Grilování / BBQ

Smetanové fazolky s hovězím masem

5 komentářů

  

   

Soutěž na léto 2012   

SMETANOVÉ FAZOLKY S HOVĚZÍM MASEM a máslovými brambůrky

– soutěžní recept č. 3, autor receptu: Otto Plášek  

Suroviny:   

  • 1 kg falešné hovězí svíčkové
  • 1 kg čerstvých fazolek (mix zelené-žluté)
  • 1 Rama cremefine na vaření (250ml)
  • 2 sladké smetany na vaření (2x180ml)
  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • petrželová nať
  • máslo
  • sůl
  • bílý pepř
  • olivový olej
  • tymián
  • rozmarýn
  • jalovec
  • nové koření

 
Postup:  

Hovězí falešnou svíčkovou převážeme motouzem, abychom po uvaření zachovali kulatý tvar masa na řezu. Do hmoždíře dáme lžičku rozmarýnu, tymiánu, hrubozrnné soli, bílého pepře, 6 kuliček nového koření a jalovce. Vše rozmělníme a přilijeme trochu olivového oleje, tak aby nám vznikla středně hustá kašička. Touto kořeněnou kaší potřeme převázané maso po celém obvodu a dáme uležet do lednice určitě na 24 hodin. Po uležení masa následující den si do většího hrnce dáme do ¾  vodu, kterou uvedeme do silného varu a jakmile voda opravdu vře tak do ní vložíme naložené hovězí maso včetně koření. Přidáme k masu jednu neoloupanou cibuli, jednu větší mrkev a jednu střední petržel. Vaříme, dokud maso není úplně měkké, což záleží na stáří skotu. Vaříme při mírném varu. Než se maso uvaří, tak v hrnci rozpustíme 100g másla a vložíme nakrájené a dobře očištěné fazolky obou barev. Ideální délka krájení fazolek je cca 4 cm.  Fazolky promícháme s máslem, osolíme a podlijeme cca 2 dl vody. Dusíme asi 30 minut. Voda se skoro všechna vydusí.  Jakmile, jsou fazolky uvařeny tak, že jsou příjemně na skus, tak vlijeme na fazolky lahvičku Rama Cremefine na vaření a obě sladké smetany na vaření. Vše dobře promícháme a necháme lehce prohřát. Do hrnku si dáme asi 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a opatrně přidáme do fazolek se smetanou. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 minut. V průběhu provařování dochutíme solí, bílým pepřem a oříškem másla. Tím máme omáčku hotovou. Uvařené hovězí maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky. Jako přílohu si připravíme nové brambory co nejmenší velikosti i se slupkou. Dobře je očistíme, vložíme do pekáčku, kde je promícháme se směsí hrubozrnné soli, rozpuštěného másla, nasekané petrželové natě a kmínu. Pečeme na plný výkon trouby nejprve zakryté alobalem, a jakmile jsou brambory měkké tak je dopečeme pro barvu lehce bez zakrytí.  

autor receptu: Otto Plášek  

  

SOUTĚŽ NA LÉTO 2012:

Vyhrajte titanové nádobí za recept připravený na letní téma. Uvařte něco dobrého a letně naladěného na grilovací pánvičce. Někdo může excelovat v letní kuchyni, druhý být pěkně v pohodlí domova. Podmínkou je vymyslet recept tak, aby to byla oslava jídla a léta. Letní vaření je spjato nejen s vůní a chutí, ale je v něm skryto mnohem víc magie. K receptu můžete přidat třeba i malý příběh, který s vaším jídlem souvisí. Potom už stačí jídlo vyfotit, popsat jeho přípravu a zaslat ho na emailovou adresu info@gurmanka.cz. Recepty budou zveřejněny a nejlepší výtvory oceněny pěknou cenou z kolekce titanového nádobí. Výherce snad potěší i můj nový kalendář Domácí kuchyně 2013.  

Začátek soutěže byl právě vyhlášen.  

Ukončení je stanoveno na 20. srpna.  

Hlavní cena do soutěže je grilovací titanová pánev Gigant.  

Krásné a voňavé léto všem, co se k nám přidají, ale i těm, kteří se zajdou jenom kouknout a přivonět 🙂  

www.gurmanka.cz  

www.titanovepanve.cz  

    

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.  

 

5 Komentářů

  1. V surovinách je vypsaná smetana, v postupu se ale hovoří o mouce a hrnku mléka…tak teď nevím, mám tomu rozumět tak, že smetana byla zaměněna za zahuštěné mléko?? ale i tak, hrnek mléka a 600 ml smetany je hodně rozdílné množství 🙂 omlouvám se, pokud je to hloupý dotaz a já to jen nějak nepochopila, ale ráda bych v tom měla jasno 🙂

  2. Pardon, po ránu jsem asi ještě napůl slepá a rozespalá, už tu větu o smetaně vidím… omlouvám se!!:)

  3. Pan Plášek to rozjel ve velkém 😀 Ale všechno vypadá velmi chutně 😉

  4. Alka:

    Je to dobře, že se nad čtením receptů zamýšlíme a diskutujeme společně. Surovinován základna je OK, můžeme vařit 🙂 Fazolky na smetaně mám velice ráda, tak se mi rcp trefil do chuti.

  5. Petra C.:

    To je pravda! Pan Plášek udal rozjezdu soutěže prima tempo 🙂

Přidal komentář