Quiche

Quiche aneb slaný koláč – dnes s camembertem, brusinkami a medem

11 komentářů

"Slaný koláč quiche s camembertem brusinkami medem a ořechy"

Quiche aneb slaný koláč je pro mě jako pomyslná malířská paleta ročního období. Vždycky může chutnat úplně jinak a nikdy nedopadne špatně. Slané koláče mají svůj půvab v létě i v zimě. Sáhla jsem proto do spíže pro pár běžných surovin. Jsou přesně takové, které i v zimním čase, kdy zahrady odpočívají pod sněhem a okenní parapety se nezelenají žádnou záplavou čerstvých bylinek,  mohou být v každé kuchyni po ruce. Camembert / klidně náš domácí Hermelín/, sušené brusinky, ořechy a med. Čas přípravy zkrátí použití chlazeného listového těsta. Slaný koláč bude o to křupavější.

Quiche slaný koláč s camembertem, medem, brusinkami a ořechy

Quiche – slaný koláč s camembertem, brusinkami a medem

Potřebujeme:

1 chlazené listové těsto

 na koláčovou náplň:

  • 300 g creme fraiche nebo husté kysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 sýr camembert
  • 2-3 lžíce akátového nebo lesního medu
  • hrst sušených brusinek
  • 3 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka bylinkové soli

Postup přípravy:

Listové těsto tence vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Dno koláče vyložíme nakrájeným sýrem na plátky nebo drobnější kostičky a zasypeme  hrstí sušených brusinek. Přidáme nasekané vlašské ořechy. Creme fraiche nebo kysanou smetanu v míse prošleháme s vejci a medem. Vzniklý smetanový hladký krém okořeníme špetkou bylinkové soli a pepře. Nechceme-li, nemusíme. Sice je to příjemně pikantní, když se střídají sladké tóny chuti s lehoučkou štiplavostí čerstvě umletého pepře, ale co… 🙂 Každému se pepřem nezavděčím, já ho miluji a v každém rohu mé kuchyně stojí nějaký pepřový mlýnek. Diagnóza – pepřový fetišista 🙂 Přidáme špetku soli, nejlépe jemné bylinkové. Pečeme přeci koláč z kategorie slaných, tak z úcty k tradici malou špetku do creme fraiche vždy upustím.

Ochucený smetanový krém nalijeme do koláčové formy a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C cca 45 minut. Tento slaný koláč krájíme až po mírném vychladnutí. Po vytažení z trouby je krásně nasuflovaný, ale když si po pár minutách chladnutí náplň krásně sedne na dno, je to o mnoho půvabnější a lépe se nám to koláčové dílko bude krájet.

Slané koláče jsou i v zimě moc fajn, tak si nějaký dejte 😉 Zahřeje a potěší žaludek.

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

11 Komentářů

  1. Šárko, zrovna se na tebe dívám v Sama doma a říkám si jak jim tam pěkně smrdíš se sýrem Rustique 😉
    Ten recept je moc pěkný!

  2. Ahoj Šárko,moc Tě zdravím!!! Tak jsem se dočkala a zrovna taková úžasná dobrota!!!! Jako zimní večeře je slaný koláč naprosto dokonalý! Měj se moc hezky!

    • Alis:

      Ahoj Alis, už mám z toho všeho takový blogo absťák. Mám poslední dny nějaké nutné povinnosti, které mi nedovolily vyšetřit čas na to, abych se uklidnila při psaní nějakého nového receptu, ale na takový slaný koláč se najde čas skoro vždy. Minimum práce a po vytažení z trouby je to vždycky velké blaho 🙂 Měj se také moc krásně!

  3. Šárko,je super,že jste zpět,už to bylo smutno.Koláč i víkendu zkusím.

  4. Díky všem za komentáře! Již brzy naskočím do blogového života se vším všudy. Také mi to už chybělo, ale okolnosti mi sebraly všechen volný čas …

  5. Koláč je krásný, kombinace sýra s brusinkami je klasika, která u nás doma nikdy nezklame 🙂 Jsem ráda, že už si tady zase mohu číst něco nového.

    • Meq:

      Slaný koláč, to je takové vděčné téma, které mi nikdy nezevšední 🙂 Je tolik cest, po kterých se můžeme při realizaci koláčové náplně vydat, že jsem zdaleka neskončila s tím, abych hledala nové kombinace. A to je přesně to, co nás na tom vaření baví. Jsem moc ráda, že se tu zase s Vámi všemi setkávám. Potěšení je na mé straně 🙂

  6. Není to spíš PIE? Quiche je něco zapečeného s rozšlehanými vejci, ne?

  7. Katka:

    Quiche je termín pro slané koláče, které se pečou ve Francii. Neexistuje na ně jeden univerzální recept, protože francouzská kuchyně nápady jen překypuje. Vejce se do náplně těchto koláčů dávají, nejčastěji v kombinaci s creme fraiche, kdy se společně rozšlehají, ale co se přidá pak, to je už na fantazii hospodyně. Skvělé jsou quiche sýrové, zeleninové, houbové, slaninové atd.
    Americký PIE je trochu jiná gastrokultura, ale v každém případě platí, že dobrý koláč na stole potěší žaludek 🙂

Přidal komentář