Brambory, Houby

Zapečené brambory s paprikovou klobásou a houbami

5 komentářů

Houbařská soutěž od léta až do podzimu měla již jedno předkolo vylosovaných výher, ale stále je možnost nějaký ten houbový skvost na talíři do soutěže poslat. Podzim houbám přeje, tak proč si ještě nevyrazit na romantickou procházku do lesa?  Dnes je tu nápad od blogerky Hanky alias HaF. Houby jsou součástí pekáčku plného pěkně zapečených brambor s voňavou klobásou. Slovo má Hanka.

Vaše houbová soutěž mi připomněla jeden oblíbený recept mé mámy – zapečené brambory s paprikovou klobásou a houbami. Protože sušené hříbky doma ještě nějaké jsou a navíc jsem tyto brambory už nějakou dobu nedělala, byla to jasná volba.

Tento recept mám spjatý s dětstvím, bylo to mé oblíbené jídlo. Ani nevím, proč jsem ho dlouho nevařila, snad proto, že naše děti se s hříbky moc nemají rády. Sice je rády sbírají, ale na talíři je to jiné, to sympatie opadnou. Klamu je tak, že sušené houby pomelu a dodávám je do jídla jako prášek. Houbová chuť jim nevadí, jen ty hříbky nemusí vidět.

Ale zpátky k receptu, není složitý, výčet surovin je jednoduchý a výsledek vynikající (alespoň pro mne).

Zapečené brambory s paprikovou klobásou a houbami

  • brambory – dopředu uvařené ve slupce, oloupané
  • paprikovou klobásu – nejlépe lehce pikantní, od dobrého řezníka
  • sušené houby – dopředu namočené ve vodě
  • sůl, pepř, kmín mletý, sádlo (nenahrazujte olejem – za to se přimlouvám)

Pekáček vymažeme sádlem a vyskládáme vrstvou vařených brambor, nakrájených na plátky. Osolíme, posypeme mletým kmínem a poklademe kousky sádla.

Pokračujeme další vrstvou brambor, opět okořeníme, přidáme sádlo a vyskládáme další vrstvu. Obvykle mi vyjdou brambory ve třech vrstvách. Přiklopím druhým pekáčkem a peču v toubě asi 20-30 min při 200°C.

Mezitím si nakrájím klobásu na kolečka a vymačkané houby na jemno. Mamka je mlela v masomlýnku, ale já, jakožto pohodlný člověk, který pak nechce umývat celý mlýnek, je raději krájím, kvůli našim dětem velmi na jemno, ale nevadí, když kousky budou i větší.
Když brambory začínají zlátnout, přidám houby, klobásu, opepřím, ještě okmínuju a případně dosolím, či přidám trochu sádla.Promíchám a nechám zapéct, teď už otevřené dalších 20-30min.

Hotové brambory podáváme s nakládanou okurkou.
Dřív jsem i experimentovala – přidávala jsem koření, měnila druh klobásy nebo jsem zkoušela uzené maso, ale nakonec jsem se vždy vrátila k této variantě a už ji neupravuji – je totiž bezkonkurenčně ta nejlepší! Věřím, že budou chutnat i Vám!

Přeji spoustu krásných podzimních chvilek a dobrou chuť.
S pozdravem HaF – Hanka Fryšáková

5 Komentářů

  1. Tak tohle zní i vypadá hodně lákavě! Jak HaF ví, že jsem na klobásky? 🙂

  2. Petr:

    Dobrá klobáska umí udělat pěkné divy 🙂 Nedávno jsem měla vynikající domácí hovězí klobásky a ty se bohužel nestačily doma ani ohřát a snědly se jen tak. S kouskem chleba a čerstvým křenem. Zbyla po nich jen vůně a slastná vzpomínka. Pokud jde o houbové recepty, je pomalu čas soutěž ukončit. Říkala jsem, že konec je 15. října, ale protože v lese ještě bylo pár hub, rozloučím se jedním zajímavým receptem, který jsem právě připravila a zbývá jen maličkost – než ho sním, tak nafotit a popsat vlastní přípravu. Zrovna se na to chystám 🙂

  3. Petrovi děkuji za pochvalu. Jen takový malý dotaz – kolik chlapů není na klobásky? (Ono jich moc nebude) 🙂
    Milá Gurmánko, to věřím, že hovězí klobásky rychle zmizely,u nás by to dopadlo podobně!

  4. HaF:

    Klobása = kousek masa povýšený na gastronomický zážitek. Možná proto, že pánové jsou na klobásky, nedali v řeznicko-uzenářském řemeslu šanci ženám a vládnou si tam sami 🙂 Čím je klobáska pikantnější, tím větší je po ní žízeň. No a pivečko, to je také krásný mužský výmysl 🙂

  5. Dělám něco hodně podobného,ale ze syrových brambor, je to úžasné…:)) mňam věem

Přidal komentář