Dobré ráno z Brna
CHILLI CON CARNE v karibském stylu
(pro 4 až 5 osob)
Potřebujeme:
- 750 g hovězího masa
- 3 lžíce podzemnicového oleje
- 3 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička třtinového cukru
- ½ lžičky strouhané citrónové kůry
- špetka římského kmínu
- ½ lžičky sušené majoránky
- 1 kousek celé skořice
- 1 lžička sladké mleté červené papriky
- 2 ks červené papriky
- 350 g loupaných rajčat (čerstvých nebo sterilovaných)
- špetka mletého chilli koření
- sůl
- pepř
- vývar na podlití
- 300 g sterilovaných červených fazolí
- 3-4 kousky vysokoprocentní hořké čokolády
- 2-4 ks čerstvých chilli papriček
- čerstvé lístky majoránky nebo oregana
Postup přípravy:
Cibuli oloupeme, drobně nasekáme a orestujeme na arašídovém oleji. Přidáme hovězí mleté maso, kousek celé skořice a za stálého míchání opečeme všechny jednotlivé kousky masa. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, strouhanou citrónovou kůru a třtinový cukr. Ochutíme špetkou mleté papriky, římského kmínu, sušené majoránky a chilli koření. Do základu vmícháme oloupaný a na plátky nasekaný česnek a za stálého míchání zprudka orestujeme. Přidáme nakrájená loupaná rajčata a nakrájený paprikový lusk. Do téměř hotového pokrmu vložíme sterilované červené fazole a společně krátce prohřejeme. Chilli con carne dochutíme několika čtverečky kvalitní hořké čokolády a posypeme čerstvými lístky oregána. Servírujeme s dušenou rýží. Každou porci můžeme dekorovat naloženou zelenou chilli papričkou.
Tuto verzi chilli con carne jsem ochutnala v Karibiku. V Dominikánské republice se pro zmírnění pálivých účinků chilli přidávají do jídla také opečené zeleninové banány nebo banánová kaše (mangú). Verzí na přípravu chilli con carne je mnoho, ale všechny mají jednu společnou výhodu. Surovinová základna je pestrá a přitom příprava je časově nenáročná. Když si pospíšíme s krájením, tak samotné restování a podušení nebude trvat déle než 20 minut.
A to se u dobrého jídla rozhodně cení!
Všechno se ve studiu snědlo, pochvalou se nešetřilo, proto mi z toho logicky vyplývá, že i občasná vydatnější snídaně na vidličku nám udělá opravdu Dobré ráno. A nemusí být jen televizní brněnské. Nakonec v autentickém Karibiku to nechodí jinak. Videozáznam je zde.
Co myslíte, že se snídá v Karibiku?
V Dominikánské republice se den začíná opravdu vydatnou snídaní na vidličku. Maso, zelenina, příloha v podobě rýže nebo opečených brambor a zeleninových banánů je naprostou klasikou, která se neomrzí ani u oběda a večeře. Chilli con carne je přímo ideální záležitost, která se neoplatí vařit v malém hrnci. Fantastická je pestrost místních fazolí. S drobnými černými fazolemi, zvanými želví oko, jsem se zatím nikde jinde nesetkala. V jednom hrnci se spolu potkají různé tvary a barvy fazolí, což činí jídlo mnohem zajímavějším než se to podařilo mně v Brně 😉 Zde je jiná verze Chilli con carne, inspirovaná karibským způsobem vaření. Jak vidíte, tohle jídlo nemusí vypadat vždycky pořád stejně, ale když ho neošidíte o vše, co mu náleží, chutnat bude vždycky nepřekonatelně.
ZELNÝ SALÁT S POMERANČOVOU CHILLI ZÁLIVKOU
- 1 ks menší hlávku bílého zelí
- špetku mořské soli
- 2 ks mrkve
- 2 ks cibule šalotky
- 4 lžíce šlehaného podmáslí (možno nahradit jogurtem či kysanou smetanou)
- 1 lžička pikantní hořčice
- 4 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 1 lžíce medu nebo přírodního cukru
- špetka čerstvě mletého pepře
- kousek čerstvé chilli papričky
- špetka mletého chilli koření
Je to paráda, mám chuť pustit si Redhoty a zabořit lžíci do misky s chilli. Krásný sen :-). Pomerančovo-pálivou zálivku určitě vyzkouším!
toffo:
V konzumaci chilli nejsem nejstatečnější, ale co se týká jeho pěstování, tam mám odvahy docela dost 🙂 Skleník už čeká na osázení, pomalu je čas se do toho pustit. Na Redhoty je čas vždycky 🙂