ŘECKÝ JOGURT je asi tak dvakrát dražší a třikrát tučnější než běžný jogurt bílý. Vysoký obsah tuků ho vyřadil z nákupních seznamů přísných dietářů. Tuhle chybu ovšem nedělají labužníci a gurmáni. Vědí totiž, jak je mimořádný a proto jim na jídelníčku chybět nemůže. V Řecku se ale po “řeckém jogurtu” pídit nemusíme, protože pod takovým obchodním názvem ho neseženeme. Ptejme se Řeků na straggisto či astraggisto a uspějeme lépe.
Astraggisto je jogurt vyrobený z čerstvého ovčího mléka, je tučný, neodkapaný a prostý všech dalších přísad. Způsob přípravy zaručí výsledek v podobě lahůdkového hustého jogurtu s velmi jemným podílem kyselosti. Za výjimečnost kvality takového jogurtu se sluší poděkovat dobrému a čerstvému mléku. Řecké ovečky spásají prosluněné pastviny mezi mandlovníky, které jsou štědře provoněné mnoha druhy bylin středomořské vegetace. Nad pastvinami bzučí včely a hodují na sladkém nektaru, ze kterého vznikne úžasný med. Jogurty z ovčího mléka se často vyrábí podomácku přímo na salaších a jsou pro Řecko velmi typické.
Řecký jogurt v takévé podobě, jak ho známe z naší obchodní sítě, se dá přirovnat k jogurtu straggisto. Vyráběn je z mléka kravského, ze kterého byla odloučena syrovátka odkapáním. Výsledkem je jogurt hustý, ale s menším podílem tuku. V Řecku se jogurt typu straggisto používá hojně k přípravě typických dobrot, např. charakteristické a osvěžující tzatziki. Na ty každý návštěvník řeckých ostrovů rád vzpomíná.
Bez jogurtu to v Řecku prostě nejde! Originální produkt v ČR jen stěží seženeme, ale můžeme se spolehnout na výběr kvalitního jogurtu, který je pro tento recept stěžejní. Není nemožné sehnat dobré produkty z farmy nebo si jogurt nachystat podomácku. To ponechám na vůli každého z vás.
A mně osobně přijde velmi řecká kombinace kvalitního jogurtu s mandlemi a medem 🙂 Zde leží klíč k receptu na přípravu chutného jogurtového dezertu, který v tomto článku najdete.
Použijete-li jogurt z ovčího mléka, na lžičce budete mít spoustu vůně a atmosféry jako na správné řecké pastvině. A místo obyčejného jogurtu si vyrobíte během chvilky doslova božský dezert.
ŘECKÝ JOGURT S MANDLEMI A MEDEM
Pro 2 osoby potřebujeme:
2 řecké jogurty (400 ml)
1 smetana na šlehání (200 ml)
mleté mandle nebo vlašské ořechy
1-2 lžíce medu
Postup přípravy:
Smetanu ušleháme a vmícháme ji do hustého řeckého jogurtu. Rozdělíme do malých skleniček nebo mističek a povrch jogurtu pokapeme několika lžičkami medu a hustě posypeme strouhanými mandlemi nebo vlašskými ořechy. Skleničky s jogurtem vložíme do chladničky a necháme dobře odležet. Jogurt podáváme jako chlazený dezert.
Zajímavé chuťové kombinace řeckého jogurtu dosáhneme v případě, že použijeme nějaký výrazný bylinkový med, např. tymiánový nebo rozmarýnový.
Tento recept na přípravu jogurtu s medem jsem připravila pro televizní studio ČT 2. Tam jsem doporučila kombinovat dvě různé chuti medu. Máte-li k medu vřelý vztah, zkuste si jogurt chuťově přikrášlit a použijte některý z výraznějším medů s chutí bylinek. A jogurt proložte klidně jednou vrstvou medu a strouhaných mandlí navíc.
ČT 2 – Dobré ráno, 7. 9. 2015
Téma: recepty s MEDEM
Autorka: Šárka Škachová, Gurmanka.cz
Dobrý den paní Škachová, ty Vaše fotografie mají duši! Jirka
Děkuji za kompliment 😉 moc si ho vážím. Mít duši, to je něco, co nikdy nevyjde z módy 😉 Proto fotky moc nearanžuji a spoléhám se na kompozici mého domova. Tam se duše cítí nejlépe a občas se jí kousek mihne i na fotce. Krásný den. Šárka 😉
Paní Šárko, to může být úžasná dobrota. Jen v našem obchodě jsem řecký jogurt ještě neviděla. Kupuji si také raději tučnější jogurty, mají plnější chuť a i ty bílé si ráda dochucuji ořechy. Zkusím váš recept i na našem jogurtu. děkuji za inspiraci.
Zítra ráno si tento jogurt udělám k snídani. Jsem milovnice jogurtů a dodám k tomu zajímavost, že snad díky zvé geografické pozici je v Itálii možné nalézt řecký jogurt. I kdy je vyráběn v Itálii, chutná jako pravý řecký jogurt, pěkně hustý, že v něm lžička stojí a ne příliš kyselý, je vyráběn dle originální receptury. Vzhledem k tomu, že se těší vzrůstající popularitě, tak je k mání již i ve verzi \”light\” bez tuku. A tím pádem už to není tak hříšné, ale i zdraví prospěšné:) Já osobně mám raději jogurt hustý, než-li jogurt tekutý a příliš kyselý. Jak píše Gurmánka, med a ořechy povznesou jogurt o stupeň výše a jedná se zřejmě o nejvhodnější dochucení vůbec, spolu s domáci ovocnou marmeládou. Budu se těšit na další recepty.
MarijaKes:
Jistě to bude chutnat s dobrým českým jogurtem také báječně! Mějte se krásně. Šárka
Petrushka.
Já se těším na tebe a na Itálii 🙂 Na snídaně u tebe doma, na kávu ve staré cukrárně proti kostelu a vůbec na tu úžasnou atmosféru Mariana.
Pa, už brzy!
Zkoušel jsem s čerstvými ořechy a opravdu je to famózní!
David:
V jednoduchosti je síla 🙂 To je na tomto jednoduchém receptu moc prima. Člověk by na první přečtení receptu ani neřekl, že je to tak moc dobré. Díky 😉
U nás jsou řecké jogurty dobře dostupné, je tady řecká prodejna, kam se vozí originály. Tuhle kombinaci také miluji, jen ořechy je lepší sekat než mlít, a také jsou mnohem lepší vlašské ořechy než mandle, které jsou spíše bez chuti (tak je to k dostání všude na Krétě). A tymiánový med je super.
Co je řecké, to je přeci božské :o)))))
Jolla:
A co je hezké, to je české 🙂
Dobrý den,
krásný příspěvek. My jsme si této pochoutky užívali na ostrově Thassos, pro který je typická výroba medu. Nejvíc nám chutnala v jedné horské vesničce, kde jsme dostali výborný domácí řecký jogurt s medem a vlašskými oříšky. Všechny ingredience byli z jednoho místa. Kolem vesničky volně pobíhali ovečky a kozy, viděli jsme mnoho včelích úlů a pár ořešáků. Med chutnal po sluníčku a borovicích, no prostě paráda. Domů jsme si přivezli medy s hrozny, s fíky a s ořechy. Litujeme, že jsme jich nevzali víc, protože u nás se nic takového neprodává.
Sylva:
Hezky jste to vystihla. I když jde jenom o jogurt s medem a ořechy, ta řecká nefalšovaná atmosféra na ostrově Thassos mu musela vykouzlit punc jedinečnosti a neopakovatelnosti. Já moc ráda a často cestuji. Nikdy si nezapomenu sehnat místní med. Je v něm spousta nezaměnitelné vůně, která přivolává zpět všechny vzpomínky 🙂 Zrovna mám ze své poslední cesty na stole med s vůní pomerančových květů z italského jihu a jednu velikou sklenici kaštanovému medu. Přemýšlím, co s tak dobrým nektarem podniknu. Doma si pravidelně nakupuji med od souseda včelaře, který má úly na kraji lesa a často chodím okolo na procházky. Místní med je nejlepší pro naši imunitu a chrání nás proti alergiím. P.S. Med je zázrak!