Kynutý cop je pečivo pro staromilce. Na prostřeném stole se bude pěkně vyjímat mezi ostatními sladkými “obětinami” v podobě mazance, jidášů nebo třeného beránka. Velikonoce v kuchyni krásně voní po kynutém těstě a je to ta správná symbolika jarních svátků.
Velikonoční kynutý cop
- 300 g polohrubé mouky
- 30 g čerstvých kvasnic
- 100 g krupicového cukru
- 100 g mléka
- 100 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- 50 g mandlových lupínků
- hrst rozinek namočených v rumu
- 1 vejce na potření

Veselé Velikonoce!
- Velikonoční jidáše – http://www.gurmanka.cz/2011/04/velikonocni-jidasky
- Velikonoční mazanec / bochánek – http://dolcevita.blog.cz/1004/velikonocni-mazanec-podle-farskeho-receptu
- Velikonočního beránek s jablky a medovým máslem – http://www.gurmanka.cz/2011/04/velikonocni-beranek
Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi potěšením.
Přeji pohodové svátky, cop vypadá krásně. Loni jsem pekla podle Vašeho receptu mazanec a byl výborný! Letos jsem se kynutému těstu vyhla, ale na rok to asi napravím!
HaF:
Milá Hanko,
přeji pěkný povelikonoční čas a hlavně krásné jaro 🙂 Letos jsem si s kynutým těstem opět trochu hrála a došlo i na mazanec. I když je velikosti XXL, vždycky po něm do druhého dne nezbude ani drobek. Musím říct, že se na Velikonoce vždycky těším kvůli němu. Letos jsem ho připravila se zlatými rozinkami a brusinkami naloženými v rumu. Barevně to spolu krásně harmonizovalo a kdo šel kolem mazance, neodolal jeho vůni. Nakonec i s tradičním mazancem se dá pěkně experimentovat. Třeba příští rok vymyslíme nějakou velmi zajímavou inovaci 🙂