.
Kysanou smetanu smícháme s jemně namletými lískovými oříšky, osolíme, opepříme, ochutíme drobně nasekanou červenou cibulí a prošleháme s 2 ks čerstvých vajec. Oříškovým krémem koláč zalijeme a vložíme do předehřáté horkovzdušné trouby na 180 °C.
Pečeme tak dlouho, dokud povrch koláče krásně nezezlátne a nebude mít barvu podzimního listí. Přepočteno na minuty, pečeme 45 minut 🙂
Koláč krásně voní už od prvních minutek v troubě, ale nejsme zbytečně netrpěliví, troubu neotevíráme a po upečení koláč necháme přiměřeně dlouhou dobu prochladnout. Vyplatí se to 😉
Teprve potom se všechny chutě krásně projeví a zajímavá sladkokyselost sušených brusinek s dokonalou hříbkovou chutí vás dostane. Raději se nezmiňuji ani o příjemné chuti oříšků, protože nad ní jsem se blahem rozplývala … Do receptu nepatří zbytečné chvalozpěvy, budu ráda, když slaný hříbkový koláč vyzkoušíte a zaujmete na něj svůj vlastní názor.
Dost možná i vymyslíte nějakou krásnou a hravou inovaci. Potom si o tom můžeme v komentářích popovídat. Důležité je, že krom vůně vnesou tyhle drobné kuchařské radosti do domu téz pohodu a důvod svolat rodinu ke stolu. Žádný koláč se doma neutají a tenhle opravdu pronikavě voní. Pořád si říkám, že koláčová forma je univerzální kousek nádobíčka a dají se s podniknout dělat velké věci. Proto nemám doma jenom jednu a byť by mi překážela sebevíc, budu ji bránit vlastním tělem, protože vím co všechno spolu dokážeme 🙂
Existují stovky příruček slibujících zlepšit váš život. Jestli to dokáží? Nevím! Ale dobrý recept na koláč – právě vytažený z trouby – vám život zlepší okamžitě. Z toho mi logicky vyplývá, že taková kuchařka není vůbec špatná příručka pro život 😉
Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
Mým receptem na hříbkový koláč s oříšky zvolna ukončuji houbovou soutěž a posledním dvěma došlým receptům s fotografiemi posílám jako pozornost kalendáře na rok 2012. Děkuji všem za zajímavé a inspirativní nápady s vůní lesa 🙂
P.S. Pozor v lese na přemrzlé houby! Těmi se můžeme i otrávit.
Tak to by byl můj vítěz soutěže! Už jen díky nádherným fotkám se mi dělají chutě a krásně napsané povídání je jen povzbuzuje.
P.S. Děkuji za milou pozornost, už se těším na pošťačku!
HaF:
Každý recept má svůj půvab, proto za každý zvlášť ještě jednou děkuji. Tento jsem si schovala na ukončení letošní houbařské sezóny a budeme se těšit zase za rok. To nastřádáme novou inspiraci a na plotně nám zavoní všelijaké laskominy s vůní lesa 🙂
P.S.
Balíček připravím a pošťačku popoženu 🙂
Ježíš, to je dobré! Vy mě mučíte! Jsem zrovna po komplikovaných operacích a musím držet dlouhou přísnou dietu. Ne že by mi ta dietní jídla nechutnala, ale takovéhle lahůdky jako Váš báječný hříbkový koláč smím jenom virtuálně 🙂
Sančenka:
Přeji brzké vyzdravení! A musím se přiznat, že já nejméně týden na jídlo budu také z povzdálí jenom koukat 🙂 Může za to stomatologický zákrok. Moc dobře vím, jaké to je mít chuť a nemít možnost si něco dobrého dát. Ach, jsou to muka. Tak ať se nám to dobře snáší a brzy jsme fit a při síle a chuti 🙂
Vypadá to lákavě.Už léta houby nejen moc ráda sbírám, ale samozřejmě i jím,tak že vítám další recept do kuchyně naší mlsné rodinky:-)
Dobrý slaný koláč přijde vhod za každého počasí 🙂 Když nejsou hříbky, nevadí. Ale když jsou, tu jejich vůni nic jiného nemůže trumfnout. Mlsnou rodinku si musíme předcházet 🙂
Ach bože, tomu říkám dobrota, která i ze studeného a nevlídného podzimu dokáže vykouzlit krásné a vůněmi prosycené roční období. Škoda jen, že do lesa se už nedostanu, takový báječný a trošku netradiční hříbkový koláč bych si moc ráda připravila. Tak se budu kochat alepsoň virtuálně 🙂
Madla:
Pravda, houbařské košíky jsme už odhodili, ale kdo se trochu činil, ten něco nasušil do sklenice nebo naškudlil do mrazničky. Moc toho v zásobách nemám, ale zrovna dneska jsem z toho mála vykouzlila lahodnou polévku s hříbky. Ta k podzimu sedne lépe než hříbkový koláč 🙂 Za něj supluje nedělní bábovka, na kterou jsem si přes celé léto snad ani jednou nevzpoměla.
Tak toto je opravdu velká krása, Šárko. Mňam, sliny se sbíhají a mysl zatemňuje.
Petr:
V tom případě \”lesní magie\” funguje 🙂 Vůni čerstvých hříbků se jen těžko odolává.
Kalendář už je doma. Děkuji!
HaF:
Hanko,
děkuji za strpení, ani jsem v tom fofru nestihla do obálky vložit pozdrav. Tímto to napravuji a ať celý příští rok kalendář slouží k užitku a všechny dny jsou s ním takříkajíc \”sladké\” 🙂
Letos ho vyzkouším. Díky za recept.
Milada:
Doporučuji. Letos by o hříbky neměla být žádná nouze 🙂