Maso

Chilli con carne v karibském stylu (Česká televize 2)

2 komentářů

Televizní vaření, Šárka Škachová, Dobré ráno, ČT 2

Dobré ráno z Brna

V televizním studiu ČT 2 se začíná opravdu velmi brzy.
Ve čtvrtek 27. XXXX jsem si musela přivstat, abych kolem páté ranní byla ve studiu. První ranní vůně byla vůně maskérny. Po ní přišel na řadu parfém smažené cibulky, nutný na rozjezd receptu na pikantní Chilli con carne.
Pár minut před spuštěním kamer živého vysílání konečně došlo na povzbudivou vůni mé první ranní kávy.
Snídani v takové podobě si každý den nedopřávám, ale v brněnském studiu jsem jich už pár zažila 🙂
Dnes se vysílalo na téma “Zostra”.
Komu jinému svěřit úvodní píseň na ostrý rozjezd? Nikomu jinému než rebelské kalifornské partičce RHCP to nemůže být.
Red Hot Chilli Peppers mi znějí v uších a vůně první rozkrojené chilli papričky začíná stoupat do nosu.

 

Chilli con carne

CHILLI CON CARNE v karibském stylu

(pro 4 až 5 osob)

 

Potřebujeme:

 

  • 750 g hovězího masa
  • 3 lžíce podzemnicového oleje
  • 3 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky strouhané citrónové kůry
  • špetka římského kmínu
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 lžička sladké mleté červené papriky
  • 2 ks červené papriky
  • 350 g loupaných rajčat (čerstvých nebo sterilovaných)
  • špetka mletého chilli koření
  • sůl
  • pepř
  • vývar na podlití
  • 300 g sterilovaných červených fazolí
  • 3-4 kousky vysokoprocentní hořké čokolády
  • 2-4 ks čerstvých chilli papriček
  • čerstvé lístky majoránky nebo oregana

 

Postup přípravy:

 

Cibuli oloupeme, drobně nasekáme a orestujeme na arašídovém oleji. Přidáme hovězí mleté maso, kousek celé skořice a za stálého míchání opečeme všechny jednotlivé kousky masa. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, strouhanou citrónovou kůru a třtinový cukr. Ochutíme špetkou mleté papriky, římského kmínu, sušené majoránky a chilli koření. Do základu vmícháme oloupaný a na plátky nasekaný česnek a za stálého míchání zprudka orestujeme. Přidáme nakrájená loupaná rajčata a nakrájený paprikový lusk. Do téměř hotového pokrmu vložíme sterilované červené fazole a společně krátce prohřejeme. Chilli con carne dochutíme několika čtverečky kvalitní hořké čokolády a posypeme čerstvými lístky oregána. Servírujeme s dušenou rýží. Každou porci můžeme dekorovat naloženou zelenou chilli papričkou.

 

Tuto verzi chilli con carne jsem ochutnala v Karibiku. V Dominikánské republice se pro zmírnění pálivých účinků chilli přidávají do jídla také opečené zeleninové banány nebo banánová kaše (mangú). Verzí na přípravu chilli con carne je mnoho, ale všechny mají jednu společnou výhodu. Surovinová základna je pestrá a přitom příprava je časově nenáročná. Když si pospíšíme s krájením, tak samotné restování a podušení nebude trvat déle než 20 minut.
A to se u dobrého jídla rozhodně cení!

 Televizní vaření, Šárka Škachová, www.gurmanka.cz - Česká televize 2, Dobré ráno

Všechno se ve studiu snědlo, pochvalou se nešetřilo, proto mi z toho logicky vyplývá, že i občasná vydatnější snídaně na vidličku nám udělá opravdu Dobré ráno. A nemusí být jen televizní brněnské. Nakonec v autentickém Karibiku to nechodí jinak. Videozáznam je zde.

Chilli con carne, Česká televize 2, Dobré ráno, Šárka Škachová

Co myslíte, že se snídá v Karibiku?

V Dominikánské republice se den začíná opravdu vydatnou snídaní na vidličku. Maso, zelenina, příloha v podobě rýže nebo opečených brambor a zeleninových banánů je naprostou klasikou, která se neomrzí ani u oběda a večeře. Chilli con carne je přímo ideální záležitost, která se neoplatí vařit v malém hrnci. Fantastická je pestrost místních fazolí. S drobnými černými fazolemi, zvanými želví oko, jsem se zatím nikde jinde nesetkala. V jednom hrnci se spolu potkají různé tvary a barvy fazolí, což činí jídlo mnohem zajímavějším než se to podařilo mně v Brně 😉 Zde je jiná verze Chilli con carne, inspirovaná karibským způsobem vaření. Jak vidíte, tohle jídlo nemusí vypadat vždycky pořád stejně, ale když ho neošidíte o vše, co mu náleží, chutnat bude vždycky nepřekonatelně.

Chilli con carne v karibském stylu

Rada ke stolu: Ostré jídlo nikdy nezapíjejte vodou!
Pokud se stane, že na vašem talíři jídlo pálí tak, že nejste schopni to u stolu se ctí ustát, tak rozhodě nemyslete na to, že vodou hořící ústa uhasíte. Ta totiž situaci jen zhorší. Pocit pálivosti v ústech zmírní např. sklenička mléka, bílý jogurt nebo jiný mléčný produkt. Pálivost se dá potlačit i konzumací chlebové střídky nebo banánu.
Od jednoho Mexikánce jsem dostala zajímavou radu, že na “ohnivá” ústa platí sůl. Zkuste po požití pálivého jídla trochu osolit jazyk a uvidíte co to udělá. V každém případě se tím v takové situaci už nedá nic pokazit 🙂
Televizní vaření ČT2 Chilli con carne a Zelný salát s pomerančovou chilli zálivkou
Druhý televizní recept najdete zde:

ZELNÝ SALÁT S POMERANČOVOU CHILLI ZÁLIVKOU

(pro 6 až 8 osob)
Potřebujeme:
  • 1 ks menší hlávku bílého zelí
  • špetku mořské soli
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks cibule šalotky
  • 4 lžíce šlehaného podmáslí (možno nahradit jogurtem či kysanou smetanou)
Pomerančová chilli zálivka:
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • 4 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžíce medu nebo přírodního cukru
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • kousek čerstvé chilli papričky
  • špetka mletého chilli koření
Postup přípravy:
Zelí nakrouháme na tenké nudličky, vložíme do salátové mísy a promícháme s oloupanou a nastrouhanou mrkví. Přidáme drobně nasekanou cibuli šalotku, osolíme a rukama dobře promačkáme. Přidáme několik lžic podmáslí nebo jogurtu a necháme odležet.
V malé misce připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí pikantní pomerančovou zálivku, do které přidáme dle chuti kousek nasekané čerstvé chilli papričky a chuť přiostříme ještě špetkou mletého chilli koření. Zálivku vmícháme do zelného salátu těsně před podáváním.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce 🙂

2 Komentářů

  1. Je to paráda, mám chuť pustit si Redhoty a zabořit lžíci do misky s chilli. Krásný sen :-). Pomerančovo-pálivou zálivku určitě vyzkouším!

  2. toffo:

    V konzumaci chilli nejsem nejstatečnější, ale co se týká jeho pěstování, tam mám odvahy docela dost 🙂 Skleník už čeká na osázení, pomalu je čas se do toho pustit. Na Redhoty je čas vždycky 🙂

Přidal komentář