SMETANOVÉ FAZOLKY S HOVĚZÍM MASEM a máslovými brambůrky
– soutěžní recept č. 3, autor receptu: Otto Plášek
Suroviny:
- 1 kg falešné hovězí svíčkové
- 1 kg čerstvých fazolek (mix zelené-žluté)
- 1 Rama cremefine na vaření (250ml)
- 2 sladké smetany na vaření (2x180ml)
- cibule
- mrkev
- petržel
- petrželová nať
- máslo
- sůl
- bílý pepř
- olivový olej
- tymián
- rozmarýn
- jalovec
- nové koření
Postup:
Hovězí falešnou svíčkovou převážeme motouzem, abychom po uvaření zachovali kulatý tvar masa na řezu. Do hmoždíře dáme lžičku rozmarýnu, tymiánu, hrubozrnné soli, bílého pepře, 6 kuliček nového koření a jalovce. Vše rozmělníme a přilijeme trochu olivového oleje, tak aby nám vznikla středně hustá kašička. Touto kořeněnou kaší potřeme převázané maso po celém obvodu a dáme uležet do lednice určitě na 24 hodin. Po uležení masa následující den si do většího hrnce dáme do ¾ vodu, kterou uvedeme do silného varu a jakmile voda opravdu vře tak do ní vložíme naložené hovězí maso včetně koření. Přidáme k masu jednu neoloupanou cibuli, jednu větší mrkev a jednu střední petržel. Vaříme, dokud maso není úplně měkké, což záleží na stáří skotu. Vaříme při mírném varu. Než se maso uvaří, tak v hrnci rozpustíme 100g másla a vložíme nakrájené a dobře očištěné fazolky obou barev. Ideální délka krájení fazolek je cca 4 cm. Fazolky promícháme s máslem, osolíme a podlijeme cca 2 dl vody. Dusíme asi 30 minut. Voda se skoro všechna vydusí. Jakmile, jsou fazolky uvařeny tak, že jsou příjemně na skus, tak vlijeme na fazolky lahvičku Rama Cremefine na vaření a obě sladké smetany na vaření. Vše dobře promícháme a necháme lehce prohřát. Do hrnku si dáme asi 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a opatrně přidáme do fazolek se smetanou. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 minut. V průběhu provařování dochutíme solí, bílým pepřem a oříškem másla. Tím máme omáčku hotovou. Uvařené hovězí maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky. Jako přílohu si připravíme nové brambory co nejmenší velikosti i se slupkou. Dobře je očistíme, vložíme do pekáčku, kde je promícháme se směsí hrubozrnné soli, rozpuštěného másla, nasekané petrželové natě a kmínu. Pečeme na plný výkon trouby nejprve zakryté alobalem, a jakmile jsou brambory měkké tak je dopečeme pro barvu lehce bez zakrytí.
autor receptu: Otto Plášek
SOUTĚŽ NA LÉTO 2012:
Vyhrajte titanové nádobí za recept připravený na letní téma. Uvařte něco dobrého a letně naladěného na grilovací pánvičce. Někdo může excelovat v letní kuchyni, druhý být pěkně v pohodlí domova. Podmínkou je vymyslet recept tak, aby to byla oslava jídla a léta. Letní vaření je spjato nejen s vůní a chutí, ale je v něm skryto mnohem víc magie. K receptu můžete přidat třeba i malý příběh, který s vaším jídlem souvisí. Potom už stačí jídlo vyfotit, popsat jeho přípravu a zaslat ho na emailovou adresu info@gurmanka.cz. Recepty budou zveřejněny a nejlepší výtvory oceněny pěknou cenou z kolekce titanového nádobí. Výherce snad potěší i můj nový kalendář Domácí kuchyně 2013.
Začátek soutěže byl právě vyhlášen.
Ukončení je stanoveno na 20. srpna.
Hlavní cena do soutěže je grilovací titanová pánev Gigant.
Krásné a voňavé léto všem, co se k nám přidají, ale i těm, kteří se zajdou jenom kouknout a přivonět 🙂
www.gurmanka.cz
Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
V surovinách je vypsaná smetana, v postupu se ale hovoří o mouce a hrnku mléka…tak teď nevím, mám tomu rozumět tak, že smetana byla zaměněna za zahuštěné mléko?? ale i tak, hrnek mléka a 600 ml smetany je hodně rozdílné množství 🙂 omlouvám se, pokud je to hloupý dotaz a já to jen nějak nepochopila, ale ráda bych v tom měla jasno 🙂
Pardon, po ránu jsem asi ještě napůl slepá a rozespalá, už tu větu o smetaně vidím… omlouvám se!!:)
Pan Plášek to rozjel ve velkém 😀 Ale všechno vypadá velmi chutně 😉
Alka:
Je to dobře, že se nad čtením receptů zamýšlíme a diskutujeme společně. Surovinován základna je OK, můžeme vařit 🙂 Fazolky na smetaně mám velice ráda, tak se mi rcp trefil do chuti.
Petra C.:
To je pravda! Pan Plášek udal rozjezdu soutěže prima tempo 🙂