Vaše houbová soutěž mi připomněla jeden oblíbený recept mé mámy – zapečené brambory s paprikovou klobásou a houbami. Protože sušené hříbky doma ještě nějaké jsou a navíc jsem tyto brambory už nějakou dobu nedělala, byla to jasná volba.
Tento recept mám spjatý s dětstvím, bylo to mé oblíbené jídlo. Ani nevím, proč jsem ho dlouho nevařila, snad proto, že naše děti se s hříbky moc nemají rády. Sice je rády sbírají, ale na talíři je to jiné, to sympatie opadnou. Klamu je tak, že sušené houby pomelu a dodávám je do jídla jako prášek. Houbová chuť jim nevadí, jen ty hříbky nemusí vidět.
Ale zpátky k receptu, není složitý, výčet surovin je jednoduchý a výsledek vynikající (alespoň pro mne).
Zapečené brambory s paprikovou klobásou a houbami
- brambory – dopředu uvařené ve slupce, oloupané
- paprikovou klobásu – nejlépe lehce pikantní, od dobrého řezníka
- sušené houby – dopředu namočené ve vodě
- sůl, pepř, kmín mletý, sádlo (nenahrazujte olejem – za to se přimlouvám)
Pekáček vymažeme sádlem a vyskládáme vrstvou vařených brambor, nakrájených na plátky. Osolíme, posypeme mletým kmínem a poklademe kousky sádla.
Pokračujeme další vrstvou brambor, opět okořeníme, přidáme sádlo a vyskládáme další vrstvu. Obvykle mi vyjdou brambory ve třech vrstvách. Přiklopím druhým pekáčkem a peču v toubě asi 20-30 min při 200°C.
Mezitím si nakrájím klobásu na kolečka a vymačkané houby na jemno. Mamka je mlela v masomlýnku, ale já, jakožto pohodlný člověk, který pak nechce umývat celý mlýnek, je raději krájím, kvůli našim dětem velmi na jemno, ale nevadí, když kousky budou i větší.
Když brambory začínají zlátnout, přidám houby, klobásu, opepřím, ještě okmínuju a případně dosolím, či přidám trochu sádla.Promíchám a nechám zapéct, teď už otevřené dalších 20-30min.
Hotové brambory podáváme s nakládanou okurkou.
Dřív jsem i experimentovala – přidávala jsem koření, měnila druh klobásy nebo jsem zkoušela uzené maso, ale nakonec jsem se vždy vrátila k této variantě a už ji neupravuji – je totiž bezkonkurenčně ta nejlepší! Věřím, že budou chutnat i Vám!
Přeji spoustu krásných podzimních chvilek a dobrou chuť.
S pozdravem HaF – Hanka Fryšáková
Tak tohle zní i vypadá hodně lákavě! Jak HaF ví, že jsem na klobásky? 🙂
Petr:
Dobrá klobáska umí udělat pěkné divy 🙂 Nedávno jsem měla vynikající domácí hovězí klobásky a ty se bohužel nestačily doma ani ohřát a snědly se jen tak. S kouskem chleba a čerstvým křenem. Zbyla po nich jen vůně a slastná vzpomínka. Pokud jde o houbové recepty, je pomalu čas soutěž ukončit. Říkala jsem, že konec je 15. října, ale protože v lese ještě bylo pár hub, rozloučím se jedním zajímavým receptem, který jsem právě připravila a zbývá jen maličkost – než ho sním, tak nafotit a popsat vlastní přípravu. Zrovna se na to chystám 🙂
Petrovi děkuji za pochvalu. Jen takový malý dotaz – kolik chlapů není na klobásky? (Ono jich moc nebude) 🙂
Milá Gurmánko, to věřím, že hovězí klobásky rychle zmizely,u nás by to dopadlo podobně!
HaF:
Klobása = kousek masa povýšený na gastronomický zážitek. Možná proto, že pánové jsou na klobásky, nedali v řeznicko-uzenářském řemeslu šanci ženám a vládnou si tam sami 🙂 Čím je klobáska pikantnější, tím větší je po ní žízeň. No a pivečko, to je také krásný mužský výmysl 🙂
Dělám něco hodně podobného,ale ze syrových brambor, je to úžasné…:)) mňam věem